İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • BAŞKAN KOPUZ, "GIDADAKİ SORUNLARIN TEMELİNDE PANDEMİ VAR”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    BAŞKAN KOPUZ, "GIDADAKİ SORUNLARIN TEMELİNDE PANDEMİ VAR”
    (12.02.2021 . 11:00:18) (Okuma: 467)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Borsanın Şubat ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, gıda fiyatlarının tüm dünyada arttığını belirterek, “Gıdadaki sorunların temelinde pandemi var” dedi.

    Aşı çalışmaları başlamış olsa da normalleşmenin uzun süreceğine inandığını belirten Kopuz, “Bu yüzden, hem Türkiye’deki hem de dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmeli ve önümüzdeki yılların politikalarını bu senaryoya uygun biçimde üretmeliyiz” şeklinde konuştu.

    Azalan arz, artan talep…

    İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, küresel bir sorun haline gelen gıda fiyatlarındaki artışın nedeninin de büyük oranda küresel salgın kaynaklı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

    “Küresel gıda fiyatları 2014 yılından bu yana görülen en yüksek seviyede. Temelinde pandemi olan nedenlerin başında azalan üretim ve artan talep geliyor. Pandemi dolayısıyla hem tarım alanlarının yeterince ekilememesi, hem de aynı nedenle oluşan stok eğilimi fiyatları artırmaya başladı.

    Yine pandemi dolayısıyla kapanan ekonomilerin canlanması için küresel ölçekte yapılan bol para arzı hammaddelere, emtialara, madenlere, tarım ürünlerine ilgiyi artırdı. Bollaşan para sayesinde normalin üzerinde fon ve finans hareketliliği yaşanmaya başladı. Spekülatif hareketler oldu. Bunlar aynı zamanda hammadde fiyatlarını artırdı ve son ürüne zam olarak yansıdı.

    Hem yem hem de gübrenin hammaddesi çeşitli nedenlerle arttı. Bu artışın küresel nedenleri arasında Arjantin’deki bir kamyoncu grevinden, ABD’nin İran’a olan ambargosuna kadar birçok faktör olsa da örneğin ülkemizde yem üreticilerinin kur artışı bahanesiyle fiyatları artırması da var. Dolar 8,5 lira iken yapılan zam 7’ye düştüğünde geri alınmıyor. Aynı sorun ülkemizde gıda ambalajında da yaşanıyor.” 

    İhtiyaç değil ihtiyat alımları…

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, pandemi dolayısıyla ülkelerin ihtiyaçtan ziyade ihtiyaten yaptıkları alımlar ve stokların da fiyatları yükselttiğini belirtti. Kopuz, “Çin gibi bazı ülkeler yüksek miktarlarda gıda alıp stoklarken, Rusya da ihracat vergileri koyarak fiyatları yükseltiyor. Örneğin Çin, 25 ile 30 Ocak tarihleri arasında sadece ABD’den 5,8 milyon ton mısır aldı. Bu miktar Türkiye’nin yıllık mısır üretimi kadar… Rusya ise başta hububat olmak üzere bazı tarım ürünlerine ek ihracat vergisi koydu. Tüm bu gelişmeler de fiyatları beklenmedik ölçüde artırıyor” dedi.

    Lojistik krizi…

    Konuşmasında pandeminin ilk zamanlarında başlayan ‘boş konteyner’ sorununa da değinen Başkan Ali Kopuz, salgın nedeniyle gemilerin günlerce limanda beklediğini hatırlatarak, “Bu kriz, navlunda tarihi yükselişlere yol açtı. Bu durumda da iş hacmi yüksek ya da ek ücret ödemeyi kabul eden firmalardan oluşan VIP listelerin yapıldığı iddia edildi. Gıda ihracatçıları ise bu durumda mallarını taşıyacak gemi bulamaz oldular” şeklinde konuştu.

    Lojistiğin Türkiye açısından çok stratejik bir sektör olduğuna dikkat çeken Kopuz, “Kesinlikle deniz taşımacılığıyla ilgili büyük yatırımlar yapmalıyız. İhracatımızın kaderini küresel taşımacılık şirketlerinin eline bırakmamalıyız” dedi.

    Kaynakları eksizsiz kullanmalı ve israf etmemeliyiz

    Konuşmasında iklim krizi ve kuraklık riskinden, kırsal nüfusun azalmasına kadar birçok nedene de değinen İSTİB Başkanı Ali Kopuz, gıda sorununa getirilecek en etkin çözümün israfın önlenmesi olacağını vurguladı. Ali Kopuz şunları söyledi: “Gıda tasarrufu, gıda israfının önlenmesi en etkin ve aslında en kolay çözümdür. Yıllar boyunca süren emek ve yatırımla üretilen gıdaların tüketilmeden çöpe gitmesi çok korkunç. Bugün dünyada da Türkiye’de de üretilen gıdaların 3’te 1’i çöpe gidiyor. Bu üretilmiş gıdanın israfı ve sorunun bir boyutu… Bir de kullanılmayan kaynaklar var. Örneğin boş kalan tarım arazileri ya da mahsul alınamayan milyonlarca delice zeytin ağacı… Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da vurguladığı gibi ekilmemiş bir karış toprak bırakmamalıyız. Delice zeytin varlığımız gibi yararlanamadığımız doğal kaynakları kullanmak için çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Gıda ve kaynak israfının ortadan kaldırılması sürdürülebilir bir dünya için hayatidir.”

     





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?