İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTAC SOHBET TOPLANTISI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTAC SOHBET TOPLANTISI
    (26.05.2016 . 09:26:55) (Okuma: 3862)

    ALİ KOPUZ İSTAC SOHBET TOPLANTISINDA

    TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile İSTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Ziya Akıncı, İstanbul Tahkim Merkezi’nin (İSTAC) çalışmalarını anlatmak üzere, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Ali Kopuz, Halim Mete, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri Cengiz Günay, Bülent Karakuş, İSTAC Başkan Yardımcısı Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Müjdat Keçeci, Mehmet Rifat Bacanlı ve Hakan Öztatar'la birlikte bir sohbet toplantısı düzenledi. ​

    TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, hukuk sisteminin, sadece devletin değil, ekonominin de direği olduğunu belirterek, “Çünkü hukuk demek, güven demek. Güven olursa, reel sektör önünü görür. Daha kolay risk alıp yatırım yapar, üretim yapar. Yani adil ve etkin bir hukuk sistemi, daha sağlıklı iş ve yatırım ortamı demek. Esasında bizim kültürümüzde de, inancımızda da tahkimin yeri var. Mülkün temelinde Adaletin olduğuna inanan bir milletiz. Bireylerin haklarını savunan, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” ilkesi bu topraklardan çıktı”. Türkiye’nin orta gelirli bir ülke olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, yüksek gelirli bir ülke seviyesine çıkmak için hukuk devleti yapısının güçlendirilmesi ile mümkün olacağını, iyi işleyen bir hukuk sistemi olursa, toplumda güven duygusunun artacağını, kişilere ve kurumlarda güven varsa, ekonominin daha iyi ve adil işleyeceğini söyledi.

     

    Hukuk demek ekmek demektir

    Güvenin olmadığı ülkelerde büyüme ve istikrarın kalıcı olmadığına değinen TOBB Başkanı, “Dolayısıyla su ve ekmek nasıl bir ihtiyaçsa, hukuk da aynen öyle bir ihtiyaç. Yani hukuk demek ekmek demektir. Peki, halen ne durumdayız? Mahkemelerimiz, hâkimlerimiz, her gün artan, büyük bir iş yükü ile karşı karşıya. Yargıdaki en önemli sorun iş yükü. Çünkü davaların görülme sürelerini uzatıyor. Öte yandan dava incelemelerinde kalite düşüyor. Vatandaşın adalete erişimini zorlaştırıyor. Adaletin zamanında ve doğru tecelli etmesine de büyük bir engel oluşturuyor. İnsanların adalet sistemine olan güvenini de olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu.

    Hem hızlı hem ucuz

    Hisarcıklıoğlu, mahkemelere her sene 6 milyondan fazla dosya geldiğini, bunların ancak üçte ikisinin o sene karara bağlandığını, 2 milyon dosyanın ise ertesi seneye kaldığını ve bunun her sene artarak devam ettiğini söyledi. İş davalarının mahkemeye gelişiyle karar verilmesi arasında geçen sürenin son 5 senede, 200 günden 450 güne çıktığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Bazı mahkemeler duruşma tarihlerini 6 ay sonrasına bırakmaya başladı. Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre; Ticaret Mahkemelerinde bir dava ortalama 231 gün, İş Mahkemelerinde 417 gün, Fikri ve Sinai Mülkiyet Haklarda ise 377 gün sürüyor. Bu kadar uzun süren yargılamadan da herkes zarar görüyor. Daha hızlı karar alınması için alternatif çözüm yollarına ağırlık verilmeli. Yargıya gitmeden uyuşmazlıkların çözümünü sağlayan yeni mekanizmaları muhakkak bizlerin kullanıyor olması lazım. Mesela İngiltere'deki ticari uyuşmazlıkların yüzde 98'i, alternatif çözüm yöntemleriyle çözümlüyor. Dosyaların sadece yüzde 2'si mahkemelere geliyor. En az 5 sene sürecek bir mahkeme hükmü, tahkim veya arabuluculuk sistemiyle 1 ayda elde edilebiliyor. Hem hızlı hem ucuz” dedi. Belli bir tutarın altındaki ticari davalarda tahkimi ve bireysel davalarda arabuluculuk sistemini zorunlu hale getirmek için Adalet Bakanlığı ve Yargıtay-Danıştay ile birlikte son 6 ayda 3 defa bir araya geldiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, “Kapsamlı çalışmalar yaptık ve bir yol haritası hazırladık. Bunların da yakında hayata geçirilmesini istiyoruz” ifadesini kullandı.

