İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • ALİ KOPUZ “TÜRKİYE SALGININ İKİ CEPHESİNDE DE BAŞARIYLA SAVAŞIYOR”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    ALİ KOPUZ “TÜRKİYE SALGININ İKİ CEPHESİNDE DE BAŞARIYLA SAVAŞIYOR”
    (14.05.2020 . 19:13:15) (Okuma: 398)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Borsanın Mayıs ayı Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, küresel salgın tehdidinin sürdüğünü hatırlatarak, “Salgın başladığından beri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de iki cephede savaş veriliyor. Allah’a şükür ki Türkiye salgının her iki cephesinde de başarıyla savaşıyor, ümit verici gelişmeler elde ediyor” dedi.
     
     
    İSTİB Başkanı Ali Kopuz, video konferans aracılığıyla gerçekleştirilen toplantıda, Meclis ve Meslek Komitesi üyelerine şöyle seslendi: “Bildiğiniz gibi salgın nedeniyle, bir süredir bütün toplantılarımızı video konferans yoluyla yapmaktayız. Görünen o ki, aşı veya tedavi bulunana kadar, yaşadığımız bu olağanüstü şartlar devam edecek. Son zamanlarda sık sık işittiğimiz gibi, bu bizim yeni normalimiz olacak.
     
     
    Salgın başladığından beri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de iki cephede savaş veriliyor. Birinci cephede, her biri birer kahramanlık destanı yazarak, canlarını ortaya koyan sağlık çalışanlarımız hastalığa karşı mücadele ediyorlar. Bilim adamları hastalığa bir aşı bulmak ve tedavi geliştirmek için çabalıyorlar.
     
     
    İkinci cephe ise salgının ekonomik ve sosyal yapıya verdiği zararı ortadan kaldırmaya yönelik… Bu cephede, toplumun bütün katmanları gibi biz de mücadele veriyoruz. Herkes üstüne düşen görevi canla başla yapıyor. Örneğin güvenlik güçlerimiz, sokağa çıkma kısıtlamalarını ve kamusal alanlardaki fiziki mesafeyi denetliyor, lojistik sektörü herhangi bir ürün sıkıntısına yol açmamak için daha büyük bir çabayla çalışıyor…
     
     
    Bizler de gıda sektörü olarak, tedarik zincirinin kesintiye uğramaması, vatandaşlarımızın gıdaya ulaşımının eksiksiz sürmesi için çalışıyoruz. Takdir edersiniz ki, her iki cephedeki bu mücadelede de en büyük yük hükümetlerin sırtındadır. Bu nedenle salgının etkileri ülkeden ülkeye değişiyor.
     
     
    Kimi ülkelerde alınan yanlış kararlar nedeniyle can kayıpları çok yüksek seyrediyor. Bazı ülkelerde salgının ekonomik etkileri de daha yıkıcı oluyor.
     
     
    Allah’a şükür ki Türkiye’mizde salgına karşı mücadele her iki cephede de büyük bir başarıyla sürüyor. Sağlık alanındaki başarı, hem ölümlerin ve yeni vakaların giderek azalması, hem de iyileşen hasta sayılarımızın sürekli artmasıyla daha net görülüyor.
     
     
    Ekonomik alandaki mücadele ise, istihdamın korunmasından, indirimli kredilerin sağlanması için yapılan çalışmalara kadar geniş bir alanda sürüyor. Sorunun büyümesi, çok yönlü ve tüm sektörleri kapsayacak önlemlerle engellenmeye çalışılıyor.
     
     
    Salgınla mücadeledeki başarılı çalışmalar dolayısıyla; başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’ye, Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsan Pekcan’a ve hükümetimizle sürekli koordinasyon içinde çalışarak, sorunlarımızın çözüme kavuşmasına katkıda bulunan TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür etmek istiyorum… Tabii salgının başından beri büyük bir özveriyle çalışan tüm kabine üyelerimize de Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’nın şahsında şükranlarımızı sunuyorum.”
     
