İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • BAŞKAN ALİ KOPUZ “ET İTHALATININ ÇÖZÜM OLARAK GÖRÜLMEMESİ MEMNUNİYET VERİCİ”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    BAŞKAN ALİ KOPUZ “ET İTHALATININ ÇÖZÜM OLARAK GÖRÜLMEMESİ MEMNUNİYET VERİCİ”
    (11.02.2016 . 04:46:11) (Okuma: 6086)

    İstanbul Ticaret Borsası Şubat Ayı Meclis Toplantısında Konuşan Başkan Ali Kopuz, et fiyatlarındaki artışla ilgili tedbirleri değerlendirdi: “Et ithalatının çözüm olarak görülmemesi memnuniyet verici…”

     

    İstanbul Ticaret Borsası’nın Şubat ayı meclis toplantısı 11 Şubat 2016 tarihinde, meclis ve komite üyelerinin katılımıyla yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Ali Kopuz, Güneydoğu Anadolu bölgesinde süren terör operasyonlarına değinerek, “Değerli arkadaşlarım; biliyorsunuz ülkemizin güney doğusunda güvenlik güçlerimiz terör örgütüne karşı kahramanca bir mücadele yürütüyorlar. Yine şehitlerimiz var. Yüreklerimiz dağlanıyor. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. İnşallah yakın bir zamanda operasyonlar tamamlanacak ve bölgede bir barış ortamı oluşacaktır” şeklinde konuştu.

     

    Ali Kopuz, medya binalarına yapılan saldırıları da hatırlatarak, “Sabah saatlerinde Yeni Şafak ve Akit gazetelerine yönelik bir saldırı yapıldığını haber aldık. Basın dünyamızın bu iki güzide kuruluşuna karşı yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum” dedi. 

     

    Dünya Ekonomisi Fırtınalı Dönemde…

     

    Dünya ekonomisinin fırtınalı bir dönemden geçtiğini vurgulayan İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, her gün piyasaları dalgalandıracak yeni bir haber yayıldığını hatırlatarak, ülkelerin kur silahlarını acımasızca kullandıklarına dikkat çekti.

     

    Kopuz, iki hafta önce Japonya Merkez Bankası’nın negatif faize geçtiğini dikkat çekerek, “Bu şu anlama geliyor. Finansal kurumlar paralarını merkez bankasında bekletebilmek için zorunlu karşılık oranlarının dışında ek ödeme yapmak zorundalar. “Tasarruf için öde” adı verilen bu stratejiyi İsveç, Danimarka, İsviçre ve Avrupa Merkez Bankası da benimsemiş durumda...” dedi.

     

    Küresel ekonomideki endişeler nedeniyle merkez bankalarının negatif faiz uygulamasına geçmesinin ülke paralarının dolar karşısında değer kaybetmesine neden olduğunu belirten Ali Kopuz, “Yaşanan şiddetli kur savaşları ABD’yi sıkıştırıyor ve FED’den beklenen faiz artış adımlarını engelliyor. ABD Merkez Bankası Başkanı’nın dün yaptığı açıklamalarda da kademeli faiz artışında eskisi gibi istekli olmadıklarını görüyoruz” şeklinde konuştu.

     

    Ülkemizde geçen hafta açıklanan ocak ayı enflasyon verilerine de değinen Başkan Kopuz,  bu rakamların yıl içerisinde enflasyon konusunda tedbirli olunması gerektiğini gösterdiğini ifade etti. Kopuz, “2015 yılı ocak ayında enflasyon yüzde 7,24 seviyesindeydi. Dünyada emtia fiyatları geriliyorken, enflasyon bir yıl sonra yüzde 9,58'e dayandı. Bu da yıl içinde TL'deki değer kaybının piyasada mal ve hizmetlerin fiyatlarının beklenenin üzerinde artmasına neden olduğunu gösteriyor” dedi.

