İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • BAŞKAN KOPUZ: “FAİZ İNDİRİMİ YATIRIMCIYI SAHAYA DAVET ETTİ...”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    BAŞKAN KOPUZ: “FAİZ İNDİRİMİ YATIRIMCIYI SAHAYA DAVET ETTİ...”
    (24.10.2019 . 15:47:46) (Okuma: 1099)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali KopuzMerkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun politika faizini, 250 baz puan indirmesini bir açıklamayla değerlendirdi. Ali Kopuz, piyasada doğru şartlar oluştuğu müddetçe indirimlerin sürmesi gerektiğini belirterek, “Yatırımları felç eden yüksek faizler, uzun yıllardır Türkiye’nin önemli bir sorunu. Yapılan bu indirimler ile ekonomimizde yeni bir döneme giriliyor. Merkez Bankası faiz indirimine devam ederek yatırımcıyı sahaya davet etmiştir” dedi.

     

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz açıklamasında şunları söyledi: Merkez Bankamızın Para Politikası Kurulu bugün aldığı kararla, politika faizini, yüzde 16,50’den yüzde 14’e düşürdü. Hatırlarsanız Temmuz ayında yapılan 4,25 puanlık indirim, 2015’ten beri yapılan ilk faiz indirimiydi ve bir dönüm noktası olmuştu. Etkilerinin kısa sürede piyasaya yansıdığını görmüştük. Ben de, küresel koşullarda bozulma olmadıkça ve yurt içi genel fiyat seviyelerindeki ılımlı hareket devam ettikçe bu indirimin devamının mutlaka geleceğini belirtmiştim.

     

    Nitekim geçtiğimiz ay 3,25 puanlık bir indirim daha gerçekleşmiş ve faizler yüzde 16,50 seviyesine çekilmişti. Önden yüklemeli bu iki indirim sonrasında Merkez Bankamızdan bu ay da kayda değer bir faiz indirimi bekliyordum. Sonuçta verilen karar da bu doğrultuda oldu.

     

    Merkez Bankası, para politikasını şekillendirirken her zaman Türkiye’nin, dolayısı ile iş dünyasının ihtiyaçlarına kulak vermeli. Reel sektörümüz, faiz mengenesinde zor duruma düşerse bundan kimse kazançlı çıkmaz. Bu yüzden iş dünyası olarak son dönemde gerçekleştirilen faiz indirimlerini son derece olumlu karşılıyoruz.

     

    Üretici önünü göremezse, faiz yükünün altında ezilirse yatırım yapamaz. Üretim sektörü uygun finansmana erişemezse yatırımını bekletir. Biz büyümek istiyorsak, yatırımcıyı sahaya çekmeliyiz. Merkez Bankası güçlü faiz indirimine devam ederek yatırımcıyı sahaya davet etmiştir.

     

    Yüksek faizlerin yatırımları felç etmesi uzun yıllardır Türkiye’nin önemli bir sorunu oldu. Yapılan bu indirimler ile ekonomimizde yeni bir döneme girilmiştir.”

     

    Yatırım ortamı iyileşiyor

     

    Dünya Bankası tarafından bugün açıklanan İş Yapma Kolaylığı Endeksi’ni (Doing Business 2020) de değerlendiren İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, faiz indirimlerinin önemini yıllardır vurguladıkları ve üzerinde çalıştıkları “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi” hususundan bağımsız düşünülemeyeceğini belirterek:

      

    “Çalışmalarımız neticesinde, iki yıl evvel 60. sırada olduğumuz İş Yapma Kolaylığı Endeksinde, geçtiğimiz yıl 43. sıraya yükselmiştik. Bu yıl, 10 basamak daha yükselerek tarihimizde ilk kez 33. sıraya yerleştik. Ancak biz bununla yetinmiyoruz. Daha gidilecek yolumuz var. Hükümetimizin bu doğrultuda yeni reformlar gerçekleştireceğini ve ülkemizi cazibe merkezi haline getirme yolunda çalışmalarını sürdüreceğine inancımız tam.

     

    Bu vesileyle Reform çalışmalarını himayesine alarak destek veren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay’a, Sayın Bakanımız Berat Albayrak’a ve başta Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği camiasına şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.

     





Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?