İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • ALİ KOPUZ: “ÜRETİM PLANLAMASI TÜRKİYE’Yİ BAKLAGİL İHRACATÇISI YAPTI”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    ALİ KOPUZ: “ÜRETİM PLANLAMASI TÜRKİYE’Yİ BAKLAGİL İHRACATÇISI YAPTI”
    (13.02.2020 . 17:47:59) (Okuma: 644)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, İSTİB’in Şubat ayı Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, tarımsal üretimde planlamanın önemine değinerek, “Üretim planlaması Türkiye’yi tekrar baklagil ihracatçısı yaptı” dedi.

     

    Yıllardır planlı tarımsal üretimin önemini vurguladığını hatırlatan Ali Kopuz, “Ülkemizdeki tarım arazilerinin verimli olduğunu, iyi bir planlama ile elde edilecek ürünün kalitesi ve miktarında artış görüleceğini belirtiyoruz. Dünya Bakliyat Günü münasebetiyle Sayın Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin önceki gün yaptığı açıklamayı hatırlatmak istiyorum. Sayın Bakanımız bu açıklamasında Türkiye’nin baklagillerin gen merkezi olduğunu söyledi ve yeniden ihracatçı konuma geldiğimiz müjdesini verdi” dedi.

     

    Kopuz, şöyle konuştu: “Peki, nasıl yine baklagillerin ihracatçısı olduk? Tabii ki planlamayla… Öncelikle 2017’ye kadar ton başına 300 lira olan pirim desteği 500 liraya çıkarıldı. Ayrıca 25 yıl aradan sonra Toprak Mahsulleri Ofisi bakliyat ürünlerine alım garantisi vermeye başladı. Sonuçta bakliyatta rekor üretim rakamlarına ulaşıldı. Son iki yılda nohut ekim alanlarımız yüzde 32, yeşil mercimek ekim alanlarımız yüzde 72 oranında artmıştır. Üretimimiz ise 2019 yılında, nohutta 630 bin tona, yeşil mercimekte 44 bin tona yükselmiştir.

     

    Bu rakamlar, her zaman belirttiğim gibi belirli bir plan dâhilinde hareket edildiğinde, Türk tarımının neleri başarabileceğinin göstergesi olmuştur. İnanıyorum ki, başta 3. Tarım Orman Şurası Sonuç Bildirgesindeki hususlar olmak üzere, yapılan planların uygulanması halinde, Türk tarımının geleceği parlak olacaktır.”

     

    Zor zamanda birlik olmak…

     

    Son günlerde ülke olarak art arda felaketler yaşadığımızı hatırlatan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Elazığ ve Malatya’da yaşanan deprem, Van’daki çığ felaketi, İstanbul’da yaşanan uçak kazası gibi hadiseler, hepimizi derinden yaraladı.

     

    Bu felaket ve kazalarda yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifa, geride kalanlara sabır diliyorum. Bu olaylar sonucunda ülkece gösterdiğimiz kenetlenme, yardımlaşma duygusu, tüm dünyaya örnek teşkil edecek kadar önemlidir. Biz, zor zamanlarda bir arada olabildiğimiz için güçlüyüz. Bunu aklımızdan çıkarmamamız lazım” dedi.

     

    İş dünyası devletimizin yanında…

     

    Konuşmasında Suriye’deki gelişmelere de değinen Başkan Ali Kopuz şunları söyledi: “Bildiğiniz gibi dün Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Suriye’deki gelişmelerle ilgili bir açıklama yaptı. Sayın Cumhurbaşkanı açıklamasında Suriye halkının kaderinin Türkiye ile doğrudan bağlantılı olduğunu belirtti. Türkiye’nin gözlem noktalarına yapılan saldırıları kınadı. ‘Suriye halkına herkes sırtını dönse biz dönmeyeceğiz’ dedi ve saldırı olursa rejim güçlerini her yerde vuracağımızı açıkladı.

     

     

    Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamalarına aynen katılıyor ve altına imza atıyorum. İş dünyası olarak Suriye’de askerlerimize yapılan saldırıları lanetliyor ve devletimizin yanında olduğumuzu tekrar ifade ediyorum. Türkiye’nin kimsenin bir karış toprağında gözü yoktur. Bizim yaptığımız Suriyeli sivil halkı ve sınırlarımızı korumaktan ibarettir. Bugün Türkiye’de milyonlarca Suriyelinin olmasının sorumlusu, Suriye rejimidir. Canlarına kastettikleri kendi halklarını korumak, Türkiye’ye düşmüştür. Üstelik Avrupa Birliği de, ülkemize bu konuda verdikleri sözleri tutmamıştır. Ülkemizin sınırlarında terör örgütlerinin cirit attığı bölgelere göz yumacağımızı sananlar aldanırlar.

     

     

    Tekrar ediyorum, biz iş dünyası olarak devletimizin ve ordumuzun yanındayız. İş dünyası olarak gerekeni yaparız ve elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyiz. Allah ordumuzun yar ve yardımcısı olsun…”

     

    Ekonomide yükseliş eğilimi sürüyor…

     

    Meclis üyeleriyle ekonomik gelişmelerle ilgili görüşlerini de paylaşan Ali Kopuz: “Bildiğiniz üzere 2019 yılı ihracatımızı, hükümetimizin ihracat odaklı büyüme stratejisi ile 181 milyar dolara ulaşan rekor bir seviyede kapatmıştık.

     

    Aynı zamanda dış ticaret açığımız da yüzde 45 düşüş göstermişti. Geçtiğimiz Ocak ayında da artışını sürdüren ihracatımız 14,7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak ayında açıklanan sektörel güven endeksi; hizmet ve perakende ticaret sektörlerinde yüzde 2,2, inşaat sektöründe ise yüzde 14,6 artış gösterdi.

     

    TÜİK’in bugün açıkladığı sanayi üretimi verileri bu alanda da toparlanmanın sürdüğünü gösteriyor. Aralık ayında yıllık bazda yüzde 6.7 artması beklenen sanayi üretimi yüzde 8.6 artış gösterdi. Ekonomimiz, 2019 yılının son çeyreğiyle beraber yeniden yükseliş eğilimi gösteriyor. 2020 yılını da güçlü bir performans ile kapatacağımıza inanıyorum” dedi.

     

    Banka ücretlerinin düşürülmesi memnuniyet verici…

     

    Bankaların ücret ve komisyonlarında yapılan indirimi hatırlatan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Bu ücretlerin, makul seviyelere indirilmesini memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

     

    Kopuz, “Banka ücret ve komisyonları, hem vatandaşımız hem de iş dünyası için önemli gider kalemlerinden biri olmaya başlamıştı. Nitekim bunun en önemli göstergesi, 2019 yılında Bankaların bu ücretlerden elde ettikleri gelirin, 65 milyar liraya ulaşmasıydı. Elektronik bankacılık uygulamalarının bu kadar geliştiği günümüzde, anlamsız olan bu ücretlere müdahale edilmesi çok iyi oldu.

     

    İş dünyası ve hükümetimiz arasında üstlendiği köprü görevini sürdüren TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu, bu konuyu sık sık gündeme getirmişti. Bu noktada, Başkanımıza ve düzenlemenin hayata geçmesinde emekleri olan Maliye Bakanımız Berat Albayrak başta olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Ancak bu kararın uygulanmaya başlayacağı 1 Mart tarihinde, bankaların ne yapacağına da bakmak lazım” şeklinde konuştu.





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?