İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • BAŞKAN KOPUZ 2. TÜRK DEVLETLERİ TARIM İŞ FORUMU’NA KATILDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    BAŞKAN KOPUZ 2. TÜRK DEVLETLERİ TARIM İŞ FORUMU’NA KATILDI
    (26.09.2023 . 15:08:01) (Okuma: 483)

    TOBB Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile birlikte Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de 2. Türk Devletleri Tarım İş Forumu'na katıldı.

    Forumun açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde kardeşlik temelinde yürütülen ilişkileri ve işbirliğini her geçen gün geliştirmeye devam ettiklerini belirterek, "Hepinizin malumu olduğu üzere, dünyanın içinde bulunduğu süreç pandemi, çatışmalar, kuraklık, gıda arz krizleri tüm ülkeleri yeni stratejiler belirlemeye itmektedir. Günümüzde yaşamakta olduğumuz Ukrayna-Rusya savaşı, gıdaya erişimin ne kadar önemli olduğunu ve bu gibi krizlerin nasıl aşılması gerektiği mevzusunda yeni yol haritalarının ortaya konulmasının önemini bir kez daha bizlere hatırlatmaktadır. Yaşadığımız bu tecrübeler, küresel sorunlarla baş etmede iş birliklerinin önemini ortaya koymuştur" dedi.

    Ortak sorunlara ortak çareler üretmenin çok daha önemli hale geldiğini ifade eden Yumaklı, "Bu noktada, Türk Devletleri Teşkilatı'nın tecim, enerji, ulaşım ve gıda güvencesi gibi pek çok alanda bölgesel iş birliğinin gelişmesi ve istikrarın sağlanması açısından önemli bir platform olduğunu vurgulamak isterim. Devlet Başkanlarımızın bu Teşkilatı kurarken, yapının temellerine koymuş olduğu harcı, tarım dahil her alanda yeni projelerle güçlendirmek için buradayız." diye konuştu.

    Azerbaycan Tarım Bakanı Mecnun Memmedov'un ev sahipliğinde düzenlenen forumda gerçekleşen panelde konuşan TOBB Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz “Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e, Tarım Bakanlığına ve emeği geçen kurumlarımıza ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Ermenistan tarafından Azerbaycan’da sivillere yönelik yapılan saldırıları şiddetle kınıyorum. Ermenistan saldırıları sonucu şehit olan Azerbaycanlı kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralananlara da acil şifalar diliyorum. Sayın İlham Aliyev liderliğinde topraklarını işgalden kurtarma ve Ermenistan saldırılarını durdurma mücadelesi veren kahraman Azerbaycan Ordusu’na başarılar diliyorum.  Azerbaycan ordusunun gösterdiği ilerleme, tüm Türk dünyasına gurur vermektedir.  Başarılarımız daim olsun. Türkiye, Azerbaycanlı kardeşlerinin yanında olmaya devam edecek.” dedi.

    14 Eylül’de Türk Devletler Teşkilatı 12. Ekonomi Bakanları toplantısı vesilesiyle İstanbul’da Türk İş Forumuna ev sahipliği yaptıklarını hatırlatan TOBB Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz sözlerine şöyle devam etti “Ülkemiz Dünya’nın 195 farklı ülkesine 1700’e yakın tarım ürünü ihraç etmektedir. Gıda ve Tarımsal ürün ihracatımız 30 milyar dolara ulaştı.  Topraksız tarım yapılan teknolojik sera sayımızı 1500 civarında ve modern seralarımızda üretilen ürünlerimizin yüzde 90’ını ihraç ediyoruz. Organik ürün sayımız 200 ü geçti. TOBB olarak özellikle lisanslı depoculuğa önem veriyoruz. Ticaret Borsalarımızla birlikte bu alanda bir girişim başlattık ve ülkemizde Lisanslı Depoların kurulmasına öncülük ettik. Emtia borsaları konusunda da oldukça ileri bir konumdayız. Ülkemizin ilk ve tek emtia borsası olan Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın kurucu ortağıyız. Bu alanda üye ülkelerimizle işbirliğine açığız. Ülkelerimizin gıda güvenliğini garanti altına almak, her ülke gibi Türkiye için de bir milli güvenlik meselesidir. Bu alanda üye ülkeler olarak daha fazla işbirliği içinde olmalıyız. Temel tarım ürünlerinde dışa bağımlı olmak, en az savunma sanayinde dışa bağımlılık kadar tehlikelidir.  Kıtaların ve çıkar mücadelelerinin kesiştiği bir bölgede yer alan ülkelerimiz için bu asla göze alınamayacaktır bir risktir.  Tarım politikalarımızı işte bu gerçeklerin üzerine inşa etmeliyiz.  Bu gücü harekete geçirmek için, önce aramızdaki iktisadi entegrasyonu güçlendirmeliyiz. İkili serbest ticaret veya tercihli ticaret anlaşmalarını tamamlamalıyız. Türkiye olarak, biz bunu Azerbaycan ve Özbekistan ile gerçekleştirdik. Hizmetler ticareti ve yatırımlar alanında serbest ticaret anlaşması çalışmalarının tamamlanması gerekir. Sonuç olarak, AB benzeri bir bütünleşme başarı hikâyesini, biz de yazmalıyız. İnanıyorum ki, el ele verirsek, hükümetlerimiz ve iş dünyası birlikte çalışırsa, yeni başarı hikâyelerini, Türk dünyası da yazacaktır.’’

     





Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?