     

    İş âlemi için vakit nakittir

    TOBB Başkanı, küresel piyasa ekonomisinin, hem ulusal hem uluslararası yatırımcıların ve işadamlarının haklarının belirli olduğu ve korunduğu bir yasal sisteme ihtiyaç duyduğunu, tahkimin doğma nedeninin de uluslararası yatırımcılara güven vermek ve yatırım motivasyonlarını artırmak olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, uluslararası tahkim uygulamasının daha çok elitlerin kullandığı bir uyuşmazlık çözümü mekanizması iken bugün uluslararası ticaretin ve ticari çeşitliliğin artışı ile bu mekanizmanın, büyük ve küçük her tacirin ve hukukçunun başvurduğu bir uyuşmazlık çözüm yöntemi haline geldiğini belirtti.

    Dünya ticareti küreselleştikçe, uyuşmazlık çözümü de küreselleşti” diyen Hisarcıklıoğlu, gelişmiş ekonomilerde ticari uyuşmazlıkların %75’inin tahkim gibi alternatif çözüm yöntemleriyle adli yargı dışında çözümlendiğine dikkat çekti. İş âlemi için vakit nakittir hatırlatmasında bulunan Hisarcıklıoğlu, “Dolayısıyla, ticari ihtilaflarımızı çözerken de hızlı, pratik ve güvenilir olanı seçmek için elimizde müthiş bir fırsat var. Sadece hızlı olması mı? Bugün, hâkimlerimiz bilirkişilerin raporlarına mahkûm bir şekilde karar vermek durumundalar. Tahkimdeyse, uyuşmazlığı çözen hakemler konusunun uzmanı kişilerden oluşuyor ve taraflar bu hakemleri atıyor. Bunların yanında, mahkemelere göre daha esnek bir süreci var. Biz, taraflar, burada daha fazla söz sahibiyiz. Tüm bunlar, tahkim mekanizmasının biz, iş âlemi için sunduğu diğer avantajlar olarak neden tercih etmemiz gerektiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

    ISTAC sadece milli değil, bölgesel bir tahkim merkezi haline gelecektir

    Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin yakın zamanda bölgenin en çok tercih edilen tahkim üssü haline geleceğini vurguladı. İSTAC’ın, hem özel sektöre hem de kamuya büyük fırsatlar getirdiğine değinen Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Dünyadaki örneklere de baktığımızda, tahkimin güçlenmesi için, özel sektör kadar, kamunun da burada yer alması gerektiği görüyoruz. Gelişmiş ülkelerde kamu idaresi ve kurumları da tahkimi kullandığından, bu sistem oralarda hızla gelişti. Bizim de beklentimiz, kamu işlerinde tahkim maddesine yer verilmesi. Yabancı değil, İstanbul tahkiminin sözleşmelere konmasıdır. Böylece ISTAC sadece milli değil, bölgesel bir tahkim merkezi haline gelecektir. Ahilik ve Lonca sisteminde, tahkim ve arabuluculuğun var olduğunu görüyoruz. Ticari uyuşmazlıklar, Ahi Ocağında ve Lonca’da çözülürmüş. Tarihimizde, kültürümüzde var olan bu yöntemleri, biz unutmuşuz. Ama batı ülkeleri sahip çıkıp, geliştirmiş”. Hisarcıklıoğlu, Filistinli ve İsrailli iş adamları arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için kurulan Kudüs Tahkim Merkezi’nin de Başkanlığını yürüttüğünü, ayrıca Lefkoşa Forumu çalışmaları kapsamında, Kıbrıs’ta Türk ve Rum iş dünyası arasında yaşanan anlaşmazlıkların çözümü için, Lefkoşa Tahkim Merkezi’nin kuruluş çalışmalarına devam ettiklerini kaydetti. İslam İşbirliği Teşkilatı’nın İstanbul’da düzenlenen 13. Zirvesi’nde de İslam Ülkeleri arasında bir tahkim merkezi kurulması kararı alındığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak bu sürece de aktif katkı sağladıklarını söyledi.