     
    Dijital Tarım Pazarı yeni normalde kozumuz olacak
     
     
    Geçtiğimiz hafta açıklanan Dijital Tarım Pazarı hakkında da konuşan Başkan Ali Kopuz,  DİTAP’ın ‘yeni normal’de Türkiye’nin kozlarından biri olacağını belirterek, “Bildiğiniz gibi salgının yarattığı sorunlarla başa çıkmak için geliştirilen projelerden biri de DİTAP, yani Dijital Tarım Pazarı…
     
     
    Projenin duyurulmasından sonra yaptığım açıklamada da belirttiğim gibi, bu proje çok önemli ve tarımın geleceğini etkileyecek değerdedir. Hep söylediğimiz planlı tarım konusunda önemli bir adımdır.
     
     
    Bildiğiniz gibi, çok önem verdiğimiz gıda israfının bir kısmı da üretimden nihai noktaya gidene kadar yaşanıyor. Çiftçi satacağı kadar üreteceği için o kayıpların bir kısmı da DİTAP sayesinde ortadan kalkmış olacak” dedi.
     
     
    Kiralar için düzenleme yapılmalı
     
     
    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, salgın tedbirleri kapsamında, işyeri sahiplerinin kiralarını ödeyemeyen kiracılarından, işyerlerini boşaltmalarını talep edemediklerini hatırlatarak, “Ne yazık ki iyi niyetle alınmış bu karar, her iki taraftan da bazı kişiler tarafından suiistimal ediliyor. Kimi kiracılar bunu kiralarını ödememek için bir fırsat olarak değerlendiriyor. Kimi işyeri sahipleri ise hiç iş yapmayan kiracılarını kiralarını ödemeleri için sıkıştırıyor. Bu konuda sizlerden gelen birçok şikâyet var. İnanıyorum ki, en kısa zamanda konuyla ilgili bir düzenleme yapılacak ve mağduriyetlerin doğması engellenecektir.” şeklinde konuştu.
     
     
    Nefes Kredisine güçlü katkı…
     
     
    Daha önce altı kez kullandırılan “Nefes Kredisi”nin yine devreye alındığını hatırlatan Başkan Ali Kopuz, şöyle konuştu: “TOBB, Kredi Garanti Fonu ve anlaşmalı bankalarla yürütülen Yeni Nefes Kredisi’ne başvurular sürüyor. TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde devreye alınan bu kredinin, salgının açtığı yaralara merhem olacağına inancımız tam.
     
     
    Nefes Kredisi, Türkiye ekonomisinin en önemli aktörleri olan KOBİ’lerin, likidite sorunlarını aşmalarında yardım edecek. Biz de İstanbul Ticaret Borsası olarak, kaynaklarımızı üyelerimize kredi verilmesi için tahsis ederek yeni Nefes Kredisine güçlü bir katkı verdik.”
     
     
    İSTİB Gıda İsrafını Engelleme Projesi Yarışması
     
     
    İstanbul Ticaret Borsası bünyesinde geçen yıl kurulan Gıda İsrafını Engelleme Komitesi’nin çalışmalarının yoğun bir biçimde sürdüğünü belirten İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, “Başkan Yardımcımız Sayın Hakkı İsmet Aral başkanlığındaki komitemiz,  son günlerde salgın nedeniyle ortaya çıkan gıda israfı sorunlarına da eğiliyor. Ayrıca çok önemli bir proje yarışmasını da başlatmış durumda.
     
     
    Tüm Türkiye’deki üniversite öğrencilerinin projeleriyle katılabileceği “İSTİB Gıda İsrafını Engelleme Projesi Yarışması” başladı. Ülkemizde yıllık 14,5 milyar doları bulan gıda israfını engellemeye yönelik, bilimsel ve pratik olarak uygulanabilecek projelerin katılabileceği bu yarışmayı çok önemsiyoruz.
     
     
    Toplamda 65 bin lira ödül dağıtılacak yarışmamıza son başvuru tarihinin 30 Kasım 2020. Bu önemli çalışmalarından ötürü Sayın Hakkı İsmet Aral’ın şahsında tüm komitemize şükranlarımı sunuyorum” dedi.
     
     
    Dijital Tarım Pazarı hakkında sunum
     
     
    Meclis toplantısına katılan TOBB Borsalar Müdürü Yiğit Ateş, Meclis ve Meslek komitesi üyelerine konuyla ilgili bir sunum gerçekleştirdi ve gelen soruları cevapladı.




Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?