İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • 2022 YILINDA TARIMSAL HASILAMIZI ARTIRMALIYIZ
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    2022 YILINDA TARIMSAL HASILAMIZI ARTIRMALIYIZ
    (31.12.2021 . 16:20:58) (Okuma: 444)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, yaptığı basın açıklamasında 2021 yılını değerlendirdi ve 2022 yılında ilgili tarımsal hasılanın artırılması için tedbir çağrısında bulundu. Gıdanın ve tarımın öneminin her geçen yıl arttığını belirten Ali Kopuz, “İklim değişikliği, toprak kalitesinin ve tarımsal arazi varlığının sürekli azalması, kuraklık, nüfus ve gıda talebi artışı gibi küresel sorunlar, gıdayı ve tarımı tarihte olmadığı kadar önemli bir hale getirdi. Özellikle son iki yılda pandeminin de etkisiyle bu önem daha net anlaşıldı” dedi.

    İSTİB Başkanı Ali Kopuz, yıllardır sürdürülen doğru teşvik politikalarıyla Türkiye tarımının güçlendiğini vurgulayarak, “Son yıllarda bu politikalar sayesinde tarımsal hasılamız sürekli arttı. 2021 yılında ise tarımsal üretimde, kuraklığın da etkisiyle zor bir yıl geçirdik. Dün TÜİK tarafından açıklanan 2021 Yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri gösterdi ki üretimimizde bir azalma var. Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin hasılası 2020 yılında 71,3 milyon ton iken 2021’de yüzde 13,4 düşüşle 61,7 milyon ton olarak gerçekleşmiş. Bu yıllardır yaşanan ilk hasıla düşüşü. Sebze, meyve ve baharatlarda az da olsa bir artış söz konusu ama diğer tarımsal ürünlerdeki azalış dikkat çekici.

    Örneğin, tahıl ürünleri üretim miktarları 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 14,3 oranında azalarak yaklaşık 31,9 milyon ton olarak gerçekleşmiş. 2020’ye oranla buğday üretimi yüzde 13,9, arpa üretimi yüzde 30,7, çavdar üretimi yüzde 32,4 oranında düşmüş. Bunlar en çok düşüş gösteren önemli ürünler. Baklagillerde de benzer bir durum söz konusu.

    Bu arada hasılası artan ürünler de var. Sebze ve meyve dışında yağlı tohumlardan soya üretimi yüzde 17,2, ayçiçeği üretimi ise yüzde 16,8 oranında artmış” dedi.

    2021 yılında kuraklığa yeni sorunların eklendiğini hatırlatan Başkan Ali Kopuz, tarımsal girdi fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek şunları söyledi: “2021’de gübreden tarım ilacına her tarımsal girdide büyük fiyat artışları gördük. Kurdaki istikrarsızlığı bahane ederek satışların durduğu zamanlar bile oldu. Tarımsal hasılamızı olumsuz etkileyecek böylesi durumlara karşı hazırlıklı olmakta fayda var. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Aralık 2021 günü açıkladığı Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı devreye girdiğinde kurlar belirli bir seviyeye geriledi ama fiyatların düşmesi o kadar hızlı olmuyor. Tarımsal girdi fiyatlarındaki artış dolayısıyla 2022 hasılamız olumsuz etkilenebilir. Bu konuda ek tedbirler alarak 2022 yılı tarımsal hasılamızın artırılması hayati önemdedir. Bu vesileyle milletimiz ve tüm dünyaya bolluk ve bereket dolu mutlu bir yıl diliyorum.”  

     





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?