İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • 21. YÜZYIL, BİLGİ TEKNOLOJİLERİ EKSENİNDE ŞEKİLLENİYOR
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    21. YÜZYIL, BİLGİ TEKNOLOJİLERİ EKSENİNDE ŞEKİLLENİYOR
    (15.12.2023 . 10:11:25) (Okuma: 241)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz İSTİB’in Aralık ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada içinde bulunduğumuz değişim sürecini değerlendirerek, “21. Yüzyıl, bilgi teknolojileri ekseninde şekilleniyor. Bu süreci iyi yönetmeli, çok çalışmalı ve çağa ayak uydurmalıyız” dedi.

    İSTİB Başkanı Ali Kopuz, 21. Yüzyılın ilk çeyreğin de dünyanın büyük değişimler yaşadığını belirterek, “Her anlamda zorlu bir çeyrek asır geride kalıyor. Bu süreçte hayatımızda olmayan birçok yenilikle karşılaştık. Yapay zeka, dronlar, ihalar ve sihalarla tanıştık. E ticaret ve E İhracatla dünyada fiziki sınırların kalktığına şahit olduk. Diğer taraftan, 2008’de başlayan büyük bir küresel finans krizi yaşandı. Dünyayı her anlamda felç eden bir Pandemi geçirdik. Türkiye olarak küresel ve bölgesel gelişmelerden çeşitli boyutlarda etkilendik. Tüm bu yaşananların etkisinde girdiğimiz 2023 yılı bizim için asrın felaketiyle başladı. Tarihin en büyük depremlerinden biriyle sarsıldık. Enflasyon, kuraklık ve bölgemizdeki savaşların ekseninde geçen zor bir yılı geride bırakıyoruz. Tüm bu zorluklarla mücadele etmeyi hiç bırakmadık. Depremin yaralarını sarmak için devletimiz ve milletimiz el ele çalıştı. Aynı zamanda Cumhuriyetimizin 100. Yılı olan 2023’ü umudumuzu kaybetmeden uğurlamayı başardık” şeklinde konuştu.

    Türkiye ekonomisinin 2023 yılında ilk üç çeyrekte sırasıyla,  yüzde 4,  3.9 ve son olarak 5.9 büyümeyi başardığını hatırlatan Başkan Ali Kopuz, şöyle konuştu: “Hizmet sektörü ile iç talep, yani hanehalkı tüketimi de bu büyümeyi destekledi. Son yıllarda yaşanan küresel sorunlara, Şubat ayında yaşadığımız asrın felaketine rağmen bu yılı G20 ve OECD ülke ortalamalarının çok üzerinde büyüme oranlarıyla bitireceğiz… Bununla birlikte, 2024 yılında hem Türkiye’de hem de Dünyada daha sınırlı büyüme oranları göreceğiz. Fiyat istikrarının yanı sıra, iklim krizi, yeşil dönüşüm ve gıda arz güvenliği gibi meseleler önemini korumaya devam edecek. Öte yandan enflasyonun daha makul seviyelere yaklaşacağını ümit ediyoruz. Özellikle konut ve gıda enflasyonu son dönemde reel gelir üzerinde büyük baskı oluşturdu. Yeni asgari ücretin tespitinde, işletmelerin rekabet gücüne ama en çok da istihdama halel getirmeyecek bir seviyede mutabık kalınacağına inanıyoruz. Zira özellikle konut ve gıda enflasyonu en çok asgari ücretle çalışanlara zarar veriyor… Dolayısıyla temennimiz, reel geliri, istihdamı, üretimi ve ihracatı destekleyecek hassas bir dengede bu meselenin halledilmesidir.”

    İnsani boyut unutulmamalı…

    Ekonomik ve politik gelişmelerin bir de insani boyutu ve sonuçları olduğuna dikkat çeken İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, “İnsanoğlunun eliyle yapılan kötülükleri görünce, tüm bu ekonomik konular, bir noktadan sonra anlamını yitiriyor. Bugün en yıkıcı füzeler ve fosfor bombalarıyla katledilen siviller varken, karbon salınımını ne yüzle anlatacaksınız? 75 yıldır Filistin’de katledilen binlerce çocuğun aileleri için, küresel ısınmanın bir önemi var mıdır? Afrika’da milyonlarca insan aç kalırken, Gazze’ye gıda ve su girişine izin verilmezken, modern insanın en büyük açmazlarından gıda israfını hangi bağlamda değerlendirmek gerekir? İsrail’in iki aydır katlettiği her 3 Filistinliden ikisi kadın veya çocukken, dünya insan hakları gününün bir anlamı kalıyor mu? Küresel politika yapıcılar, -hiçbir insani değerleri kalmadıysa bile- en azından bu soruların cevabını vermek zorundalar” dedi.

     





Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?