İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • BAŞKAN KOPUZ ‘21. YÜZYILIN STRATEJİK KAVŞAK NOKTASI ORTA ASYA’DA’
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    BAŞKAN KOPUZ ‘21. YÜZYILIN STRATEJİK KAVŞAK NOKTASI ORTA ASYA’DA’
    (18.02.2016 . 05:37:46) (Okuma: 6372)

    Orta Asya Yatırım Forumu açılışında konuşma yapan TOBB Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz, Avrasya enerji güvenlik sorununun Avrupa ve ABD’yi de içerecek şekilde kalıcı ve istikrarlı çözümünün, sadece Türkiye alternatifi ile mümkün olacağını belirtti.

     

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından desteklenen, EBRD ve FT tarafından düzenlenen Orta Asya Yatırım Forumu’nda “Büyümeye Yönelik ilişkilerin Oluşturulması" başlıklı bir etkinlik düzenlendi.  2016 tarihinde İstanbul Ritz Carlton Otelinde düzenlenen etkinlikte Orta Asya'nın önde gelen yatırımcıları politika belirleyicileri, ekonomistleri ve uzmanları bölgenin geleceğini ve yatırım imkânlarını ele almak üzere bir araya geldi.

     

    EBRD Başkanı Suma Chakrabarti tarafından açılan forumda, açılış konuşmasını Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yaptı. Forumun açılışında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Türkiye, ortak dil, tarih ve kültürel bağlarımızın bulunduğu Orta Asya ülkelerinin önemli bir ticaret ve yatırım ortağıdır. Türk Eximbank’ın bölge ülkelerine açmış olduğu kredi miktarı 2 milyar doları aştı” dedi.

     

    TOBB olarak, Türkçe Konuşan Girişimciler Programı, Türk Konseyi, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı,  İslam İşbirliği Teşkilatı, Kara Ulaştırması Karma Komisyonları ve kurdukları Çalışma Komiteleri gibi mekanizmalarla bu ülkelerle olan işbirliğini artırmayı ve çeşitlendirmeyi amaçladıklarını belirten Kopuz, ikili Ortak Ticaret ve Sanayi Odalarının kurulmasının da gündemlerinde yer aldığını söyledi.

     

    Özel sektörün gelişmesi için etkin bir  “Ticaret ve Sanayi Odası” modeli kurmanın esas olduğuna değinen TOBB Başkan Yardımcısı Kopuz: “Biz, Kazak dostlarımızla bu konuda çalıştık, TOBB kanunun aynısı Kazakistan’da yasalaştı. Şimdi Kırgızistan ile yeni bir program başlatıyoruz. Geçen ay Ankara’da gerçekleştirdiğimiz Türk – Kırgız Yatırım ve Ticaret Forumunda Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası ile bu konuda bir işbirliği anlaşması imzaladık. Özel sektörün gelişmesi ve kurumsallaşması için Türkiye ve kıta Avrupa’sında uygulandığı şekilde, zorunlu üyeliğe dayalı oda sisteminin tüm gelişmekte olan ülkeler için elzem olduğunu düşünüyoruz. Tacikistan’ın, Moğolistan’ın, Türkmenistan’ın, Özbekistan’ın da zorunlu üyeliğe dayalı oda sistemine geçmesini öneriyoruz. Bu konuda TOBB olarak işbirliğine hazırız” dedi.

     

    Türkiye’nin, 2015 yılı itibariyle, bölge ülkeleriyle ticaret hacminin 10 milyar dolar düzeyinde olduğuna dikkat çeken Kopuz, “Türk şirketlerinin bölgedeki yatırımlarının toplamı 5 milyar doları aşmıştır. Türk müteahhitlik firmalarının bölgede gerçekleştirdikleri projelerin toplam değeri ise 100 milyar dolar civarındadır. Bölgede 2.500’e yakın Türk firması faaliyet göstermektedir” şeklinde konuştu.

     

    Orta Asya Cumhuriyetlerinde yatırım ortamının iyileştirilmesi ve ticaretin kolaylaştırılması konularına da değinen TOBB Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, bu ülkelerin uluslararası toplumla bütünleşme süreçlerine, istikrar ve güvenliklerine de olumlu katkı sağlayacağını ifade etti. “Orta Asya bölgesi ulaştırma ve taşımacılık alanında da, uluslararası bir merkez olma yolunda hızla ilerliyor. Bu konuda karşımızda çok önemli bir fırsat olarak, İpek Yolu’nu görüyoruz” şeklinde konuşan Kopuz, 21. yüzyılda gelişen enerji kaynaklarının ve stratejik kavşakların bulunduğu yerin Orta Asya Cumhuriyetleri olduğunu kaydetti.

