İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • ALİ KOPUZ ULUSLARARASI STANDARDİZASYON ZİRVESİ’NE KATILDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    ALİ KOPUZ ULUSLARARASI STANDARDİZASYON ZİRVESİ’NE KATILDI
    (14.10.2019 . 15:32:11) (Okuma: 910)

    “Özel sektör olarak standartların önemini kavradık”

     

    14 Ekim Dünya Standartlar Günü dolayısıyla İstanbul’da gerçekleşen “Uluslararası Standardizasyon Zirvesi’ne katılan TOBB Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Özel sektör olarak standartların önemini kavradık” dedi.

     

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin ve çeşitli uluslararası standardizasyon kurumlarının temsilcilerinin katıldığı zirvede konuşan Başkan Ali Kopuz, Ticaretin olduğu yerlerde medeniyetlerin yükseldiğini, hayatın zenginleştiğini ve toplumların sosyal ve kültürel olarak geliştiğini vurguladı.

     

    Ali Kopuz, küresel ticaretin çok karmaşık bir yapısı olduğuna dikkat çekerek, “Şu anda bile milyonlarca ürün el değiştiriyor, ülkeler birbirlerinden mal ve hizmet satın alıyor. Yapı bu kadar karmaşık olunca, bunu yönetmesi de kolay olmuyor. İşte tam bu noktada standartlar hayatımıza giriyor. İnsanoğlu bu karmaşıklığı yönetebilmek, serbest ticareti koruyabilmek ve öngörülebilirliği artırmak için standartları keşfediyor. Standartlar inşaattan nanoteknolojiye, enerji yönetiminden sağlık ve güvenliğe, hatta golf toplarından kale direklerine kadar hayatımızı birçok açıdan etkiliyor.

     

    Standartlar, bir ürün veya hizmetle ilgili aynı beklentileri paylaşan insanlara güvenilir bir temel sağlıyor. İşte bu sayede; Ticaret kolaylaşıyor, tasarruf, verim ve birlikte çalışabilmek için platform oluşuyor. Aynı zamanda tüketici korunuyor ve güven ortamı sağlanıyor.

     

    Bunların bir sonucu olarak kalite yükseliyor, fiyatlar düşüyor, rekabetçilik artıyor, ekonomiler gelişiyor, istihdam sağlanıyor. Standartlar geliştikçe süreçler daha öngörülebilir oluyor, entegrasyon artıyor. İşte bu entegrasyonun bir sonucu olarak ise az önce de bahsettiğim gibi bugün, sanayi devrimini konuşuyoruz. Standartlar sayesinde 5G teknolojisini geliştirebiliyor, robotları kullanabiliyor, makinelerin birbirleriyle konuşmalarını sağlayabiliyoruz. Bu pencereden baktığımızda; ticari hayatımızda bugün standartlar, daha önce hiç olmadığı kadar önemli bir konumda” dedi.

     

    Tüccar ve sanayicilerin standartlara şartnameler olarak baktığını belirten Başkan Ali Kopuz, şöyle konuştu: “Eğer küresel ticarette yer almak istiyorsak, şartnamede yazan hususları kendi süreçlerimize entegre etmemiz gerekiyor.

     

    Ancak bu kadar önemli bir konuda Türk özel sektörü olarak yeterli katkıyı sağlayamamış olduğumuzu görüyorum. Şimdiye kadar maalesef standartları oluşturan, tasarlayan değil, uygulayan tarafta kalmışız. Ancak şimdi, standardizasyon faaliyetlerine katılmanın ne kadar önemli olduğu anlamış durumdayız. O kadar önemli ki, bir standart değiştiğinde biz de üretim şeklimizi değiştirmek zorunda kalıyoruz veya ihracat yapmak istediğimiz pazar engeli olarak karşılaşıyoruz.

     

    Türk özel sektörü olarak standartların önemini kavradık. Türkiye, bugün dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alıyor. Genç, dinamik, eğitimli ve çok kültürlü 82 milyonluk nüfusumuz var. Ekonomimizde toplam 3,5 milyon KOBİ faaliyet gösteriyor.

     

    Ben buradan uluslararası standart kuruluşlarında çalışan Başkanlara bir çağrı yapmak istiyorum. Gelin, bu potansiyeli hep birlikte değerlendirelim. Türk özel sektörü olarak teknik komitelerinize daha fazla katılım sağlamak istediğimizi açıkça ifade etmek isterim. Ancak bunun için tüccar ve sanayicimizin farkındalığını artırmamız gerekiyor. Farkındalığı artırmak için öncelikle sizlerle iletişim kanallarımızı geliştirmemiz, işbirliği alanlarımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Burada TSE’nin konumu da bizim için çok önemli. Tüm bu çalışmaları TSE’nin de içerisinde olduğu bir platformda gerçekleştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu şekilde Türkiye’nin potansiyelini küresel faydaya dönüştürebileceğimize inanıyorum.

     

    Nasıl yurt dışı fuarlara katılmak için devlet desteği varsa, yurt dışı standardizasyon toplantılarına katılım sağlamak için de devlet destek programlarının açılmasını bekliyoruz. Devletimizin vereceği destekle birlikte tüccar ve sanayicimiz bu standart belirleme faaliyetlerine katılım için teşvik edilmiş olacak ve böylelikle ülkemiz ekonomisi ve özel sektörü için çok önemli olan standardizasyon faaliyetlerine katılımı artırmış olacağız. Özellikle bu konuda KOBİ’lerimize vereceğimiz bir destekle stratejik birçok gelişmeye kapı açmış olacağız. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken, herkesin Dünya Standartlar Günü’nü kutluyorum.”

     





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?