İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • 50 YILDAN ESKİ TOHUMLAR CANLANDIRILDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    50 YILDAN ESKİ TOHUMLAR CANLANDIRILDI
    (21.04.2015 . 00:00:00) (Okuma: 2300)

    İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) depolarında bulunan 50 Yıldan Daha Eski Olduğu Tahmin Edilen Tohumların Gen Kaynağı Olarak Yeniden Çimlendirilmesi Başarıldı 2012 yılında, İstanbul Ticaret Borsası depolarında muhafaza edilmiş ve hiçbir genetik müdahaleye uğramadığı kesin olan 33 türe ait 336 adet yerel çeşit veya populasyon tohumların, gen kaynağı olarak mümkünse yeniden canlandırılması, çimlendirilmesi ve üretimi için İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) tarafından çalışmalar başlatılmıştı. Bu kapsamda, İstanbul Ticaret Borsası öncülüğünde Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü ve TAGEM tarafından hazırlanan bir proje, TC. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Araştırma ve Geliştirme Projeleri kapsamında desteklendi. Yaklaşık olarak 2,5 yıldan bu yana yapılan çalışmalardan sonuç alındı. Proje çalışmaları sırasında iki yeni buluş geliştirildi. Proje kapsamında yapılan çalışmalar sırasında tohumlardaki enfeksiyonların giderilebilmesi ve eski tohumların canlandırılabilmesini sağlayan iki yeni bilimsel buluş gerçekleştirildi. Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Fikrettin Şahin danışmanlığında ve Dr. M. Müge Yazıcı yürütücülüğünde, proje çalışmalarına dışarıdan destek sağlayan Prof. Dr. Metin Turan, Biyolog Leyla Tarhan ve Ziraat Müh. Okan Demir’in katkıları ile yapılan Ar-Ge çalışmalarında iki yeni bilimsel buluş gerçekleştirildi. İlk olarak canlı olduğu saptanan tarihi tohumların başarılı bir şekilde çimlenmesini sağlayan bir formülasyon geliştirilirken; ayrıca çimlenme sırasında ve sonrasında tohumun içinde ve dışında bulunan farklı mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların elemine edilmesi için yeni bir tohum sterilizasyon teknolojisi geliştirildi. Yeni Geliştirilen Buluşlar Tarihi Tohumlara Uygulandı Patent başvuruları yapılan bu iki bilimsel buluşun birlikte uygulandığı İstanbul Ticaret Borsası depolarında bulunan tarihi tohumların çimlenme çalışmaları başarıyla tamamlandı. Yeditepe Üniversitesi ve TAGEM bünyesinde eşzamanlı yürütülen bu proje ile bitki büyütme kabinlerinde çimlendirme süreçleri başarıyla tamamlanan arpa, buğday ve nohut bitkileri saksılara aktarıldıktan sonra sera koşullarında üretim çalışmaları devam ettiriliyor. Bu proje ile ilk defa İstanbul Ticaret Borsası depolarında bulunan farklı bitki türlerine ait tarihi tohumların çimlendirilmesinin ve gen kaynağı olarak geriye kazanımının mümkün olduğu ortaya konulmuş oldu. Resim 1. Tohum sterilizasyon uygulaması yapılmış (üstte) ve yapılmamış (altda) buğday tohumlarının petri içerisinde çimlendirilmesi. Resim 2. Çimlendirilmiş buğday tohumları Resim3. Saksı içerisinde üretimi yapılan tarihi tohumlardan elde edilen buğday bitkileri





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?