İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • ALİ KOPUZ "TÜRKİYE, ESKİ TÜRKİYE DEĞİL"
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    ALİ KOPUZ "TÜRKİYE, ESKİ TÜRKİYE DEĞİL"
    (13.08.2020 . 15:54:39) (Okuma: 602)

    İstanbul Ticaret Borsası Meclisi, Meclis Başkanı Bülent Kasap Başkanlığında toplandı. Gündemin okunmasının ardından Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, toplantıda yaptığı konuşmada sosyal ve ekonomik gündemi değerlendirdi.

    Salgınla mücadelede ihtiyatı elden bırakmamalıyız

    Türkiye’nin salgınla mücadelede en başarılı ülkelerden biri olduğunu ifade eden KopuzBirçok gelişmiş ülke, özellikle sağlık hizmetlerinde çok büyük zorluklar yaşadı. Ancak biz yaptığımız sağlık yatırımları ve doğru kriz yönetimi sayesinde, bu süreçte adeta destan yazdık. Salgının ekonomik boyutundaki zararlar için süratle alınan önlemler, esnafımıza, büyük işletmelerimize ve çalışanlara nefes oldu. Dünya Bankasının son açıkladığı Türkiye Ekonomik İzleme Raporu'nda, Türkiye’nin Pandemi dönemindeki başarısından övgüyle bahsetti. Bu başarının sürmesini istiyorsak, gevşemek gibi bir seçeneğimiz yok. İhtiyatı elden bırakmamalıyız” dedi.

    Türkiye eski Türkiye değil

    Son günlerde Akdeniz’de cereyan eden hareketliliğe de değinen Başkan Kopuz, “Türkiye son dönemde birilerini çok rahatsız etmeye başladı. Zira Türkiye eski Türkiye değil. Türkiye artık, Akdeniz’deki çıkarlarını korumak için taviz vermeyen, terörle mücadelede büyük başarılar elde eden, savunma sanayisi sürekli gelişen ve güçlenen bir ülke…” ifadelerini kullandı.

    DİTAP 110 milyon ciroya ulaştı

    Kopuz, Dijital Tarım Pazarı’na (DİTAP) Tarım Bakanlığının ayrı bir önem verdiği bilgisini paylaşarak “Bakanımızın verdiği son verilere göre, 4 ayda 34 bin üye sisteme dâhil oldu ve şimdiden 110 milyon lira ciroya ulaşıldı. Ayrıca Türkiye tarımı için “Optimizasyon” planlaması da gündeme gelmiş durumda. Bu sisteme göre maksimum faydanın sağlanacağı bir üretim planı tasarlanıyor. Bu sayede hem üretici hem de ülkemiz, bu topraklardan alabileceği en büyük faydayı alacak. Böyle bir çalışmanın başlatılmasını çok kıymetli buluyorum” dedi.

    2050 yılında dünyayı beslemek için, üretimin en az yüzde 50 artması gerekiyor.

    Konuşmasında küresel ısınma tehlikesine de dikkat çeken Kopuz, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı “İklim Değişikliği ve Tarım” başlıklı raporda, tarım politikaları oluşturulurken 2-3 derece sıcaklık artışı baz alınarak yapılması gerektiğine dikkat çekildi. Bu sebepten dolayı önümüzdeki 30 yıla kadar dünyadaki gıda fiyatlarında yüzde 85’e varan artışlar bekleniyor. Araştırmalara göre 2050 yılında dünyayı beslemek için, üretimin en az yüzde 50 artması gerekiyor. Yani her geçen gün tarım ve gıdanın önemi artıyor. Hükümetimizin, geleceğimizi garanti altına almaya yönelik çalıştığına, Tarım Şurası başta olmak üzere birçok konuda planlı, özenli ve geleceğe dönük uzun vadeli çalışmalar yürütüldüğüne bizzat şahidiyim. Sonuçlarını da göreceğiz inşallah…” saptamasında bulundu.

    İSTİB Başkanı Kopuz konuşmasına şöyle devam etti, “Biliyorsunuz salgın yüzünden ekonomilerin kendi içlerine kapanacağı ve küreselleşmenin azalacağı iddia ediliyor. Ancak ben, bu durumun çeşitlenmeye yol açarak, küreselleşmeyi daha yaygınlaştırabileceğini belirtmiştim.

    Zira salgın, tedarikin tek bir ülkeden sağlanmasının yarattığı sorunları ortaya koydu. Nitekim uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de salgınının, tedarik zincirini değiştirerek parçalı ve bölgesel odaklı hale getirebileceğini açıkladı.

    Kazananlar hiç hata yapmayanlar değil, asla vazgeçmeyenlerdir.

    Kopuz, Türkiye ve dünyada yaşanan sürecin zorluklarına rağmen kararlılıkla çalışmanın önemine değinerek sözlerini şöyle tamamladı, “Umut, uyanık insanların rüyasıdır…  Biz iş insanları, boş hayalin peşinde koşmayız. Sadece ve sadece azimle çalışanların kazandığını biliriz.  Hata yapıp mevzi kaybetsek de uzun vadede kazanmanın yolunun umudunu kaybetmeden azimle çalışmak olduğunu biliriz.

    Bu nedenle ikinci dalga da gelse, üçüncü dalga da gelse inançla çalışarak bu zor günleri aşacağımıza olan inancım tamdır. Kazananlar hiç hata yapmayanlar değil, asla vazgeçmeyenlerdir.”

    Toplantı sırasında söz alan İSTİB Meclis üyeleri, kendi sektörlerine ilişkin gelişmeleri aktararak, sorun ve çözüm önerilerini dile getirdi.

     





Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?