İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • ARALIK AYI MECLİS TOPLANTISI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    ARALIK AYI MECLİS TOPLANTISI
    (08.12.2016 . 15:53:40) (Okuma: 2929)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz:

     

    “Kur Savaşlarının Galibi Türk Milleti Olacaktır…”

     

     

    İSTİB Aralık ayı Meclisinde konuşan İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, bir süredir yaşanan dolardaki yükselişin Türk milletinin hassasiyeti sayesinde durduğunu belirterek, “Kur savaşlarının galibi Türk milleti olacaktır” dedi.

     

    Ülke olarak yeni ve zor bir dönemden geçtiğimizi hatırlatan Başkan Kopuz, ülkeler arasında ekonomik alanda gerçekleşen kur savaşlarının farklı bir şeklini ülkemizde yaşadığımızı belirtti.

     

    İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “kirli kur savaşları” olarak nitelendirdiği müdahalelerin ne kadar önemli olduğunu, daha önce de defalarca vurguladığını hatırlatarak, “Şu an yaşadığımız süreç de bir tür kirli kur savaşıdır. Küresel gelişmelerin tetiklediği çalkantılı bir dönemden geçerken, manipülatif hareketlerle Türk Lirası’na değer kaybettiriliyor. Amaç: Oluşacak kaos ortamında darbede başaramadıklarını gerçekleştirmek” dedi.

     

    Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun Açıkladığı Paket Olumlu…
     

    Geçtiğimiz Cuma günü toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndan (EKK) çıkan paketi olumlu bulduğunu ifade eden Kopuz, “Bu paketle Türk Lirası’nın değer artışı, istihdamın artması, KOBİ’lerin krediye erişimin kolaylaştırılması ve bazı firmaların kur riskinden arındırılması hedeflenmiş durumda” şeklinde konuştu.
     

    Paketin içeriğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Kopuz, öncelikle istihdam teşvikine dikkat çekerek, “Özellikle aktif iş gücü programları ve toplum yararına çalışma projeleriyle ilave istihdam üretilecek. İşverenlere, işçiler için ücret desteği, sigorta prim avantajı ve ucuz kredi imkânı tanınacak” dedi.

     

    Ekonomi Koordinasyon Kurulu tarafından açıklanan paketteki kredi desteklerine de dikkat çeken İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Acil krediye ihtiyaç duyan KOBİ'lere ise düşük faizli, istihdam artıranlara sıfır faizli kredi verilmesi planlanıyor. Bunun yanında Kredi Garanti Fonu ile ekstra teminat da verilecek ve KOSGEB üzerinden bir fon aktarımı da söz konusu olacak” şeklinde konuştu.

     

    Kurda Dalgalanma

    Konuşmasında döviz kurlarındaki dalgalanmalara da dikkat çeken Ali Kopuz, “Özellikle büyük firmaların döviz borcunun yönetimi konusunda Merkez Bankası üzerinden katkı sağlanması, yurtdışındaki Türk vatandaşlarına uygun faizlerle Türkiye'de mevduat hesabı açma şansı verilmesi ve ihtiyaç halinde dövize endeksli iç borçlanma senedi ihracı da bu paketin içeriğinde önemli bir unsur olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

     

    İSTİB Başkanı Ali Kopuz şöyle konuştu: “Banka portföylerindeki büyük proje kredilerine karşılık menkul kıymet çıkarılmasına yönelik düzenleme yapılarak, sektörün ilave kredi vermesi teşvik edilecek. KOBİ'lerin kredi kullanımında ücret, komisyon gibi yükleri ve aracılık maliyetlerinin de azaltılması bekleniyor. Kredi Garanti Fonu, işletmeler için 17 milyarlık teminat üstlenerek tek haneli maliyetle kredi kullanımına katkı verecek. Bir yandan da taşınır malların teminata kabul edilmesi yaygınlaştırılacak. Gümrük Birliği anlaşması tarım ve hizmetler sektörlerini de kapsayacak şekilde güncellenecek. Ancak hedefte AB'nin serbest ticaret anlaşmalarına Türkiye'nin otomatik katılımının sağlanması da var.”

     

    Faiz Artışı

    Geçen ay Merkez Bankası’nın politika faizini yarım puanlık artışla yüzde 8'e yükselttiğini hatırlatan Ali Kopuz, Merkez Bankası’nın Ocak 2014'ten beri ilk kez faiz artışına gittiğini belirtti. Bu kararın arkasında kurdaki hareketlilik yanında başka siyasi nedenlerin de olduğunu düşündüğünü belirten Kopuz, “AB’nin Türkiye ile müzakereleri dondurma konusundaki tavsiye kararı ve ABD Başkanlık Seçimleri sonrasında piyasalarda yaşanan hareketlilik Merkez Bankamızın bu kararı almasında etkili olmuştur” dedi.

     

    Kura Rağmen TÜFE Geriliyor

    Açıklanan enflasyon verilerine dikkat çeken Başkan Kopuz, “Ülkemizde bu haftanın ilk verisi ise enflasyon verisi oldu. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda yüzde 0,52, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 2 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 6,41 oldu. Bu noktada, kur hareketine rağmen, TÜFE'deki gerileme sürüyor. Enflasyonda TÜFE verisinin beklenenden iyi gelmesi dahi, dolar-TL kuruna yansımadı” şeklinde konuştu.

