İstanbul Ticaret Borsası

               

  • DUYURULAR
  • YATIRIM ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİ
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

     

    Tarih : 12.03.2018

     

    Konu : Yatırım Ortamının İyileştirilmesi

     

    Açıklama : İstanbul Ticaret Borsası olarak; Türkiye’de iş yapma kolaylığının artması ve yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla, uzun yıllardır çözülemeyen bazı hususları Türk İş Dünyası adına gündeme getirmiş, Hükümetimiz ve ilgili Bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunmuş ve birçok hususta reformlar talep etmiştik.

     

    Bu girişimlerimiz neticesinde, 7099 sayılı “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”  10 Mart 2018 tarihinde 30356 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

     

    Son dönemde talep ettiğimiz konulardan Şirket Kuruluş işlemleri, Finansmana Erişimde Üretim Faktörlerinin Rehin Edilebilmesi, İnşaat İzinleri ve Tapu İşlemleri ile Sosyal Güvenlik Kayıt İşlemleri hususlarında iyileştirmeler içeren mevzuat değişiklikleriyle;

     

    Kamu kurum ve kuruluşları, bankalar esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifleri ile tarım kredi kooperatiflerince açılmış ve açılacak tüm borç ve kredilere karşılık teminat gösterilen taşınmazların ipotek işlemleri tarafların istemi halinde taraflarca imzalanan kredi ve borç sözleşmesine istinaden tapuda resmi senet tanzim edilmeksizin tapuya tescil olunacaktır.

     

    Kooperatiflerin kuruluş, pay devri, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nevi değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemleri Harçlar Kanunu'ndaki harçlardan muaf olacaktır.

     

    Anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin kuruluş aşamasındaki onaylarının şirket merkezinin bulunduğu ticaret sicil müdürlüklerince yapılması düzenlenmiştir.

     

    KOBİ’lerin Finansmana Erişiminin Kolaylaştırılması için, KOBİ'lerin sahip olduğu her türlü taşınır ve hak üzerinde rehin hakkı kurulabilmesi, dolayısı ile hammaddeden, nihai ürüne kadar tüm sürecin rehin edilebilmesinin önünün açılması, rehin edilen taşınır varlığın gelecekteki her türlü faiz, sigorta gibi hukuki getirileri ile doğal ürün ve ikamesi mallar, taşınır varlık ile birlikte doğrudan rehin kapsamına girmesi    sağlanmıştır.

     

    İlgili kurumlar tarafından tapu müdürlüğüne gidilmeksizin gerekli evrakların tapu müdürlüğüne gönderilmesi halinde inşa edilen binaya ilişkin cins değişikliği, kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesis işleminin gerçekleştirilebilmesi imkânı sağlanmıştır.

     

    Mimari projelerin, tapu müdürlüklerine elden ibraz etmelerine gerek kalmaksızın, ilgili idare tarafından elektronik ortamda gönderilmesi ve gerekli işlemlerinin tapu müdürlükleri tarafından tamamlanması düzenlenmiştir.

     

    Altyapı kazı işlemlerinde farklı belediyeler tarafından farklı şekilde uygulanan kazı izin belgesi süreç ve maliyetleri tekdüze hale getirilmiştir.

     

    Mera alanlarına baz istasyonu kurulabilmesi sağlanmış, gümrük işlemleri çerçevesinde alınan tahmil, tahliye, ardiye, saha içi taşıma ücretleri gibi masraflar için azami sınır uygulaması ve uymayanlar için ceza uygulaması düzenlenmiştir.

     

    Yapı denetim kuruluşlarının yapı ruhsatını imzalaması yükümlülüğünün kaldırılarak işlemler elektronik ortam üzerinden yapılabilir hale getirilmiş, hâlihazırda yapılan yapı denetimlerinin risk esasına göre yapılıyor olduğu açıkça ifade edilmiştir.

     

    Belediye süreçlerini hızlandıracak e-Belediye sisteminin kurulması için İçişleri Bakanlığı'na yetki verilerek ve geçiş-entegrasyon sürecinin düzenlenmesi ile inşaat izinlerinin alımları kolaylaştırılmıştır.

     

    Şirket kuruluşu esnasında sosyal güvenlik kaydının SGK’ya gitmeye gerek kalmadan Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde elektronik olarak gerçekleştirilmesi ve aynı şekilde şantiye için işyeri kaydını yaptırmak üzere SGK’ya gitmeye gerek kalmadan ilgili belediyenin SGK'ya bildirimi üzerine işyeri kaydının otomatik oluşturulması sağlanmıştır.

     

    Tapu Müdürlüklerine gidilmeden elektronik ortamda ipotek, satış şerhi gibi işlemlerin yapılabilmesi sağlanmıştır.

     

    Anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin kuruluş aşamasında yaptırmak zorunda oldukları defter tasdiklerinin, ticaret sicili müdürlüklerince yaptırılacağına yönelik düzenleme 15 Mart'ta, belediyelerin e-Belediye bilgi sistemi ile ilgili çalışmalarına yönelik madde ise 6 ay sonra yürürlüğe girecektir. Kanunun diğer maddeleri ise bugün itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

     

    Üyelerimizin bilgisine sunarız.


    7099 sayılı “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"a ulaşmak için lütfen buraya tıklayın.

     

     

     

     

Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?