İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM’DAN İSTİB’E TOHUM TEŞEKKÜRÜ
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM’DAN İSTİB’E TOHUM TEŞEKKÜRÜ
    (01.02.2017 . 17:21:21) (Okuma: 2645)

    İSTİB’den Anlamlı Başarı

     

    AK Parti Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanlığı tarafından düzenlenen “Yılın Sivil Toplum Farkındalık Ödülleri” organizasyonunda İSTİB “İstanbul Ticaret Borsası Stoklarında Bulunan 50 Yıldan Daha Eski Olduğu Tahmin Edilen Tohumların Çimlenebilme Kabiliyetlerinin Araştırılması Projesi” ile teşekkür belgesi aldı. 

     

    Yaklaşık olarak 2000 proje arasından ödüle layık görülen “İstanbul Ticaret Borsası Stoklarında Bulunan 50 Yıldan Daha Eski Olduğu Tahmin Edilen Tohumların Çimlenebilme Kabiliyetlerinin Araştırılması Projesi” için teşekkür belgesiniİSTİB adına Genel Sekreter Ali Yavuz Yiğit, Başbakan Binali Yıldırım’dan aldı. 

     

    Sivil toplum kuruluşlarının projelerini desteklemek ve ödüllendirmek düşüncesiyle hayata geçirilen organizasyonda, jüri üyesi olarak İş Kadını Leyla Alaton, Ressam Ahmet Güneştekin, Gazeteci-Yazar Sibel Eraslan ve GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Fatih Şahin, AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi ve Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkan Yardımcısı Asuman Erdoğan, AK Parti Artvin Milletvekili ve Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkan Yardımcısı İsrafil Kışla, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanı Seda Gören Bölük ve AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanı Mustafa Özbey gibi isimler yer aldı.

     

    İSTİB Başkanı Ali Kopuz, proje ile çimlenmelerin sağlanmasının ardından yaptığı açıklama ile bu projenin Türk toplumuna ve tarımına, özgün tohumlarımızla, her alanda bağımsız ve güçlü bir Türkiye için umut verdiğini belirterek, “Bu tohumların hiçbir genetik müdahaleye uğramadıkları kesindir. Biz şu an 33 türe ait tam 336 adet yerel çeşit ve popülasyon tohumunu gen kaynağı olarak yeniden canlandırmada ve çimlendirmede çok büyük bir aşamayı geride bıraktık" diye konuştu. Başkan Kopuz, dünya tohumculuğu için küçük, ama Türk tohumculuğu için büyük bir adım attıklarını vurgulayarak, "Tohumları canlandırmak, çimlendirmek ve üretmek şeklinde ifade edebileceğim aşamaları başardık." açıklamasında bulunmuştu. 

     

    “İstanbul Ticaret Borsası Stoklarında Bulunan 50 Yıldan Daha Eski Olduğu Tahmin Edilen Tohumların Çimlenebilme Kabiliyetlerinin Araştırılması Projesi” nedir?

     

    İstanbul Ticaret Borsası'nın Türkiye tohumculuğunu dışa bağımlılık kurtarma arayışları çerçevesinde 2012 yılında başlattığı ve Borsa depolarında muhafaza edilen hiçbir genetik müdahaleye uğramamış tohumlar üzerindeki bilimsel çalışmaları içeren proje sonucunda arpa, buğday ve nohut tohumlarının çimlendirilmesi başarıldı. Kadim tohumların canlandırılıp çimlendirilmesi çalışmaları, İstanbul Ticaret Borsası, Yeditepe Üniversitesi ve TAGEM tarafından ortaklaşa olarak sürdürüldü.

     

    İstanbul Ticaret Borsası öncülüğünde başlatılan projede Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü ve TAGEM de paydaş olarak yer aldı. Proje, "araştırma ve geliştirme projelerine" verilen teşvik kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından da desteklendi. Proje kapsamında yapılan çalışmalar sırasında yeni buluşlar da yapıldı. Tohum projesi üzerinde çalışan akademik ekip, tohumlardaki enfeksiyonların giderilebilmesi ve eski tohumların canlandırılabilmesini sağlayan iki yeni bilimsel buluşa da imza attı. Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Fikrettin Şahin danışmanlığında ve Dr. M. Müge Yazıcı yürütücülüğünde gerçekleştirilen tohum projesi çalışmalarına, Prof. Dr. Metin Turan, Biyolog Leyla Tarhan ve Ziraat Müh. Okan Demir dışarıdan destek ve katkı sağladı

     

    Tohumlar nasıl çimlendirildi?

     

    Araştırma ekibinin tohum üzerindeki çalışma süreci şöyle gelişti: Ekip, ilk olarak canlı olduğu saptanan kadîm tohumların başarılı bir şekilde çimlenmesini sağlayan bir formülasyon geliştirdi. Ayrıca çimlenme sırasında ve sonrasında tohumun içinde ve dışında bulunan farklı mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların yok edilmesi için de yeni bir tohum sterilizasyon teknolojisi bulundu. Araştırma ekibinin verdiği bilgiye göre en hassas süreç, tam bu aşamada gerçekleşti ve yeni buluşlar, kadîm tohumlara başarıyla uygulandı. Bu ise 30 aylık hummalı bir çalışma süresi sonunda, İstanbul Ticaret Borsası depolarında bulunan tarihi tohumların çimlendirilmesinin başarılacağı anlamına geliyordu. Ekip, merak ve heyecanla çimlenmenin gerçekleşmesini beklemeye başladı. Bitki büyütme kabinlerindeki buğday, arpa ve nohut tohumlarının ilk çimleri görüldüğünde ise en zorlu aşama, başarıyla geride bırakılmış oldu. Araştırma ekibi, "Yeditepe Üniversitesi ve TAGEM bünyesinde eşzamanlı yürütülen bu proje ile bitki büyütme kabinlerinde çimlendirme süreçleri başarıyla tamamlanan arpa, buğday ve nohut bitkileri saksılara aktarıldığını ve sera koşullarında üretim çalışmalarının da devam ettiğini" açıkladı. Bu proje ile ilk defa İstanbul Ticaret Borsası depolarında bulunan farklı bitki türlerine ait tarihi tohumların çimlendirilmesinin ve gen kaynağı olarak geriye kazanımının mümkün olduğu ortaya konulmuş oldu. Araştırma ekibinin geliştirdiği yeni buluşların patent başvuruları da yapıldı.

     

    İstanbul Ticaret Borsası, Yeditepe Üniversitesi ve TAGEM tarafından 2012 yılında ortaklaşa başlatılan “İstanbul Ticaret Borsası Stoklarında Bulunan 50 Yıldan Daha Eski Olduğu Tahmin Edilen Tohumların Çimlenebilme Kabiliyetlerinin Araştırılması Projesi” 2016 yılı Ekim ayında sona erdi. Proje süresince yapılan çalışmalar sayesinde İstanbul Ticaret Borsası stoklarında bulunan 33 türe ait tohum içinden arpa, buğday ve nohut çeşitlerinde çimlenme gözlendi. Çimlenen arpa, buğday ve nohut çeşitlerinde genetik ve morfolojik karakterlerin belirlenmesi için çalışmalar devam ediyor.

     

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünde düzenlenen Ar-Ge Destek Programı Kapsamında İSTİB Genel Sekreter Yrd. Melike Ertekin tarafından yapılan sunumla sonuçlanan proje Türk tohumculuğuna umut verdi.

     




Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?