     

    Et Fiyatlarında İstikrar Uzun Vadeli Politikalarla Mümkün…

     

    Son aylarda et fiyatlarındaki aşırı yükselmeyle ilgili de görüşlerini aktaran Başkan Ali Kopuz, “Biz İstanbul Ticaret Borsası olarak et ve süt fiyatlarındaki istikrarsızlığın önlenmesinin yolunun, ülkemizdeki hayvan varlığını artırmaya yönelik uzun vadeli tarım politikalarının uygulanmasından geçtiğini her zaman söyledik. Ayrıca, Et ve Süt Kurumu’nun piyasayı regüle etmekte yetersiz olduğunu, kurumun elindeki ithalat silahının ise üç beş spekülatör için kazanç kapısı haline geldiğini vurguladık” dedi.

     

    Geçen ay Borsamızın tarım ve hayvancılıkla ilgili görüşlerini Bakanlığa ilettiklerini hatırlatan Kopuz, bu görüşlerde özellikle aile çiftçiliğinin desteklenmesi ve kredi imkânlarının sağlanması gerektiğinin vurgulandığını söyledi.

     

    Et ve Süt Kurumu’nun 2013 yılında 45, 2014 yılında 90 milyon liranın üzerinde zarar ettiğini hatırlatan Ali Kopuz, “Kurum, birçok ürünü maliyetinin altında piyasaya sürmüş. Düşük fiyatlarla ithalat yapmasına rağmen bu zararlar oluşmuş. Kurumun sektördeki payı ise yüzde üçü bile bulmuyor. Bu da gösteriyor ki et ve süt piyasasındaki istikrarı tepeden inme önlemlerle değil sektörün taleplerinin dikkate alınmasıyla sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.

     

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın et ile ilgili yaptığı açıklamalar hakkında da konuşan İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, “Biliyorsunuz iki gün önce Tarım Bakanımız Faruk Çelik Bey kırmızı et sektörüyle bir toplantı gerçekleştirdi. Karkas et yağsız fiyatının tavan olarak 23,3 lira, yağlı etin fiyatı ise 21,8 lira, kıyma tavan fiyatının 32 lira, kuşbaşı fiyatın ise 34 lira olmasıyla ilgili fikir birliğine varıldığını ifade etti. Bu fiyatların nasıl tespit edildiğini bilmiyorum ancak piyasa gerçeklerinden uzak olduğunu iyi biliyorum. Piyasanın içinden biri olarak bu fiyatlara et satmanın mümkün olmadığını ifade etmek isterim. Öte yandan Sayın Bakan, kredilerle ilgili kolaylık sağlanacağını ve et ithalatını bir çözüm olarak görmediklerini ifade etti. Her ne kadar ette tavan fiyat belirlenmesinin doğru bir uygulama olmadığını düşünsem de kredi kolaylığı ve et ithalatının düşünülmemesi doğrultusundaki açıklamaları memnuniyet verici buluyorum. Sayın Bakanımıza bu konuda gösterdiği hassasiyetten dolayı huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.

     

    Yem ve bazı yem hammaddelerinde KDV oranlarının bu hafta içerisinde sıfıra indirildiğini hatırlatan Kopuz, “Yem hammaddelerinde de KDV indiriminin yapılması bizim talebimizdi. Bu gelişme ile inşallah yem fiyatlarındaki beklediğimiz düşüş ve buna bağlı olarak et ve süt fiyatlarında bir gerileme sağlanacaktır” dedi.

     

    Baharatta Tağşişin Önlenmesi…

     

    Baharat ürünlerindeki tağşişin önlenmesi ile ilgili İstanbul Ticaret Borsası’nın yaptığı çalışmalara da değinen Başkan Kopuz, “Bu kapsamda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nezdinde çeşitli girişimlerde bulunmuştuk. 2016 yılı itibariyle girişimlerimizin meyvelerini aldık. Toplam 13 üründe gümrük vergilerinin düşürülmesi ile ilgili talebimiz olmuştu. 10 ürünle ilgili taleplerimiz kabul gördü. Karabiber, Yenibahar, Tarçın, Hindistan Cevizi, Kakule, Zencefil, Zerdeçal ve Kına Kına’da gümrük vergileri yüzde 10 ila 15 arasında düşürüldü. Sektör için hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?