İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • 11. TÜRK ARAP EKONOMİ FORUMU’NDA KONUŞAN BAŞKAN ALİ KOPUZ
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    11. TÜRK ARAP EKONOMİ FORUMU’NDA KONUŞAN BAŞKAN ALİ KOPUZ
    (28.04.2016 . 03:35:39) (Okuma: 5164)

    11. TÜRK ARAP EKONOMİ FORUMU’NDA KONUŞAN BAŞKAN ALİ KOPUZ:

    "Arap Ligi ile mevcut ticaret hacmimiz denizde su damlası

    Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) resmi desteğinde, Borsa İstanbul ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı iş birliği ile Al-Iktissad Wal-Aamal Group (AIWA) tarafından düzenlen 11. Türk Arap Ekonomi Forumu (TAF'2016) başladı.

    Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed Bin Jassim Bin Mohammed Al Thani, Suudi Odalar Konseyi Başkanı Dr. Abdulrahman Abdullah Al Zamil,  Al-İktissad Wal-Aamal Grup CEO Vekili Faysal Abou Zaki​’nin de katıldığı forumun açılışında bir konuşma yapan TOBB Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, bu coğrafyanın köklü milletleri olarak Türkiye ile Arap ülkelerinin "birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır" anlayışıyla ortak hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

    El birliğiyle özel sektörü güçlendirmeleri gerektiğini dile getiren Kopuz, bu dönemde başarının özel sektörden geçtiğini aktardı.

    Kopuz, Türk ekonomisinin 6 yıldır kesintisiz büyüdüğünü, Türkiye'nin 2015'te Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu kaydederek, geçen yıl 17 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırımın ülkeye geldiğini ifade etti.

    "Kamu bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 1 civarında" diyen Kopuz, küresel ticaretteki performanslarının olumlu olduğunu gördüklerini, dünyadaki ve çevre ülkelerdeki olumsuzluğa rağmen ihracatı miktar bazında yüzde 2 artırdıklarını anlattı. Kopuz, küresel ekonominin ve Rusya ile oluşan sıkıntılı ortamın yavaş yavaş iyiye gittiğini de kaydetti.

    "Mevcut ticaret hacmimiz denizde su damlası"

    Türkiye'nin toplam dış ticaretinin sadece yüzde 8'ini Arap Ligi ile yaptığı bilgisini veren Kopuz, şöyle devam etti: "Arap Ligi toplam ticaretinin sadece yüzde 1'ini Türkiye ile yapıyor. Birbirimizle iş yapmıyoruz. Potansiyeli göz önünde bulundurursak bu rakamlar denizde su damlası. Bir Arap atasözü hatırlatacağım; Tek el ile alkış tutulmaz. Biz şu anda tek el ile alkış yapmaya çalışıyoruz. Artık iki elimizi kullanmanın vakti gelmiştir. Ben sizde bu enerjiyi görüyorum. İslam ülkelerinde ticareti artırmalıyız. Asırlarca birbirine düşman olan batı dünyası birbiriyle yaptığı ticareti artırarak zenginleştiler. Batılı ülkeler daha fazla iş birliği içerisinde. Zaten zengin olan ülkeler daha fazla zenginleşmek için bir araya geliyor."

    "Vize engeli kalkmalı"

    Kopuz, Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ticaretin artması için serbest ticaret anlaşmasının imzalanması ve vizelerin kaldırılmasının önemine değinerek, insanların en rahat ulaşabileceği ülkelerde ticaret yaptığını söyledi.

    "Bizim kültürümüzde kardeşler birbirlerinin evine vize alarak değil selam vererek girer." diyen Kopuz, bu sorunu hızla çözmeleri gerektiğini belirtti ve insanların serbest dolaşımı kadar önemli olan bir konunun da malların serbest dolaşımı olduğunu vurguladı.

    Kopuz, ülkeler arasındaki ekonomik iş birliğini istenilen seviyelere çıkarmak için ilk şartının gerekli hukuki zemini oluşturmak olduğunu kaydederek ülkeler arasındaki insan, sermaye, mal ve hizmet hareketinde bir sınırlama olmaması gerektiğinin altını çizdi.

    "Kardeşiz" diyen ülkelerin gereken hukuku yerine getirmediğini aktaran Kopuz, "Biz hala insanlarımızın önüne vize engeli koyuyoruz. Bu kapsamda öncelikle dondurulmuş durumda olan Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin tamamlanması çok önemlidir. Serbestleşme aramızdaki ticaret hacminin istediğimiz seviyelere çıkmasında katkıda bulunacak, iş birliğimizi güçlendirecektir" şeklinde konuştu.





Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?