İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • 2020’DE TARIM VE GIDANIN ÖNEMİ İDRAK EDİLDİ
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    2020’DE TARIM VE GIDANIN ÖNEMİ İDRAK EDİLDİ
    (31.12.2020 . 11:10:29) (Okuma: 552)

    İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, 2020 yılını değerlendirdiği açıklamasında, pandemi dolayısıyla tarım ve gıdanın öneminin idrak edildiğini belirtti. Yıllardır her fırsatta gıdanın stratejik önemine dikkat çektiklerini belirten Başkan Ali Kopuz, “Bu yıl pandemi gıdanın önemini zihinlere nakşetti” dedi.

    2020 yılında küresel bir tehdit olarak ortaya çıkan Koronavirüs salgınının önceliklerimizi gözden geçirmemizi sağladığını belirten İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, “Zor bir yıldı. İnşallah 2021’de pandemi tehdidinin etkileri azalacak ve bitecek. 2020 yılında çok sıkıntılı günler yaşadık. Hem ekonomi hem de sağlık alanında zamanında alınan tedbirler sayesinde pandeminin etkilerini nispeten az hissettik. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki hükumetin icraatlarını gerçekleştirirken paydaşlarıyla istişaresi bu konuda da iyi sonuçlar doğurdu. Üyelerimizden gelen sorun ve çözüm önerilerini, TOBB ve Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu aracılığıyla ilgililere ilettik ve sonuçta sorunlarımız büyümeden çözüldü” dedi.

    İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, açıklamasında şunları söyledi:

    2020 yılında gıdada kendi kendine yeten bir ülke olmanın ne kadar hayati olduğu net bir şekilde görüldü. Hükumetimizin yıllardır uyguladığı destek ve teşvik politikalarının ne kadar yerinde olduğu daha iyi anlaşıldı. Türkiye sadece süregiden politikalarıyla değil, pandemi karşısında hızla aldığı tedbirlerle de önemli bir sınav verdi.

    Gıda ve tarımda sorun yaşamamızı önleyen tedbir ve teşvikler için, bize sorunlarını ileten üyelerimizin her birine, bu sorunları ilgililere ileten Sayın Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve gereken tedbirleri zamanında alan tüm sayın bakanlarımıza ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a iş dünyamız adına teşekkürü borç biliyorum.

    Zira yapılan çalışmalar sayesinde tarım ve hayvancılık sektörü salgın yüzünden ortaya çıkan kısıtlamalara rağmen, alınan önlemler sayesinde gıda tedarik zinciri aksamadı.

    Bu sene “Sözleşmeli Üretim” modeli sayesinde üretici neyi ne kadar üreteceğini ve ne kazanacağını bileceği bir sisteme geçiş için adımlar atıldığını gördük. Bu hem üreticiyi hem de kaliteli mal ihtiyacını tedarik edebilecek sanayiciyi güldüren bir gelişme olacaktır.

    Tarım kredileri faizsiz ertelendi, üreticilerin rahatlaması için destek ödemeleri erkene çekildi. Geleneksel şekilde bitkisel ve bitkisel üretim yapan işletmelere de faizsiz kredi sağlandı.

    Lisanslı depoların 2020'de süresi dolan lisansları uzatıldı.

    Tüm dünyada sıkıntı yaşanan bir dönem olan 2020 yılında çiftçilere 22 milyar lira destek sağlandı.

    Özellikle hem bizim hem de devletimizin önem verdiği ve desteklediği küçükbaş hayvancılığında da önemli yol kat edildi. Son verilere göre küçükbaş hayvan varlığında 55 milyon sınırını aşmış bulunuyoruz. Büyükbaş hayvan varlığında 18,6 milyon adet gibi ciddi bir rakama ulaştık.

    Hazineye ait atıl tarım arazilerinin üretim ekosistemine girmesi sağlandı.

    Arpa, mısır ve buğdayda gümrük vergisi sıfırlanarak yükselen girdi maliyetleri aşağı çekildi ve üretime destek olundu. Ayçiçeği üretiminde iki kez gümrük vergilerinde indirime gidildi. Mercimek ve pirinç ithalatında gümrük vergileri ciddi oranda düşürüldü.

    Artan girdi maliyetleri yüzünden zorlanan çiftçilerin, Mayıs ve Haziran aylarında vadesi gelen hazine destekli kredi geri ödemeleri faizsiz olarak 6 ay ertelendi.

    TOBB, Kredi Garanti Fonu ve Denizbank iş birliği ile yedinci kez “TOBB Nefes Kredisi”ni devreye aldık ve bu zorlu dönemde KOBİ’lere bir kez daha can suyu olduk.

    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, gıdada üretimden tüketime oluşan zinciri yeniçağ ile buluşturmak isteyen Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) tanıtıldı. Söz konusu projede Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile birlikte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) olarak bizler de katkı sağladık.

    İstanbul Ticaret Borsası olarak gıdada israfı azaltmayı hedefleyen büyük bir sosyal sorumluluk hareketi olarak gördüğümüz “Gıda İsrafını Engelleme Projesi” çalışmalarına yıl boyunca devam ettik.

    Ayrıca tarımın geleceği olarak gördüğümüz Türkiye Ürün İhtisas Borsası A.Ş. için üzerimize düşen görevi yapmaya devam ettik. TÜRİB yetkili acentesi olarak yatırımcıların bu mecradan yararlanması için kayıtlarını yapıyor, onlara destek oluyoruz.

    Bununla beraber TOBB olarak Bankkart Tedarik Zinciri Finansman Projesi başlattık. Ticari mal alım-satımlarında kolay finansman imkânı için Ziraat Bankası ile bir işbirliğine gittik.

    Yılın son aylarında da işyeri kiralarındaki KDV indirimi, stopaj indirimi ve farklı sektörleri içine alan diğer KDV indirimleri 1 Haziran’a kadar uzatıldı.

    Birden fazla sayıda aşı bulunmuş olsa da aşıların uygulanması ve salgının etkilerinin en aza indirilmesi için biraz daha beklememiz gerekecek. Bu bağlamda da esnafımıza önümüzdeki üç ay boyunca yapılacak 1000’er lira destek ve ayrıca verilecek kira desteği de önemli. Bu sayede 3 aylık süreçte esnafımıza 5 milyarlık destek verilmiş olacak.

    Sonuçta 2020 yılını tarım ve gıda sektörleri için kolay geçtiğini söyleyemeyiz ancak yapılan çalışmaların salgının olumsuz etkilerini en aza indirdiği de bir gerçek. Bu mücadelenin kararlılıkla devam edeceğine inanıyor ve 2021’in hayırlı bir yıl olmasını temenni ediyoruz.





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?