Başvuru Yapan:
Gerçek Kişi
4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.
T.C. Kimlik No (*)
:
Ad Soyad (*)
:
E-Posta (*)
:
Telefon (*)
:
Faks (*)
:
Geri Dönüş Tercihiniz
:
Adres (*)
:
İstenilen Bilgi / Belge (*)
:
(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.
Başvuru Yapan:
Tüzel Kişi
4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.
T.C. Kimlik No (*)
:
Ad Soyad (*)
:
E-Posta (*)
:
Telefon (*)
:
Faks (*)
:
Geri Dönüş Tercihiniz
:
Adres (*)
:
İstenilen Bilgi / Belge (*)
:
(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

BAŞKAN ALİ KOPUZ AZERBAYCAN’DA
(02.07.2025 . 13:11:45) (Okuma: 123)
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 6. İş Forumu’na katıldı.
Azerbaycan’ın Şuşa şehrinde düzenlenen Forumda bir konuşma yapan Başkan Kopuz kardeş ülke Azerbaycan’ın son yıllarda ekonomik kalkınma alanında gösterdiği ilerlemeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Ekonomisi hızla gelişen Azerbaycan, cazip iş ve yatırım imkânları sunuyor. Sayın Aliyev’in belirlediği inkişaf konsepti ve politikalar sonucunda Bakü, dünyanın en güzel başkentlerinden biri haline geldi. Şimdi sıra Karabağ’da, Şuşa’da, Füzuli’de, Hankendi’de. Bu kapsamda ticarete büyük katkı sağlayacak Zengezur Koridoru’na çok önem veriyoruz” dedi.
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bölgesinin, 450 milyonu aşkın nüfusu ve 8 milyon kilometrekarelik coğrafi büyüklüğü ile büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Kopuz, “Dünya hidrokarbon kaynaklarının üçte birinden fazlasına sahibiz. Ancak 33 trilyon dolarlık dünya ticaretinden yalnızca 1 trilyon dolarlık pay alıyoruz. Bu, yüzde 3’ün biraz üzerindedir ve bu veriler bizi üzmektedir. Ticaret olmadan huzur ve zenginlik olmaz. Ticaret olmadan barış ve refah olmaz” ifadelerini kullandı.
Konuşmasında Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Tercihli Ticaret Anlaşması’nın (EKOTA) hâlâ yürürlüğe girmemiş olmasının iş dünyası için üzücü olduğunu vurgulayan Kopuz, şöyle devam etti:
“Bölge içi ticaret ve yatırım akışlarını güçlendirerek işletmelerimiz için yeni fırsatlar yaratabilir, pazarlara erişimi genişletebilir ve katma değerli endüstrileri teşvik edebiliriz. Ama tüm bunlar, iyi niyetten daha fazlasını gerektirir. EKOTA’yı artık hayata geçirmeliyiz. EKO Ticaret ve Kalkınma Bankası’na tüm ülkelerin üyeliği sağlanmalı ve Bankadan daha fazla faydalanmalıyız. Biraz önce de bahsetmiştim, Tarihi İpek Yolu’nun üzerindeyiz. Ancak, Bölgemizde taşımacılığın önünde sorunlar var. Taşımacılığın önündeki sorunları kaldırıp mal ve insan dolaşımının önünü bir türlü açamıyoruz. Gümrük süreçlerimiz maalesef ticaret dostu değil. Vize sorunu devam ediyor. Ticaretin ve yatırımın önünü açalım. Mallar ve insanlar rahatça dolaşsın. Aynı zamanda, iş ortamını iyileştirmemiz lazım. Ülkelerimizi yatırımcılar için cazip hale getirmeliyiz. Yatırımcıları ülkelerimize çekmek için, uluslararası standartta bir “Tahkim” imkânı sağlamalıyız. Biz Türkiye olarak, tahkim sistemini getirdikten sonra, yatırımlarda dikkat çekici artış oldu. Önceden doğrudan yabancı sermaye girişi yılda 1 milyar doları aşmazken, bunu 10 milyar doların üzerine çıkarmayı başardık.”
Başkan Kopuz ayrıca, İslam İşbirliği Teşkilatı Tahkim Merkezi’nin İstanbul’da kurulduğunu hatırlatarak tüm ülkeleri bu imkândan yararlanmaya davet ederek, Forumun ve iki gün sonra düzenlenecek zirvenin hayırlı olmasını temenni etti.
Azerbaycan Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Birinci Yardımcısı Elnur Aliyev’in iştiraki ile düzenlenen foruma, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerden bakanlık temsilcileri, iş dünyası liderleri ve firma yetkilileri katılım sağladı.
Aile fotoğrafı çekiminin ardından Başkan Ali Kopuz, Azerbaycan Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Gelişimi Ajansı (KOBİA) Başkanı Orkhan Mammadov ile de bir araya geldi.