    İSTAC Başkanı Akıncı

    İSTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Ziya Akıncı da, İstanbul Tahkim Merkezi ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Akıncı, "İstanbul'un önemli bir tahkim merkezi haline gelmesi ve Türkiye'nin adalet dağıtan bir merkeze sahip olması, parayla ölçülemeyecek kadar önemli bir değerdir" değerlendirmesini yaptı. İSTAC'ın hızlı, uzmanlaşmış ve ucuz yargılama ile iş dünyasına önemli fırsatlar sunduğunu belirten Akıncı, İSTAC'da çözüme kavuşturulan uyuşmazlıkların mahkeme kararları gibi kesin, bağlayıcı, icra edilebilir nitelikte olduğunu ve Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesi önemli katkılar yapacağını kaydetti.

     İSTAC tarafından Türkiye'ye ilk defa "Seri Tahkim" usulünün getirildiğini anlatan Ziya Akıncı, bu sistemde uyuşmazlıkların üç ay içinde sonuçlandırılabildiğini söyledi. Akıncı, İSTAC'daki yargılama giderlerinin her durumda mahkemelerde görülen davalara göre çok daha düşük olduğuna da işaret etti.

    İlk uluslararası davalar geldi

    İSTAC'ın coğrafi, ticari ve kültürel avantajları dolayısıyla uluslararası alanda da önemli bir merkez olma yolunda ilerlediğini belirten Ziya Akıncı, "Ayrıca bir çok ülke vatandaşının vizesiz seyahati, ulaşım, konaklama gibi kolaylıklar Türkiye'ye büyük bir avantaj sağlıyor. Özellikle Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika dikkate alındığında, uluslararası tahkim açısından İstanbul'un neredeyse tek rakibi Dubai görünüyor" dedi. Akıncı, merkezin kuruluşundan kısa süre sonra biri Ortadoğu, diğeri Afrika'dan olmak üzere yurtdışından ilk davaların geldiğini, bunlardan birinin dava sürecinin başladığını açıkladı. İstanbul'un üçüncü havalimanı ile Mersin'den KKTC'ye su taşınması projelerinde tahkim mercii olarak İSTAC'ın seçildiğini de vurgulayan Akıncı, Türkiye'de iş yapan kurum ve şirketlere, sözleşmelerinde İSTAC'ı seçmeleri çağrısında bulundu.

    Hakan Öztatar

    Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı ve İSTAC Genel Kurul Üyesi Hakan Öztatar da konuşmasında, bakanlığın arabuluculuk ve tahkim sistemini desteklediğini anlattı. İşçi-işveren uyuşmazlıklarının mahkemelerden önce arabulucuya götürülmesini öngören düzenlemenin yeni yılın başından itibaren hayata geçirilmesinin öngörüldüğünü hatırlatan Öztatar, şimdiye kadar arabulucuya giden bu tür 1.800'ü aşkın uyuşmazlığın yüzde 97'sinin uzlaşmayla sonuçlandığını söyledi. Türkiye genelinde 59 adliyede arabuluculuk merkezi kurulduğunu belirten Öztatar, bu merkezlerde uyuşmazlıkların yüzde 80'inden fazlasının bir gün ya da bir günden daha kısa sürede sonuçlandırıldığını kaydetti.

     

     

     





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?