İstanbul Ticaret Borsası

               

  • DUYURULAR
  • ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

     

    Tarih: 24.08.2016

     

    Konu: Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun

     

    Sayın Üyemiz,

     

     

    6736 sayılı “Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin Kanun” 19.08.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

     

    Anılan Kanunun 11. maddesinin 5. fıkrası ile; 5174 sayılı yasa kapsamında üyelerimizin Borsamıza olan,  borsa yıllık  aidatı ve borsa tescil ücreti borçları asıllarının ödenmemiş kısmının birinci taksitinin bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üçüncü ayın sonuna kadar, kalanın aylık dönemler hâlinde ve azami toplam altı eşit taksitte ödenmesi hâlinde, bu alacaklara uygulanan faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i alacakların tahsilinden vazgeçileceği hususu ile anılan alacakların yapılandırılmasına ilişkin şekil ve şartlar düzenlenmiştir. Bu çerçevede;

     

    1.Anılan madde ile 30/6/2016 tarihi dahil ödenmesi gerektiği hâlde ödenmemiş olan aidat ve borsa tescil ücreti borçlarının tahsili düzenlenmiştir. Ekim ayında ödenmesi gereken 2016 yılı aidatlarının 2. taksitleri yapılandırma kapsamı dışındadır.

     

    2.Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih olan 19.08.2016 tarihinden önce üyelerin borç asıllarının kısmen veya tamamen ödenmiş olması halinde, ödenmiş borç asıllarına isabet eden faiz,gecikme faizi,gecikme zammı gibi feri alacaklar,üyelerin herhangi bir başvuru yapmasına gerek kalmaksızın Yönetim Kurulu kararına istinaden alacak kayıtlarından silinecektir. Kısmen ödeme olması halinde bu ödemeye tekabül eden orandaki gecikme zamları affedilecek olup, ödenmemiş kısma ilişkin gecikme zamlarının silinmesi sözkonusu olmayacaktır.  

     

    3.Üyelerimizin maddede düzenlenen taksitlendirme imkanından yararlanabilmesi için 31 Ekim 2016 tarihine kadar Borsamıza  yazılı olarak başvurması şarttır.

     

    4. Taksitli ödeme yapmak istemeyen üyelerimiz başvuru dilekçelerinde belirtmek kaydıyla, ilk taksit ödeme süresi sonuna kadar aidat borcu aslının tamamını yatırarak  bu  düzenlemeden faydalanabilecektir.

     

    5. Başvuru üzerine, üyelerimizin asıl borcu olan toplam meblağ üyenin talebi doğrultusunda en fazla toplam 6 eşit takside bölünebilecektir. Birinci taksitin son ödeme günü 30 Kasım 2016 olup, altı aylık taksit yapılması durumunda kalan beş taksit birer aylık dönemler halinde tahsil edilecektir.  

     

    Vade son ödeme tarihleri aşağıdaki gibidir:

     

    31 Aralık 2016

    31 Ocak 2017

    28 Şubat 2017

    31 Mart 2017

    30 Nisan 2017

     

    6- Kanun kapsamında yukarıda belirtilen şekillerde ödenmesi gereken tutarların yapılandırma ile belirlenen süre ve şekilde kısmen veya tamamen ödenmemesi hâlinde, ödenmemiş alacak asılları ile bunlara ilişkin faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i alacakların  ilgili mevzuat hükümlerine göre tahsiline devam olunacaktır.

     

    7-Toplam anapara borç tutarı yukarıda 5. maddede belirtilen şekilde ve yine maddede belirtilen süreleri geçmemek kaydıyla kredi kartına da taksitlendirilebilir.

     

    8-Üyelerin aidat ve tescil ücretleri  borçları için icra işlemlerinin başlatılmış olması durumunda, taksitlendirme için başvuran üyelerin icra işlemleri durdurulur, yasa kapsamında  tamamı ödenen alacaklara ilişkin yargılama giderleri ile icra masrafları ve vekalet ücretleri karşılıklı olarak talep edilmeyecektir. Yasa hükmünden yararlanmak isteyen borçluların anılan maddede  belirtilen şartları yerine getirmelerinin yanı sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şarttır.  Taksitlerden her hangi birinin süresinde ödenmemesi halinde, o tarihe kadar tahsil edilen tutarlar düşüldükten sonraki kısım için icra takibine devam edilecektir.

     

    9. Borçlarını taksitlendiren askıdaki üyeler, borçlarının tamamını ödemedikleri sürece askıdan indirme işlemi yapılmayacak olup, taksitlerin tamamını ödemeleri halinde ise son taksit ödeme günü itibariyle üye meclis kararı ile askıdan indirilecek ve bu üyelerin isimleri meslek grupları ve seçmen listelerine dahil edilerek aidat tahakkukları yeniden başlatılacaktır. Yapılandırma süresi içinde askıdan inmek için başvuranların ise yapılandırma sonuna kadar ödeyecekleri taksitlerin toplamını defaten ödemeleri halinde askıdan indirme işlemi yapılacaktır.

     

    10. 6552 sayılı Kanunun ilgili hükümlerine göre yapılandırılan ve bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla anılan Kanun kapsamında ödemeleri devam eden alacaklar açısından, borçlular talep etmeleri hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanabilecektir. Bu durumda ödenen taksitler için 6552 sayılı yasa kapsamında öngörülen katsayılar uygulanır, kalan takside konu alacaklar vadesinde ödenmemiş alacak kabul edilerek bu Kanunun ilgili hükümlerine göre yapılandırılır.

     

     

    Sayın üyelerimize saygı ile duyurulur.

     

     

    EKLER:

     

    EK:1  Peşin Ödeme Başvuru Dilekçesi

     

    EK:2 Taksitle Ödeme Başvuru Dilekçeleri

     

    2 Taksitte Ödeme Seçeneği

    3 Taksitte Ödeme Seçeneği

    4 Taksitte Ödeme Seçeneği

    5 Taksitte Ödeme Seçeneği

    6 Taksitte Ödeme Seçeneği

     

     

     

     

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?