İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • 7. BOĞAZİÇİ ZİRVESİ CUMHURBAŞKANININ KATILIMI İLE YAPILDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    7. BOĞAZİÇİ ZİRVESİ CUMHURBAŞKANININ KATILIMI İLE YAPILDI
    (30.11.2016 . 09:18:00) (Okuma: 2342)

    Uluslararası İş Birliği Platformu tarafından düzenlenen Boğaziçi Zirvesi İstanbul Four Seasons Hotel’de yapıldı. "Küresel Gelecek Küresel Hedefler"in ana tema olarak belirlendiği zirve, T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirildi. 

     

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz ile bazı STK temsilcilerinin katıldığı zirvede, ağırlıklı olarak Suudi Arabistan’ın 2030 yılı dönüşüm programı ele alındı. 

     

    Bu topraklar bizim, hepimiz kardeşiz

     

    Boğaziçi Zirvesi’nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ticarette döviz kullanımına dikkati çekerek, “Gelin altını piyasaya sokalım. Yerli para ile borçlanmanın yollarını arayalım. Yaşadığımız bu süreci birlikte dayanışma içinde atlatmalıyız. Bu topraklar bizim, hepimiz kardeşiz. Ekonomik baskılara karşı da bu ülke kendisini elbette müdafaa eder” dedi.

     

    Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye kararına da değinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye bulunduğu konum itibariyle her oluşumun tabii bir parçasıdır. Avrupa Birliği maalesef, bu açık gerçeği göremediği, görse de kabul edemediği için tam üyelik müzakerelerimizi yokuşa sürmekte ısrar etmiştir” şeklinde konuştu.

     

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın konuşmasını hatırlatarak, "Aylardır, yıllardır orada da yapılmakta olan görüşmeler var. Hep, sürekli oyalama, oyalama, oyalama... Taktik bu. Ne biliyor musun? 'Siz Kıbrıs'ı tamamen bize verin, hiç bir şeye karışmayın' diyor. Hedef bu. Dur bakalım, orada bu kadar şehit kanı var. Neyi veriyorsun? Daha da ileri gidiyor. Utanmadan, sıkılmadan, Avrupa Birliği toplantılarına Kıbrıs adasının tamamının içinde yer aldığı bayrakla geliyorlar. Bir defa sizin böyle bir bayrağınız olamaz ki. Burada bir KKTC var. Sen, Güney Kıbrıs Rum Yönetimisin. Kuzeyde de Türk Cumhuriyeti var. Bunu göreceksin. Bu da bir saygısızlıktır. Öyle veya böyle bunu anlayacaklar, öğrenecekler" dedi.

     

    Önce yerel sonra küresel

     

    7. Boğaziçi Zirvesi’nin açılışında konuşan TOBB Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz, Küresel kalkınmayı sağlayabilmek için öncelikle ülkelerin kalkınması gerektiğini belirtti.

     

    Günümüzde ülkelerin karşılaştıkları ulusal sorunların etkilerinin sadece yerel değil, küresel düzeyde de hissedildiğini dile getiren Kopuz: “Karşılıklı etkileşim kaçınılmaz hale geliyor. Aldığımız ve alacağımız kararların etkisi sadece yerelde kalmıyor. Dolayısıyla, “Küresel Gelecek, Küresel Hedefler” isimli bu yılki etkinlik başlığının çok isabetli olduğunu düşünüyorum. Pek çok uluslararası kuruluş bu konularda farkındalığı artırmak ve yol göstermek amacıyla faaliyet gösteriyor. Kuşkusuz bu alandaki en önemli örnek, sürdürülebilir kalkınma hedeflerini geliştiren Birleşmiş Milletlerdir” dedi.

     

    Kopuz şöyle konuştu: “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye’de iş dünyasının çatı kuruluşudur. 1 milyon 500 bin küçük, orta ve büyük ölçekli işletme birliğimize üyedir.  81 ildeki oda ve borsamızla üyelerimize geniş bir hizmet ağı kurduk.  TOBB ulusal ve uluslararası düzeyde geniş bir hizmet portföyüne sahiptir. Türk özel sektörünün ticari faaliyetlerine yurtiçinde ve dışında katkı sağlamak temel önceliğimizdir.

     

     

    Bu süreçte, üyelerimizin yeni pazarlarda yeni imkânlarla tanışmaları, küresel ticarette karşılaşabilecekleri engellerin kaldırılması, temel faaliyetlerimiz arasındadır. Ülkemizdeki yatırım ortamının iyileştirilmesi kapsamında kamu idaresi birlikte çalışıyoruz. Bu çerçevede faaliyete geçirilen Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulunda, TOBB olarak özel sektörü koordine ediyoruz. Bu kurul son 14 senede önemli adımların hayata geçirilmesini sağladı. Bu sayede sadece kendi firmalarımız açısından değil, yabancı yatırımcılar açısından da Türkiye’nin yatırım cazibesinin artmasını sağladık.”

