İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • ALİ KOPUZ “İŞ DÜNYASI 2020 YILINDAN UMUTLU”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    ALİ KOPUZ “İŞ DÜNYASI 2020 YILINDAN UMUTLU”
    (12.12.2019 . 18:57:03) (Okuma: 611)

    İstanbul Ticaret Borsası’nın Aralık ayı olağan Meclisinin açılışında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, güncel ekonomik değerlendirmelerde bulundu. Kopuz, “Faizin ve enflasyonun gerilemesi yatırımların da istihdamın da yükselmesi demek… Yatırım ve istihdam artınca doğal olarak üretim artar, ihracat artar, zenginlik artar. Bu gelişmeler, iş dünyasının 2020 yılı ile ilgili umudunu artırıyor” dedi.

     

    Türkiye’nin etkinliği artıyor

     

    Son dönemde Türkiye’nin hem kendi bölgesinde, hem de küresel alanda daha fazla söz sahibi olması için atılan adımların ciddi sonuçları olacağına inandığını belirten Başkan Ali Kopuz, “Örneğin imzalandığı ilk günlerde ne anlama geldiğini kimsenin pek anlamadığı ama kısa süre sonra gündeme oturan Türkiye Libya Anlaşması gibi… Bu anlaşma ile Türkiye’nin Akdeniz’deki varlığı ve çıkarları garanti altına alınmıştır. Doğu Akdeniz’in siyaset ve enerji dengelerini değiştiren bu anlaşmaya benzer adımlar, ekonomik olarak rahatlamamıza da katkı sağlayacaktır.

     

    Bu sebeple, son günlerde yapılan İslam İşbirliği Üst Düzey Kamu ve Özel Sektör Yatırım Konferansı ile Afrika Bölgesi İş Konseyleri İstişare Toplantısı gibi sayısız girişimi önemsiyorum. Bu çalışmaların, özellikle küresel büyüme beklentilerinin negatife dönmeye başladığı bu dönemde, Türkiye’nin büyüme yolculuğunda farklı bir öneme sahip olacağını düşünüyorum.

     

    Maalesef bazı çevreler ellerini ovuşturarak, 2019’u küçülme ile kapatmamızı bekliyorlar. 2019’u beklentilerin üzerinde bir büyüme oranı ile tamamlayarak, felaket tellallarının yüzünü kara çıkaracağız. Bu yılı pozitif büyüme ile kapatmamız, Türkiye’nin ekonomisinin sağlam temelleri olduğunun göstergesi olacaktır.

     

    Bu noktada, IMF ve Dünya Bankası başta olmak üzere birçok kuruluşun, Türkiye’nin büyüme tahminlerini pozitife çevirmeye başladıklarını hatırlatmak isterim. Daha evvel 2019’u pozitif büyüme ile kapatacağımızı söylediğimizde bize inanmayanlar, şimdi yavaş yavaş bizim dediğimiz noktaya geliyorlar.  Beklenmedik bir gelişme olmazsa, 2019’u tahmin edilenin de üstünde bir büyüme ile kapatıp, 2023 hedeflerine kaldığımız yerden devam edeceğiz” dedi.

     

    Ticaret borsacılığında yeni bir dönem başlıyor

     

    Türkiye Ürün İhtisas Borsasının geçtiğimiz aylarda faaliyetine başladığını hatırlatan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “İlk aşamada biz üzerimize düşeni yapmış ve TÜRİB’in İstanbul’daki tek yetkili acentesi olmuştuk. Yani şu an TÜRİB’de işlem yapmak isteyenler bize gelip kayıtlarını oluşturuyorlar. Yatırımlarını yapmaya başlıyorlar. Pazartesi günü de Başkan Yardımcımız İlhan Bey TÜRİB Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Aynı zamanda Borsa personelimizden oluşan bir heyet, Aracılık Sistemi İstişare Toplantısı’na katıldı. Türkiye Ürün İhtisas Borsasında artık ikinci aşamaya geçmek üzereyiz. Ticaret borsacılığında yeni bir dönem başlıyor. Bu yeni dönemin başarılı olması için İstanbul Ticaret Borsası olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.

     

    Tarım Orman Şurası

     

    Geçen ay gerçekleşen Tarım Orman Şurasına da değinen Başkan Ali Kopuz, İSTİB’in Şuraya iletilen talep ve önerilerinin değerlendirildiğini ve sonuç bildirgesinde yer bulduğunu belirtti. Kopuz şunları söyledi: “Yıllardır sık sık dile getirdiğimiz, birçok konu Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı sonuç bildirgesinde yer almıştır.

     

    Bizim yıllardır her fırsatta ifade ettiğimiz ve Şuraya da ulaştırdığımız:

     

    • Tarımsal üretim planlamasının bir devlet politikası haline getirilmesi gerektiği...
    • Lisanslı depoculuğun geliştirilmesinin önemi…
    • Yerli tohumculuğun stratejik bir konu olduğu ve dışa bağımlı olmayan bir tarımın gerekliliği…
    • Sağlıklı bir piyasa için hayvan hareketlerinin kontrolünün sağlanmasının zorunluluğu…
    • Gençlerin tarımda istihdamının özendirilmesi için çalışmalar yapılmasının önemi...
    • Büyükşehir belediyelerindeki mahallelerin kırsal ve kentsel olarak yeniden yapılandırılmasının tarım için hayati bir konu olması…
    • Küçükbaş hayvan eti tüketiminin özendirilmesinin gerekliliği…
    • Gıda kayıp ve israfının önlenmesine yönelik ulusal politikaların geliştirilmesinin önemi…

     

    gibi birçok konu sonuç bildirgesinde yer aldı.

     

    Tüm bunların Şura’nın sonuç bildirgesinde yer almasından, ülkemiz adına büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bundan sonra geriye sadece, bu kararların uygulanması ve takibi kalmıştır. Hem İstanbul Ticaret Borsası, hem de İstanbul iş dünyası olarak, bu kararların uygulanması sürecinde üzerimize düşen her görevi yerine getirmeye hazırız. İnşallah Türkiye’nin geleceğiyle ilgili tüm bu süreç mükemmelen yönetilir ve sonuçları hızla alınır.”

     

    İSTİB Gıda İsraf Komitesi

     

    İstanbul Ticaret Borsası’nın Gıda İsraf Komitesinin çalışmalarına da değinen Başkan Ali Kopuz, “Bildiğiniz gibi, İstanbul Ticaret Borsası olarak, gıda israfının azaltılmasına yönelik çalışmalar yapmak amacıyla Borsamız Yönetim Kurulu Üyelerinden oluşan bir Çalışma Grubu oluşturmuştuk. Bir süredir arkadaşlarımız büyük bir titizlik ile çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalarımız olgunlaştıkça kamuoyunun ilgisi de artmaya başladı” dedi.

     

    Meclis toplantısında Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakkı İsmet Aral tarafından İSTİB’in yürüttüğü Gıda İsrafı Projesi ile ilgili bir sunum gerçekleştirildi.





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?