İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • BAŞKAN KOPUZ FİLDİŞİ SAHİLİ, GANA VE NİJERYA RESMİ ZİYARETİNDE...
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    BAŞKAN KOPUZ FİLDİŞİ SAHİLİ, GANA VE NİJERYA RESMİ ZİYARETİNDE...
    (07.03.2016 . 11:43:30) (Okuma: 3324)

    TOBB Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali KopuzCumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Fildişi Sahili, Gana ve Nijerya’ya yaptığı resmi ziyaret çerçevesinde, Türk İş Adamları ile birlikte çeşitli temaslarda bulundu.

     

    28 Şubat – 3 Mart 2016 tarihleri arasında gerçekleşen ziyaretin, 500 Milyar Dolar ihracat hedefine ulaşabilme yolunda önemli bir adım olduğunu belirten Ali Kopuz, Afrika'nın Türkiye açısından önemine dikkat çekti. 

     

    DEİK organizasyonu ise seyahate katılan İşadamları, 29 Şubat 2016 Pazartesi günü Abidjan – Akra’da Fildişi Sahili - Türkiye İş Forumu, 01 Mart 2016 Salı günü Akra – Abuja’da Gana - Türkiye İş Forumu, 02 Mart 2016 Abuja’da Nijerya - Türkiye İş Forumu’na katılan heyet ikili görüşmeler ile önemli ticari anlaşmalara imza attı.

     

    Seyahate, TOBB Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz’un yanı sıra, TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, TOBB Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar, Zekeriye Mete, Hidayet Kadiroğlu, Mithat Yenigün, Davut Doğan, Abdullah Tivnikli, Sultan Tepe, Oğuz Satıcı, Nail Olpak, Ceyda Erem, Süleyman Kocasert, Mustafa Latif Topbaş, Sami Boydak, Selahattin Düzbasan, Eyüp Yiğit, Ruşen Çetin, Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, Selim Bora, Alp Taşkent, Mustafa Karakuş gibi isimleri katıldı.

     

    Fildişi Sahili’ne Cumhurbaşkanı düzeyindeki bu ilk ziyarette, Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yılki Doğu Afrika ziyaretinin ardından gerçekleşen bu ziyaretinin, Türkiye’nin Afrika kıtası ile ilişkilerine verdiği önemin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

     

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah bu ziyaretimin, ticaretten ekonomiye, eğitimden yatırıma, güvenlikten savunmaya sanayiine kadar her alanda yeni fırsatlara imkân hazırlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

     

    FİLDİŞİ SAHİLİ

     

    İş Forumlarının ilki 29 Şubat 2016 Pazartesi günü Fildişi Sahili’nin finansal başkenti Abidjan’da gerçekleştirildi. Fildişi Sahili Cumhuriyeti Başbakanı Daniel Kablan Duncan, Forumun kapanışında yaptığı konuşmada, ikili ticaretin geliştirilmesi için kurumsal yapıların önemine dikkat çekti. 

     

    DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise konuşmasında, birçok Türk şirketinin Fildişi Sahili’nde yatırım yapmak için çalışmalara başladığını ve iki ülke arasındaki ticari işbirliğinin bu ziyaret ile daha ileri noktalara taşınmasını beklediklerini söyledi. Bunun için, 2015 yılında kurulan DEİK Türkiye-Fildişi Sahili İş Konseyi’ne işlerlik kazandırılmasının altını çizen Başkan Vardan, aralarında iki ülke ticaretinin önündeki engellerin kaldırılması ve taraflar arasında teknoloji ve bilgi transferini kolaylaştıracak ortak bir mekanizmanın kurulmasını da içeren kararların, İş Forumu kapsamında alındığını belirtti.

     

    Fildişi Sahili İşletmeleri Genel Konfederasyonu Başkanı Jean Kacou Diagou ise, 2020 yılına kadar iki ülke arasında 1 milyar ABD dolarlık ticaret hedefine ulaşılması için gerekli çalışmaların yapılacağını söyledi. Sektörler arası ve kamu-özel işbirliği konularında iki ülke arasında daha yakın işbirliği gerektiğine vurgulayan Diagou, iki ülke arasında ticari ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla 6 tematik alanda çalışmalar yapılacağını söyledi.

     

    Türkiye – Fildişi Sahili Ekonomik Göstergeler

     

    Toplam Dış Ticaret Hacmi: 390 milyon ABD Doları

     

    Türkiye’den Fildişi Sahili’ne yapılan ihracat (2015): 116 milyon ABD Doları

     

    Başlıca ihracat kalemleri: Demir ve alaşımsız çelikten profiler, demir ve çelikten inşaat ve inşaat aksamı, inşaatta kullanılmak üzere hazırlanmış demir veya çelikten saç, çubuk, vb., mayalar ve cansız diğer tek hücreli mikroorganizmalar, demir veya çelikten sıkıştırılmış veya sıvı hale getirilmiş gazlar için kaplar, hijyenik havlular ve tamponlar, bebek bezleri ve benzeri hijyenik eşya.

     

    Türkiye’nin Fildişi Sahili’nden yaptığı ithalat: 274 milyon ABD Doları

     

    Başlıca ithalat kalemleri: Kakaodan eve kırıkları, kakaohamuru, kakao yağı, pamuk, kakao tozu, tabii kauçuk, balata, güta-perka, guayül, çıkıl vb. tabii sakızlar.