     

    Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nun yaptığı çalışmaların etkisi ile doğrudan yabancı yatırım üzerindeki kısıtlamaları kaldırma açısından OECD üyesi ülkeler arasında ikinci sıraya yükseldiklerini belirten TOBB Başkan Yardımcısı Ali Kopuz: “Uluslararası tahkimin kabulü ve yasaların AB mevzuatına uyumlu hale getirilmesi ile Türkiye, doğrudan yabancı yatırımlar konusunda hem yasal çerçeve hem de yatırım ortamı açısından dünyadaki en liberal ülkelerden biri oldu. Böylece 2000’lerin başında 9 bin olan yabancı sermayeli şirket sayısı 42 bine ulaştı.  Doğrudan Yabancı Sermaye girişi; 2005’e kadar yılda ortalama 1 milyar dolar iken, 2005-2015 arasındaki 10 yılda ortalama 14 milyar dolara yükseldi. Son 10 yılda gelen Doğrudan Yabancı Sermaye girişi 150 milyar dolar civarında ve bunun yüzde 75’i de Avrupa ve ABD’den” şeklinde konuştu.

     

    Bir yandan uluslararası yatırımların ülkeye çekilmesine çalışılırken, bir yandan da KOBİ’leri desteklemeye devam ettiklerini belirten Kopuz: “Onların güçlenmesi için elimizden geleni yapıyoruz. 2015 yılında sürdürdüğümüz B20 Dönem Başkanlığı süresince, G20 gündeminde KOBİ’lere daha fazla yer ayrılması için büyük çaba gösterdik ve çalışmalarımız olumlu sonuçlar verdi. Ayrıca,  geçtiğimiz yıl kurduğumuz Dünya KOBİ Forumu çalışmaları da, KOBİ’leri dünya çapında destekleme ve daha etkin hale getirme yönünde devam etmekte” dedi.

     

    Girişimcilik ve inovasyon

     

    Girişimcilik ve inovasyon konusunda, yeni girişimcileri destekleyip,  fikirlerini ve hayallerini geliştirmelerine öncülük ettiklerini ifade eder TOBB Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “TOBB bünyesinde kurduğumuz Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, yeni nesil iyi eğitimli genç girişimciler yetiştiriyor. Yine bünyemizde girişimciler için kuluçka merkezi kurduk. Teknoloji merkezini faaliyete geçirdik. Genç girişimcilere, bedava ofis, danışmanlık, altyapı hizmetleri ve yatırımcılarla buluşma imkânları sağlıyoruz. Kurduğumuz girişim sermayesi şirketi ile sermaye desteği ve stratejik ortak bulmalarına yardımcı oluyoruz. Girişimci adaylarını Türkiye’nin önde gelen iş insanları ile buluşturan Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum programlarını ülke çapında düzenliyoruz. Bunlardan altıncısını bu ay İstanbul’da gerçekleştirdik” dedi.

     

    Türkiye’nin en büyük kadın ve genç girişimcilik networkü

     

    Kopuz konuşmasını şöyle sürdürdü: “TOBB Genç ve Kadın Girişimciler Kurullarımız ile onların devamlı yanındayız. Yeni projeler için nasıl yol alınmalı, engeller nasıl aşılmalı, girişimcilik fikirleri ne yönde geliştirilmeli konularında çözüm odaklı çalışmalar yürütüyoruz. Bu sayede son 10 senede ülkemizdeki kadın girişimci oranının yüzde 6’dan yüzde 8’e yükselmesini sağladık. Eğitim de olmazsa olmazlarımız arasında… 81 ilimizde okul yapılmasını hedefleyen bir proje başlattık. Özellikle mesleki ve teknik eğitime odaklanmış durumdayız. İstihdam piyasasına daha fazla nitelikli eleman kazandırmak adına, Türkiye’nin en büyük mesleki eğitim seferberliğini başlattık. 81 ilde iş dünyasının nitelikli eleman ihtiyacını topluyoruz. Sonra buna göre meslek kursları açıyoruz. Buralarda gençlerimizi eğitiyor, meslek sahibi yapıyor ve iş bulmalarına yardımcı oluyoruz.  Bu çerçevede son 5 senede 20 bine yakın meslek kursunun açılmasını, buralarda 200 bin gencimizin meslek eğitimi almasını ve 140 bin gencimizin de iş bulmasını sağladık.”

     

    Kalkınmaya giden yol özel sektör…

     

    Küresel kalkınmayı sürdürebilmek için önce ülkelerin kalkınması gerektiğine de değinen Kopuz: “Böylelikle ortaya koyulan küresel hedeflere ulaşabilmek için yapılacak uluslararası işbirlikleri amacına daha hızlı ve etkin ulaşacaktır. Kalkınmaya giden en garanti yol ise hep söylediğimiz gibi özel sektörü geliştirmek ve destelemekten geçiyor. Özel sektör gelişecek ki, üretim artsın, istihdam artsın, refah artsın” dedi.





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?