İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • BAŞKAN ALİ KOPUZ “İHTİYAÇTAN FAZLA STOK, KRİZ FIRSATÇILARINA YARAR”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    BAŞKAN ALİ KOPUZ “İHTİYAÇTAN FAZLA STOK, KRİZ FIRSATÇILARINA YARAR”
    (12.03.2020 . 16:37:08) (Okuma: 854)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, İSTİB’in Mart ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada Koronavirüs tedbirleri ile ilgili uyarılarda bulundu.

     

    Virüsün ülkemizde de görülmesiyle yaşananların “panik havasına” dönüşmemesi gerektiğini belirten Ali Kopuz, paniğin virüsten daha tehlikeli olduğunu belirterek, “Önlemimizi almalı ancak panik yapmamalıyız” dedi.

     

    İSTİB Başkanı Ali Kopuz şöyle konuştu: “Bu olayın en az hasarla atlatılabilmesi için sağlık görevlilerine ve karar vericilerimize çok büyük iş düşüyor.

     

     

    Biz panik yapmadan işlerimizi dikkatli bir şekilde sürdürerek bu süreci en kısa zamanda atlatacağız.

     

     

    Dün Bakanlarımız ortak bir açıklama yaptı. Bu işi hükümetimizin çok sıkı tuttuğu açık... Bu noktada, gıda ve hijyen ürünleri tedarikinde tüketicinin endişelenmesine mahal olmadığını düşünüyorum.”

     

    14 günlük erzak yeterli

     

    Market alışverişlerinde ihtiyaçtan fazla alarak stoklama yapmanın, kriz fırsatçılarının istediği ortamı sağlayacağını vurgulayan Ali Kopuz, bunun faturasının ülkemize yansıyacağı uyarısında bulundu. Ali Kopuz, “Sadece Sağlık Bakanlığımızın tavsiye ettiği 14 günlük izolasyon için evde gerekli erzakı bulundurmak yeterlidir. Panik yapmadan ve günlük işlerimizi itidalli bir şekilde sürdürerek, bu süreci en kısa zamanda inşallah atlatacağımıza inanıyorum. İş dünyası olarak alınan önlemlerin arkasındayız ve uygulama konusunda her türlü desteğimizi hem hükümetimize hem de sağlık çalışanlarımıza vereceğiz” dedi.

     

    Küresel dünyanın küresel sorunu

     

    Koronavirüsün, küresel dünyanın küresel sorunu olduğunu belirten Başkan Kopuz şunları söyledi: “Bir süredir dünyada çok önemli bir mücadele sürdürülüyor. Maalesef Çin, İran ve İtalya gibi ülkeler oldukça ciddi sayıda kayıplar verdi. İnsan hayatını bu çapta etkileyen bir olayın bir de ekonomik boyutu var elbette. Koronavirüs yayılmaya başladığından bu yana finansal piyasalar olumsuz etkilenmiş durumda. Tabii ki finansal piyasaların durumu, reel ekonomiyi sağlıklı bir şekilde yansıtacak diye bir kaide yok. Genel performansı göstermez. Ancak yine de ekonomiyi etkilediği açık. Salgından etkilenen ülkeler de ekonomilerini koruyabilmek için para politikası silahı ile tedbirler alıyorlar ve faizlerde indirimler yapıyorlar…

     

    OECD şimdiden 2020 yılı için dünya ekonomisi beklentilerini olumsuz yönde revize etti. Bunun sebebi de insan, mal ve hizmet hareketinin kısıtlanması ve üretimde oluşan azalmalar oldu. Biliyorsunuz zaten Ticaret Savaşları yüzünden uzun süredir gerek vergilerle gerek ise yeni düzenlemeler ile sınırlar arasına duvarlar örülmeye başlanmış ve dünya ekonomisi de bundan etkilenmişti. Şimdi bu sınırlar fiziki olarak da kapanıyor.”

     

    Olumsuz etkilenmeyeceğimizi umut ediyorum

     

    Ekonomik durum değerlendirmesi yaparken ihracatımızın 2020 yılında da artışını sürdürdüğünü hatırlatan Ali Kopuz, “Şubat ayında da Cumhuriyet tarihinin en yüksek Şubat ayı ihracat rekoruna ulaştık. İhracatımız yüzde 2,3 arttı ve yaklaşık 14,7 milyar dolar oldu. Dünyada en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 ülkeden 9'unun ihracatı geriledi.

     

    Ancak ülkemiz, küresel ve bölgesel sıkıntılarına rağmen konjonktür ve yapılan doğru hamleler sayesinde ihracatını artırmaya devam etmektedir. Üretimi kısma konusunda anlaşmaya varılmaması sonrası Suudi Arabistan'ın ham petrol üretimini artırma ve satış fiyatını düşürme kararı alması sonrasında uluslararası piyasalarda petrol fiyatları bir günde yaklaşık %30 düştü. Türkiye'nin 2019’da enerji ithalatının yaklaşık 40 milyar dolar olduğu göz önünde bulundurulduğuna, bu durumun enflasyonu 0,5 ile 1 puan, ithalat faturasını da 12 milyar dolar düşüreceği öngörülüyor.

     

    2020 yılını da dünyada yaşanan güncel gelişmelere rağmen, yine güçlü bir performans ile kapatacağımıza inanıyorum. Bu çerçevede Koronavirüs konusundaki gelişmeleri izlemekte fayda var. Bu küresel salgın alınan tedbirlerle beraber yavaşladığında inşallah olumsuz etkilenmeyeceğimizi umut ediyorum dedi.

     

    Bahar Kalkanı Operasyonu

     

    Konuşmasında Bahar Kalkanı Operasyonuna da değinen Ali Kopuz, şunları söyledi: “Geçtiğimiz hafta İdlib’de yaşanan gelişmeler ve Bahar Kalkanı Operasyonu üzerine, TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu öncülüğünde, Türkiye’nin önde gelen meslek örgütü, sendika konfederasyonu ve sivil toplum kuruluşları ile toplandık, hep beraber tek yürek olduk.

     

     

    İş dünyası olarak devletimizin ve ordumuzun sonuna kadar arkasında olduğumuzu belirttik. Ülkemizin güvenliğine açık tehdit oluşturan hiçbir unsura karşı sessiz kalmamız beklenemez. Bilinmelidir ki, Türk Devleti ve ordusu bugüne kadar kendisine yapılan her saldırıya gereken cevabı en güçlü şekilde vermiştir. Bundan sonra da vereceğinden kimsenin şüphesi olmasın.

     

    Geçmişten günümüze kadar vatan için şehit olan tüm kahramanlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine baş sağlığı ve sabır diliyorum.”

     

     

    Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı

     

    Geçen hafta Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Ticaret Borsaları Konsey Toplantısının yapıldığını hatırlatan İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, “Çok verimli bir toplantıydı. Tarımsal üretimin ve ticaretin nasıl artırılacağına yönelik istişarelerde bulunduk. Tarım, gıda ve hayvancılık sektöründeki en temel konularımızı birebir Bakanlarımıza ilettik” dedi.





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?