İstanbul Ticaret Borsası

               

  • DUYURULAR
  • BAZI İŞ HUKUKU UYUŞMAZLIKLARINDA ZORUNLU ARABULUCULUK
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

     

     

    Tarih : 02.01.2018

     

    Konu : Bazı İş Hukuku Uyuşmazlıklarında Zorunlu Arabuluculuk

     

    Açıklama : 

     

    Sayın Üyemiz,

     

    7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu 12.10.2017 tarihinde Resmi Gazetede neşredilmiş olup Kanun ile 01.01.2018 tarihinden itibaren işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklar hakkında dava açılmadan önce arabuluculuk yoluna başvurulması zorunlu hale getirilmiştir.

     

    Arabuluculuk sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştiren, tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması hâlinde çözüm önerisi de getirebilen, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla ve ihtiyarî olarak yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemidir.

     

    Arabuluculuk faaliyeti sonunda tarafların anlaştıkları, anlaşamadıkları veya arabuluculuk faaliyetinin nasıl sonuçlandığı bir tutanak ile belgelendirilir. Arabulucu tarafından düzenlenecek bu belge, arabulucu, taraflar, kanuni temsilcileri veya avukatlarınca imzalanır. Belge taraflar, kanuni temsilcileri veya avukatlarınca imzalanmazsa, sebebi belirtilmek suretiyle sadece arabulucu tarafından imzalanır.

     

    7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile getirilen yasal düzenlemeye göre;  kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda arabulucuya başvurmadan İş Mahkemelerine başvurulması halinde dava, dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddedilecektir.

     

    Ancak iş kazalarından veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat ile bunlarla ilgili tespit, itiraz ve rücu davalarında önce arabulucuya başvurulması zorunlu tutulmamıştır.

     

    Bu durumda işe iade davaları, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ücret, fazla mesai, ikramiye, yıllık ücretli izin alacağı, hafta sonu çalışma ücreti, dini ve milli bayramlarda çalışma ücreti ve benzeri tüm işçilik alacakları için öncelikle arabulucuya başvurulacaktır. Anlaşma sağlanamaması halinde bu durum arabulucu tarafından bir tutanağa bağlanacaktır. İşçi veya işveren tarafından açılacak davalarda dava dilekçesine bu tutanak eklenecektir.

     

    Kanun ile yapılan düzenlemeye göre,  arabulucuya başvuru karşı tarafın, karşı taraf birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise görevlendirilmiş yazı işleri müdürlüğüne yapılır.

     

    Arabulucu komisyon başkanlıklarına bildirilen listeden arabuluculuk bürosu tarafından belirlenir.  Ancak tarafların listede yer alan herhangi bir arabulucu üzerinde anlaşmaları halinde bu arabulucu görevlendirilir.

     

    İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle arabulucuya başvurmak zorundadır. Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması halinde, arabulucu tarafından son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilecektir.

     

    Çalışanlarınızla olan iş hukuku anlaşmazlıklarında yukarıda belirtilen düzenlemenin dikkate alınması hususunu bilgilerinize sunarız.

     

                                                                                      

     

Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?