İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • ALİ KOPUZ: “DOĞRU ZAMANDA YAPILMIŞ DOĞRU BİR HAMLE”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    ALİ KOPUZ: “DOĞRU ZAMANDA YAPILMIŞ DOĞRU BİR HAMLE”
    (25.07.2019 . 16:30:01) (Okuma: 1416)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 425 baz puan düşürmesi kararını değerlendirdi. Kopuz şunları söyledi:

     

    “Merkez Bankamızın Para Politikası Kurulu bugün aldığı kararla, politika faizini Şubat 2015'ten bu yana ilk defa indirerek yüzde 24 seviyesinden yüzde 19,75’e çekti.

     

    Fiyatlar genel seviyesinde son dönemdeki aşağı yönlü hareket ve önümüzdeki süreçte enflasyonda iyileşme beklentisi göz önüne alındığında, faiz indirimi için yurtiçinde uygun koşullar oluşmuştu.  Bu nedenle, politika faizindeki bu indirimi doğru zamanda yapılmış doğru bir hamle olarak değerlendiriyorum. Her şeyden önce, yatırımcı için uygun zeminin oluşabilmesi, üretim sektörünün ve tüccarın daha uygun finansmana erişebilmesi ve kısa vadeli borçlarını ödeyebilmesi için atılması gereken bir adımdı. Merkez Bankası’nın bu kararı ile yeni yatırımların yolu da açılacaktır. Faizlerin yüksek seviyede olması, her zaman yatırımlara engel olur ve ekonomik büyümenin önünü keser. İş dünyasının beklediği ve piyasanın ihtiyacı olan bu düşüş ile beraber yeni bir hareketlenme dalgasının kıvılcımı çakılmıştır. Bu karara binaen kısa vadede kurlarda bir oynaklık görülse bile, düşük faizin orta ve uzun vadede ekonomiye ve ticari hareketliliğe katkısı çok daha güçlü hissedilecektir.

     

    Bunun yanında, son dönemde küresel ekonominin büyüme hızında genel olarak bir yavaşlama beklentisi var.  İMF’nin son açıklanan raporunda da bu beklentiyi destekler şekilde tahminlere yer verilmiş ve büyüme tahminleri düşürülmüştü. Dolayısıyla, başta FED olmak üzere dünyadaki merkez bankalarında parasal gevşeme yönünde adımlar atabileceği bir süreç yaşanıyor.

     

    Dünya ekonomisindeki parasal gevşeme yönündeki beklentilerin gerçekleşmesini bekleyerek makul davranmıştır. Hâlihazırda küresel koşullarda bozulma olmadıkça ve yurtiçindeki fiyat seviyelerinde düşüş devam ettiği takdirde bu indirimin devamı mutlaka gelecektir. Neticede, yılsonuna kadar yaşanacak süreçte Merkez bankamızın faizleri bu seviyelerin çok daha altına çekecek adımları atacağını düşünüyorum.”

     





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?