     

    Bu Millet Bu Oyunu Bozar

    İSTİB Başkanı Ali Kopuz, tüm bu verilerin dolar kurundaki fiyatlandırmanın ekonomik gerekçelerden uzak, 'siyasallaşmış' bir fiyatlandırma olduğunu gösterdiğini belirterek, sorunun hükümet, iş dünyası ve halkın Türk Lirasına sahip çıkması ile aşılacağına inandığını söyledi. Kopuz şöyle konuştu: “Sevinerek ifade etmeliyim ki hükümetimiz, iş dünyamız ve halkımızın doların yükselmesi karşısındaki dik duruşu dünden itibaren dolarda bir düşüşü başlatmıştır. 15 Temmuz’da tankla, topla, tüfekle ülkemizi yıkmaya çalışan güçler bu gün de “siyasallaştırılmış kur silahı” ile ekonomimizi vurmaya çalışıyorlar. Ülkemizin ekonomik alanda yıpratarak dünya siyasetindeki artan kuvvetini azaltmaya çalışıyorlar. Ben biliyor ve inanıyorum ki, Türk Milleti bu ve bu gibi oyunların ülkemiz üzerinde oynanmasına fırsat vermeyecektir. Buradan, Türkiye iş dünyasına ve halkımıza sesleniyorum. Gün milli para birimimiz Türk Lirasının arkasında durma günüdür, gün Türk Lirası cinsinden yatırım araçlarına yönelme zamanıdır. Biz Türk Lirasına sahip çıkarsak bu oyunu bozarız.”

     

    “Bu noktada, bir kez daha ülkesine liderlik ederek halka dövizlerini Türk lirasına çevirme çağrısı yapan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı gönülden tebrik ediyorum” diyen Ali Kopuz, bu çağrıya ilk destek veren iş dünyası kuruluşunun İstanbul Ticaret Borsası olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Nitekim başta Merkez Bankası olmak üzere bu çağrıya çeşitli kurumlardan destek geldiğini görüyoruz. Aklın yolu birdir. Biz Türk Reel sektörünün temsilcileri olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın bu çağrısını sonuna kadar destekliyoruz. Biz İstanbul Ticaret Borsası Yönetimi olarak göreve geldiğimiz günden beri Borsa hesaplarında Türk Lirası dışında hiçbir yabancı para tutmadık. Yerli ve Milli duruşumuzu bu alanda da gösterdik, göstermeye devam ediyoruz.

     

    Artık, Ekonomi Yönetimi başta olmak üzere, 'döviz'den söz etmek yerine, Türk Lirası'ndan söz edelim. Türk Lirası cinsinden yatırım araçlarını, TL mevduatı, TL katılım hesaplarını, TL tahvilleri, hisse senetlerini cazip kılacak adımlara odaklanalım. Girişimcileri, KOBİ'leri desteklemeye yönelik adımları öne çıkaralım.

     

    Her yerde afişleri görüyorsunuz. Dolarını bozdurana esnafımız, KOBİ’miz,  karınca kararınca kampanyalar yapıyor. Burada asıl önemli olan 300-500 doların bozdurulması değil, halkımızın bu konuda birlik olup sağlam bir duruş sergilemesidir. Burada asıl amaç yerel paranın değerinin korunması, ticari işlemlerde ana değişim aracı olarak kullanılması ve finansman kararlarında Türk lirasının esas alınmasıdır.”

     

    Türkiye - Rusya

    Türkiye-Rusya ilişkilerine de değinerek, bu ilişkinin dinamiklerini doğru değerlendirmek gerektiğini ifade eden Ali Kopuz, “Enerji alanında birbirimize göbekten bağlı durumdayız. Türk Akımı ve Nükleer Enerji'deki işbirliğimiz geleceğimizi de etkileyecek. 2023'e giderken Türkiye'de inşa edilecek Akkuyu'daki ilk nükleer enerji santralini devreye aldığımızda dışa bağımlılık anlamında ciddi bir stratejik dezavantajımızı gidermiş olacağız.

     

    Biliyorsunuz Şangay İşbirliği Örgütü, yani Şangay 5’lisinde hâlihazırda diyalog ortağı statüsünde bulunuyoruz. Bizim üyelik için gösterdiğimiz ilgiye hem Rusya’dan hem de Çin’den gayet olumlu mesajlar geldi. Türkiye’yi herkes yanında ister. Hamlelerimizi planlarken kendimizi de kimsenin kapısına mecbur hissetmeyecek kadar büyük bir milletiz” şeklinde konuştu.

     

    Meclis Üyelerine Sunum

    Meclis toplantısının sonunda İSTİB Ticaret Hukuku Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Aydoğan, “Yöneticiler İçin Temel Hukuk Yönetimi” başlıklı bir eğitim verirken, Kredi Kayıt Bürosu Findeks Satış Kanalları Birim Müdürü Emrah Süeren de bir sunum gerçekleştirdi. 

     

     


    Aralık Ayı 1'inci Meclis Toplantısı





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?