İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • “ALTIN DEĞERİNDEKİ MAHSULÜMÜZÜ GÜMÜŞ FİYATINA SATMAYALIM”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    “ALTIN DEĞERİNDEKİ MAHSULÜMÜZÜ GÜMÜŞ FİYATINA SATMAYALIM”
    (10.03.2023 . 11:28:35) (Okuma: 1176)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, tarımsal ürün ihracatındaki artışı değerlendirirken katma değerli üretime dikkat çekerek, “Altın değerindeki mahsulümüzü gümüş fiyatına satmayalım” dedi.

    İstanbul Ticaret Borsasının Mart ayı meclis toplantısında, tarımsal ihracatın Ocak ve Şubat aylarında rekor kırdığını hatırlatan Başkan Ali Kopuz, “Tarımsal ihracatımız, üretimimiz gibi sürekli artıyor ve artmaya da devam edecek inşallah. 2023 yılının ilk iki ayında 5,4 milyar dolarlık ihracatla tüm zamanların tarımsal ihracat rekoru kırıldı. Hububattan zeytin ve zeytinyağına, süs bitkilerinden sebze meyveye kadar her sektörde ihracatımız arttı. Ancak ihracatımızın katma değerli bir biçimde yapılmasının önemine dikkat çekmek istiyorum. Yılın ilk iki ayında, sadece İspanya'ya zeytin ve zeytinyağı sektörümüz 67 milyon 417 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İspanya bu dökme ürünlerimizi şişeleyecek ve katma değerli bir biçimde tüm dünyaya satarak bizim kazandığımızdan çok daha fazlasını kazanacak. Topraklarımızda altın yetiştirip, gümüş fiyatına satmamamız gerekiyor. Ürünlerimizi işleyerek katma değerini artırır ondan sonra ihraç edersek milli hasılamıza çok daha fazla katkı yaparız” dedi.

    Açıklanan ihracat verilerinde, deprem bölgesindeki illerin payına da dikkat çeken İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Bölge illerimizden yapılan ihracatın Ocak-Şubat ayları toplamında arttığını sadece Şubat ayında ise düştüğünü görüyoruz. Tarım ve Orman Bakanımız Vahit Kirişçi dün açıkladı, bölgeden 2022 yılı Şubat ayında yapılan yaklaşık 3 milyar dolarlık ihracat bu Şubat ayında yüzde 40 azaldı… Depremin şoku ve öncelikler dolayısıyla böyle bir düşüş normaldir. Ancak hem tarımsal üretimin hem de ihracattaki artış trendinin sürmesi için çabalarımızı sürdürmeliyiz” şeklinde konuştu.

    Depremzede üretici yalnız bırakılmamalı…

    Depremin yaşandığı bölgenin normalleşmesi için yapılması gerekenleri her fırsatta dile getirdiklerini ifade eden Başkan Ali Kopuz şöyle konuştu: “Geçen toplantımızda da söylediğim gibi bu konuda geç kalmak ikinci bir felaket olur. Allah’a şükür hem devletimiz, hem STK’larımız, hem kurum ve şirketlerimiz gerekeni yapma konusunda birbirleriyle yarışıyorlar. Devletimiz, tarım ve hayvancılık konusunda ayni ve nakdi yardımları da kapsayan birçok düzenlemeyi hayata geçirdi, geçiriyor. Daha önce ayni ödenen mazot ve gübre destekleri, afet bölgesindeki çiftçimizin hesaplarına nakdi olarak yatırılıyor. Bu kapsamda, sadece deprem bölgesinde, 300 binin üzerinde üreticimize 2,8 milyarı aşan ödemeleri yapıldı. Yine aynı şekilde, 113 bin 861 yetiştiricimize hayvancılık destekleri ödendi. Bakanlık tarafından bölgeye hayvan çadırı ve hayvan yemleri gönderildi. Biliyorsunuz, bölgedeki çiftçilerimizin Ziraat Bankasına olan düşük faizli kredi borçları da ertelenmişti.

    Diğer taraftan TMO, depremden etkilenen 11 ilde ÇKS’ye kayıtlı üreticilerden, hububat ve bakliyat alımı yapıyor. Tarım Kredi Kooperatifi ve birkaç ulusal market zinciri de bu konuda harekete geçerek, deprem bölgesindeki çiftçilerin mahsullerini alarak, tüm Türkiye’de satışa sunmaya başladılar.

    Biliyorsunuz, zaman zaman zincir marketleri eleştiriyoruz. Şimdi bu zor günlerde onlar için de kendilerini ispatlama zamanı. Böylesi zor zamanlar, millet ve memleket sevgisini göstermek için fırsattır ve turnusol kâğıdı niteliğindedir. Mademki büyük bir felakete uğradık ve seferberlik ruhuyla yaralarımızı sarıyoruz, diğer ulusal zincir marketlerden de benzer adımları bekliyoruz. Özellikle hızla bozulabilecek taze sebze meyve ürünleri başta olmak üzere, gıda tedariklerini deprem bölgesindeki üreticilerden temin etmelerini önemli görüyoruz. Bu sayede, depremden etkilenen 11 ilin ekonomisinin yeniden canlanmasının ve normalleşme sürecinin hızlanacağına inanıyoruz.

    Nitekim bu hususta, TOBB olarak Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu yönetiminde, Türkiye’deki 12 sanayi Odasının Başkanlarıyla bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantı neticesinde sanayi odalarımız, hayata geçirilmesinin faydalı olacağını düşündükleri adımları ortaya koydular. Ulusal çaptaki zincir marketlerin tarım ve gıda ürünlerini deprem bölgesindeki üreticilerden yapmaları için çağrıda bulundular. Oda ve Borsa üyelerimiz ile tüm iş dünyasının bu çağrıya kulak vermelerini bekliyoruz.”

    Ramazan zammı yapmayın…

    Ramazan ayı yaklaşırken, gıda sektörüne bir çağrıda bulunmak istediğini söyleyen İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Kuraklık ve dünyadaki çatışmaların da tetiklediği küresel enflasyonist baskı, hepimizin malumu… Genel enflasyonda bir miktar yavaşlama olmakla birlikte, ülkemizde özellikle işlenmiş gıdadaki enflasyon yüksek seyretmeye devam ediyor. Bununla birlikte, başta doğalgaz olmak üzere enerji fiyatlarındaki gerileme dolayısıyla üretim maliyetlerindeki baskının kısmen azaldığı da göze çarpıyor. Bu noktada, ticaret erbabını Ramazan ayının ruhuna uygun şekilde davranmaya çağırıyorum. Ramazan ayında tüketimin artacağı beklentisini fiyatlara yansıtmayalım. Ülke olarak yüzyılın felaketinin yaraları sarmaya çabaladığımız bir süreçte, fırsatçılara izin vermeyelim” dedi.

     





Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?