İstanbul Ticaret Borsası

            

  • HABERLER
  • “2025’TE HEDEFLERİN YAKALANACAĞINA İNANIYORUM”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    “2025’TE HEDEFLERİN YAKALANACAĞINA İNANIYORUM”
    (30.12.2024 . 16:42:18) (Okuma: 268)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz 2024 yılını değerlendirdi ve 2025 hakkındaki beklentilerini dile getirdi. Türkiye’de 2024 yılına sıkı para ve maliye politikalarının yön verdiğini belirten Kopuz, “Enflasyon ve faizin düşürülmesi için uygulanan politikalar, büyümeden işsizliğe birçok olanda etkisini gösteriyor. Yine de ortalamanın altında da olsa büyümeyi sürdürdük. İşsizlik yüzde 10’un altına çekildi. Tüm dengelerin gözetilmesiyle belirlenen asgari ücretin açıklanmasının ardından gelen Merkez Bankasının faiz indirim kararı ise Hükümetin kararlılığının güven ortamı oluşturduğunu gösteriyor. Bu nedenle önümüzdeki yılın büyüme, enflasyon ve faiz hedeflerinin büyük oranda yakalanacağına inanıyorum” dedi.

    Türkiye'nin Etkinliği Artıyor

    2024 yılında Türkiye ve dünyada önemli gelişmeler olduğunu belirten Ali Kopuz, “Trump’ın yeniden seçilmesiyle ticaret savaşları ve ABD dolarına karşı rezerv para oluşturma girişimleri canlandı. Aynı anda ekonomik korumacılık rüzgârları daha güçlü esmeye başladı. ABD’nin bu yaklaşımın uzun vadede devam etmeyeceğini umuyoruz. Zira hemen her ülkenin rekabetçi üretim yapabildiği ürünler bulunuyor. Böylesi bir ticaret savaşından da, tüm taraflar yara alacaktır. 2024’te İsrail’in Gazze’deki katliamları sürerken uluslararası tepkiler de yavaş da olsa gelmeye başladı ve İsrail’i soykırım suçlamasıyla yargılayan Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu hakkında tutuklama kararı verdi. Rusya/Ukrayna savaşı bölgesel istikrarsızlığı besleyerek devam ediyor ve Suriye’de yıllardır millete zulmeden Esed rejimi yıkıldı.

    Türkiye tüm bu gelişmelerle etkileşim halinde… Bizzat ABD’nin yeni Başkanı Trump’ın da ifade ettiği gibi bölgenin kaderini belirleyen güç olarak en önemli aktör haline gelen ülkemiz, bölgenin istikrara kavuşması ve adil bir düzen kurulması için çalışıyor. Son olarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye'nin bitkisel ve hayvansal üretim ihtiyaçlarını belirleyerek destek olacağımızı duyurdu. İnşallah komşularımızın istikrara kavuşması, sınırlarımızın güvenliği ve terörün kaynaklarının kurutulması için 2025 yılında da güzel gelişmeler olacaktır” dedi.

    2025 İçin Temkinli İyimserlik

    2024’te fiyat istikrarının tesisi için yürütülen politikaların, ekonomiye yön verdiğine dikkat çeken İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Sıkı para ve maliye politikalarının etkisiyle üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,1 büyüdük. Tüm dengelerin gözetilmesiyle belirlenen asgari ücretin açıklanmasının ardından gelen Merkez Bankasının faiz indirim kararı Hükümetin kararlılığının güven ortamı oluşturduğunu gösteriyor. Bu nedenle önümüzdeki yılın büyüme, enflasyon ve faiz hedeflerinin büyük oranda yakalanacağına inanıyorum.

    Fiyat istikrarının sağlanması hedefine ulaştığımızda, Türk ekonomisinin dinamik yapısı ile çok daha güçlü büyüme oranları elde edeceğimize inanıyorum. Bu yüzden, bu zamana kadar büyüme başta olmak üzere çeşitli bedeller ödenmişken, kararlılıkla bu işi sürdürmemiz gerekiyor. Bu noktada temel meselemiz, faizi indirmeyi mümkün kılacak koşulları oluşturmaktır. İçerde ve dışardaki mevcut görünüm ve gidişat, 2025 yılında temkinli bir iyimserlik içinde olmayı gerektiriyor” dedi.

    Tarım hasılası da ihracatı da artmalı

    Tarım ve gıda konusunda da değerlendirmelerde bulunan İSTİB Başkanı Kopuz, Türkiye’nin tarımsal hasıla ve ihracatının sürekli arttığını ifade ederek, “Ancak her fırsatta söylediğim gibi, bizim ülke olarak potansiyelimiz, hasılamızdan çok daha büyük. Tarımsal hasılamızı 60 milyar dolarlardan 100 milyar doların üstüne, ihracatımızı ise iki katına çıkarmamız mümkün. Tarımsal hasılamızı artırmak için ölçek ekonomisi kurallarına uygun, planlı, ileri teknolojik üretimi yaygınlaştırmamız gerekiyor. İhracatımızın önündeki en büyük engel ise eğitimsizlik ve denetimsizlik dolayısıyla hatalı tarım ilacı kullanımıdır. Pestisit sorununu çözdüğümüzde tarımsal ihracatımız artış hızının şaşırtıcı derecede yükseleceğine inancım tam” dedi.





Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?


Tarım ve Orman Bakanlığı (Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı)/Kamu Spotu-2