     

    Ali Kopuz şöyle konuştu: “Avrasya enerji güvenlik sorununun Avrupa ve ABD’yi de içerecek şekilde kalıcı ve istikrarlı çözümü, sadece Türkiye alternatifi ile mümkündür. Türkiye’nin batı ile entegre olmuş ekonomik yapısı, bölge ülkelerinin gelecekte seçecekleri yol haritası anlamında da yol gösterici olabilir.”

     

    İpek Yolu'nu Yeniden Canlandırmak İstiyoruz

     

    Lojistik stratejilerine de değinen TOBB Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz “Türkiye olarak, tarihi İpek Yolu'nu geniş tren ağlarıyla, karayolu ulaşım hatlarıyla, enerji koridorlarıyla yeniden canlandırmak, bölgemizi ticaret üssü yapmak istiyoruz” dedi.

     

    Çin ile Avrupa arasındaki ticaretin şu an 620 milyar dolar civarındayken, 2020 yılında 800 milyar dolar olması beklendiğine dikkat çeken Kopuz “Türkiye’nin Çin ile olan ticaretinin ise bu dönemde 24 milyar dolardan 100 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Asya ile Avrupa arasındaki bu ticaretin geçiş yapabileceği çeşitli güzergâhlar var. Mesafe ve süre olarak en kısa olan koridor, Hazar Transit Koridoru… Yani Çin, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa... Diğer alternatiflerde bir malın Çin’den Avrupa’ya ulaşması 15-25 gün arasında sürerken, Hazar Transit Koridoru’nda 12-13 gün sürüyor. Maliyeti de daha düşük. Tarihi İpek Yolu’nun Hazar üzerinden hayata geçirilmesi için altyapının yanı sıra gümrük geçişleri, ortak belgelendirme gibi konularda da işbirliğimiz geliştirilmeli. TOBB olarak ülkemizin kara gümrük kapılarının modernizasyonunu üstlendik” dedi.

     

    Modernize edilen gümrük kapılarından geçiş süresinin yarı yarıya azaldığını belirten Kopuz: “Geçiş hacmi 4 katına çıktı. Bu çalışmamız Birleşmiş Milletler tarafından tüm dünyaya örnek gösterilmiştir. Benzer modeli bölge ülkelerinde de uygulamak istiyoruz. Böylece uluslararası ticaret kolaylaşacak ve küresel ekonomiye entegrasyon artacaktır. Kars-Tiflis-Bakü Uluslararası Demiryolu da bu sene inşallah tamamlanacak. Böylece tarihi İpek Yolu, demiryolları üzerinden fiilen başlamış olacak. Bu konuda birçok fırsat bizi beklemektedir. TOBB olarak Türkiye’den Avrupa’ya tarifeli yük treni seferleri düzenlemeye başladık. Bunun benzerini bu coğrafyada da düzenlemeye hazırız. Ayrıca bölge ülkelerinin Hazar denizindeki girişimlerini de büyük bir heyecanla takip ediyoruz. Türkiye, olarak Hazar’ı daha verimli ve daha çok kullanmak istiyoruz” dedi.

     

    Türkiye’nin Kazakistan ve Kırgızistan ile ilişkilerinin Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizması çerçevesine oturtulduğunu hatırlatan Kopuz, Tacikistan’la da İşbirliği Konseyi kurulmasının kararlaştırıldığı bilgisini verdi.

     

    TOBB Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz, Türkmenistan ile özellikle müteahhitlik alanında ilişkilerin hızla geliştiğine dikkat çekerek, “Türkmenistan’da Türk müteahhitlik şirketleri bugüne kadar 60 milyar dolara yakın 2000 proje üstlenmişlerdir. 600’den fazla şirketimiz faaliyet göstermektedir. Türkiye ve Türk özel sektörü olarak Orta Asya ile doğrudan ticaret ve yatırım ilişkilerimizi geliştirmeye ve küresel ekonomiye entegrasyonlarında köprü olmaya devam etmek istiyoruz” dedi.

     





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?