İstanbul Ticaret Borsası

               

  • DUYURULAR
  • TARIMSAL ÜRÜN ALIM BEDELLERİ ÜZERİNDEN YAPILACAK SGK PRİM KESİNTİSİ
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

     

    Tarih : 16.11.2018

     

    Konu : Tarımsal Ürün Alım Bedelleri Üzerinden Yapılacak SGK Prim Kesintisi

     

    Açıklama : Yasa gereği tarımsal faaliyette bulunanlardan, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan ve sigortalı olarak tescil edilmiş ve prim borcu olan müstahsillerden, ürün satın alan gerçek ve tüzel kişiler, satın aldıkları ürün bedellerinden borç tutarını geçmemek şartıyla %1 ila %5 oranları arasında olmak üzere kesinti yaparak Sosyal Güvenlik Kurumu hesaplarına yatırmak zorundadırlar.


     

    Kesinti yapmakla yükümlü olanlar satın aldıkları ürün bedelinin brüt tutarı üzerinden prim borçlarına mahsuben ve borç tutarını geçmemek şartıyla kesinti yapmakla yükümlüdürler.

     

    Tarımsal faaliyet; kendi mülkünde, ortaklık veya kiralamak suretiyle başkalarının mülkünde veya kamuya mahsus mahallerde; ekim, dikim, bakım, üretme, yetiştirme ve ıslah yoluyla yahut doğrudan doğruya tabiattan istifade etmek suretiyle bitki, orman, hayvan ve su ürünleri elde edilmesini ve/veya bu ürünlerin yetiştiricileri tarafından; muhafazasını, taşınmasını ve pazarlanmasını ifade etmektedir.

     

    Tarımsal faaliyette bulunanlardan,  Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınmış Tarımsal Kesinti Muafiyet Belgesini ibraz edenlere yapılacak ödemelerden prim kesintisi yapılmayacaktır. 

     

    Tarımsal kesinti muafiyet belgesini, tarımsal faaliyette bulunmakla birlikte prim borcu olmayanlar ile prim borcunu yapılandırmış ya da taksitlendirmiş olanlar; sigortalılığı tarımsal faaliyette bulunma dışındaki çalışmalarından dolayı olanlar ve taraflarına emeklilik, yaşlılık ve malullük aylığı bağlanmış olanlar alabilmektedir.

     

    Kendisinden tarımsal ürün alınanların prim borçları olup olmadığını Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanan program aracılığı ile sorgulamak mümkündür.

     

    Tarımsal kesinti yapmakla sorumlu olanların, kesinti tutarlarını düzenleyecekleri Kesinti Bildirim Listesi ve Müstahsil Makbuzunu kurumdan kullanıcı kodu ve şifre alarak e-Kesinti programı aracılığı ile elektronik ortamda, takip eden ayın son iş gününe kadar kuruma göndermeleri gerekmektedir.

     

     

    Kesinti yapıp yapılmadığı, kesinti tutarlarını tam olarak ve süresi içinde Kurum hesaplarına intikal ettirilip ettirilmediğini tespit amacıyla, ürün satın alanların ilgili defter, evrak ve muhasebe kayıtlarını teftiş, kontrol ve denetleme yetkisine haizdirler.

     

    Yasa gereği yapılması gereken kesintilerin yapılmaması veya kesinti tutarlarının SGK hesaplarına yatırılmaması halinde Tarımsal Faaliyette Bulunanların Prim Borçlarının Sattıkları Tarımsal Ürün Bedellerinden Kesinti Yapılmak Suretiyle Tahsil Edilmesine Dair Tebliğ’in “Hukuki ve Cezai Sorumluluk” başlıklı 12.maddesi gereğince hukuki ve cezai sorumluluğu bulunmaktadır.

     

    Bu çerçevede yapılması gereken kesintilerin yapılmaması veya kesinti tutarlarının SGK hesaplarına yatırılmaması halinde kesinti tutarları yasal süresi dışında rızaen ödeme talebinde bulunma veya bulunmama durumuna göre faiz, gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte hesaplanarak sorumlulardan tahsil edilir.

     

    Ayrıca kesinti sorumlularına idari para cezası uygulanır.

     

     

    Üyelerimize duyurulur.

     

    Konuya ilişkin "Tarımsal Faaliyette Bulunanların Prim Borçlarının Sattıkları Tarımsal Ürün Bedellerinden Kesinti Yapılmak Suretiyle Tahsil Edilmesine Dair Tebliğ" e ulaşmak için tıklayınız...

     

     

     

Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?