     

    Dış Ticaret Dengesi: (2015) Fildişi Sahili lehine 159 milyon ABD Doları

     

    GANA

     

    Gana-Türkiye İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uluslararası kuruluşlar nezdinde ve ikili ilişkilerde Gana ile daha yakın işbirliği kurma arzusunda olduklarını; Gana ile siyasi, sosyal ve kültürel açıdan daha yakın bir işbirliği kurabilmek için öncelikle ekonomik bağların güçlenmesi gerektiğini ifade etti.

     

    Gana Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama ise Forumun kapanış bölümünde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2020 yılına kadar Gana ile Türkiye arasındaki ticaret hacmini 1 milyar ABD dolarına çıkarma hedefini desteklediğini; ziyaret kapsamında imzalanan anlaşmaların, bu hedefin yerine getirilmesine katkı sağlayacağını söyledi. Türkiye ile Gana arasında serbest ticaret bölgeleri ve hafif imalat sanayi alanlarında işbirliğine açık olduklarını da belirten Gana Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahama, ziyaretlerinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.

     

    DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, hâlihazırda Gana’da 2.600 Türk yatırımcının bulunduğunu ifade ederken, Türkiye’nin ulaştığı ekonomik gelişmişlik seviyesinde, bu rakamın çok daha ileriye götürülmesi gerektiğini söyledi. Gana ve çevre ülkelerin ihtiyaçlarına yönelik yatırımları yapmaya istekli olduklarını ifade eden Başkan Vardan, DEİK bünyesindeki 130 İş Konseyi ile Türkiye’nin dış ticaretini artırma gayreti içerisinde bulunduklarını belirtti.

     

    İş Forumu çerçevesinde DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ile GCCI Başkanı Nana Dr. Appiagtei Dankawoso arasında “Türkiye-Gana İş Konseyi Mutabakat Zaptı” imzalandı.

     

    Türkiye-Gana Ekonomik Göstergeler

     

    Toplam Dış Ticaret Hacmi: 400 milyon ABD Doları (2015)

     

    Türkiye’den Gana’ya yapılan ihracat: 231 milyon ABD Doları (2015)

     

    Başlıca ihracat kalemleri: İzole edilmiş tel, kablo ve diğer elektrik iletkenler; çimento; plastik hortum, boru ve bağlantı elemanları; buğday unu; petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar.

     

    Türkiye’nin Gana’dan yaptığı ithalat: 169 milyon ABD Doları (2015)

     

    Başlıca ithalat kalemleri: Kakao ve mamulleri, balık.

     

    Dış Ticaret Dengesi: 62 milyon ABD Doları (2015)

     

    NİJERJA

     

    Nijerya-Türkiye İş Forumu’nda konuşan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, 200 milyon nüfuslu Nijerya ile 80 milyon nüfuslu Türkiye arasındaki işbirliğinin daha ileri noktalara taşınması gerektiğini; bu çerçevede ilk adım olarak Nijerya ve Türkiye arasında ticaretin ve yatırımların artırılmasına yönelik 4 anlaşmanın imzalandığını söyledi.

     

    Federal Nijerya Cumhuriyeti Ticaret ve Yatırım Bakanı Okechukwu Enelemah ise konuşmasında, diplomatik olarak iki ülke arasında ilişkilerin artması neticesinde ticari ilişkilerinde artacağını ifade etti ve başta inşaat, müteahhitlik ve savunma sanayileri olmak üzere, birçok alanda Nijerya-Türkiye ticaret potansiyelinin artırılması, iki ülke arasında sinerji oluşturulması gerektiğini söyledi.

     

    DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise Forumun açılış oturumunda yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler Nüfus Projeksiyonlarına göre, 2050 yılında dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesi olması beklenen Nijerya’nın kalkınma potansiyeli ve coğrafi konumu ile Batı Afrika’da kalıcı barışın ve kalkınmanın anahtar role sahip ülkesi olduğunu söyledi. Nijerya’nın DEİK üyelerinin ilgi alanında yer aldığını belirten Başkan Vardan, 2020 yılında dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasına girme hedefini benimseyen Nijerya’ya, sanayi ürünleri, inşaat, enerji ve ulaştırma başta olmak üzere tüm sektörlerde her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

     

    Türkiye Nijerya Ekonomik Göstergeler

     

    Türkiye’den Nijerya’ya yapılan ihracat: 314 milyon ABD Doları (2015)

     

    Başlıca ihracat kalemleri: Demir veya çelikten inşaat ve inşaat aksamı, inşaatta kullanılmak üzere hazırlanmış demir veya çelik, petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, elektrik transformatörleri, statik konvertörler ve endüktörler,  hijyenik havlular ve tamponlar, bebek bezleri ve benzeri hijyenik eşya, demir veya alaşımsız çelikten yassı hadde ürünleri.

     

    Türkiye’nin Nijerya’dan yaptığı ithalat: 190 milyon ABD Doları (2015)

     

    Başlıca ithalat kalemleri: Diğer yağlı tohumlar ve meyveler,  petrol gazları ve diğer gazlı hidrokarbonlar, koyun ve kuzuların dabaklanmış veya crust derileri, tabii kauçuk, balata, güta-perka, guayül, çakıl vb. tabii sakızlar, bitki ve bitki kısımları.

     

    Dış Ticaret Dengesi: 124 milyon ABD Doları (2015)





Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?