İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • BAŞKAN KOPUZ, GÜVENİLİR ÜRÜN ZİRVESİNE KATILDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    BAŞKAN KOPUZ, GÜVENİLİR ÜRÜN ZİRVESİNE KATILDI
    (16.10.2023 . 20:02:15) (Okuma: 385)

    İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz ve İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, Güvenilir Ürün Platformu tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Güvenilir Ürün Zirvesi ve Feed the Future Ödül Törenine katıldı. 

    12 ülkeden gıda sektörüne yön veren isimleri İstanbul'da bir araya getiren zirvede açılış konuşmacıları arasında yer alan İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz aynı güne denk gelen 16 Ekim Dünya Gıda gününü kutlayarak sözlerine başladı ve şöyle devam etti: “Bildiğiniz gibi, bugün gıda dediğimizde dünyanın gündeminde olan iki konu var: Gıda güvenliği ve güvenilir gıda… Bunlar birbirinden farklı, ancak birbirini tamamlayan kavramlar. Malumunuz, bu kavramlardan ilki gıdaya erişimin sağlanmasını, ikincisi ise gıdanın gerekli vasıfları taşımasını ifade ediyor. Gıda arz güvenliğinin olmadığı bir ortamda, insanlığın güvenilir gıdaya; yani sağlıklı, doğal ve temiz gıdaya ulaşması da çok zordur. Merdiven altı diye tabir edilen yerlerin, taklit ve tağşişin artmasına sebep olur. Gıdaya erişim konusu, küreselleşmeyle birlikte tüm dünya için bir güvenlik meselesi haline gelmiş durumdadır. Bugün yeryüzünün herhangi bir yerinde yaşanan çatışma,  tüm dünyanın gıda arz güvenliğini tehdit eder hale geldi. Yakın coğrafyamızdaki savaşlarda da bunu açıkça görüyoruz. Rusya Ukrayna savaşı, Afrika’daki açlık seviyesini artırdı. Bu sebeple, Karadeniz Tahıl Koridoru çok kritik bir mesele haline gelmiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bu hususta çok önemli bir diplomasi yürütüyor.”

    Konuşmasında Gazze’deki trajediye de değinen Başkan Kopuz “Bugün Gazze’de yaşananların başlangıcında, yıllardır o açıkhava hapishanesindeki insanların gıdaya erişim hakkının engellenmesi vardır. Kaldı ki bu hak, uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınmıştır. Bugün ise İsrail’in gözü dönmüş siyasetçileri, Gazze’deki halkın gıdaya ve hatta suya erişimini tamamen kesmiş durumdadır. İsrail devleti, maalesef hukuksuzluğun kitabını yazmakta, büyük bir savaş suçu işlemektedir. Ben, bu çağda tüm dünyanın gözü önünde böylesi bir caniliğin yaşanmasını kabullenemiyorum. Sözüm ona “özgürlükler ülkesi ABD’nin” ve “medeniyetin beşiği” Avrupa’nın, bu katliama destek olmasını, bir kez daha lanetliyorum. Çoluk çocuk demeden yapılan katliamlar ve sayısız savaş suçunun yanı sıra, bu durum da tarihe kara bir leke olarak geçecektir” dedi

    Etkinliğin açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı, zirvenin deprem bölgesindeki tarımsal üretim ve ekonomiye dikkati çekmek için "El Ele" temasıyla gerçekleştirilmesinin öneminden bahsederek, organizasyonun güvenilir gıda konusunda önemli bir farkındalık oluşturacağını söyledi.

    Asrın afetini yaşayan illerin tarımsal üretim ve gıda arz güvenliği açısından stratejik bir konumda olduğunu dile getiren Bağcı, "Bu nedenle kent merkezleri ile birlikte kırsalın da hızlı bir şekilde ayağa kalkması için bakanlık olarak tüm imkanlarımızı seferber ettik. Bölgeye 14 milyar TL'ye yakın tarımsal ödeme desteği sağladık. Bölgeden 300 bin ton hububat ürünü aldık ve karşılığında 1 milyar 600 milyon TL ödeme yaptık." diye konuştu.

    Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak da bakanlık olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türkiye'de tarımsal üretimin geldiği noktaya ilişkin bilgi veren Uçarmak, salgın sürecinin hem gıda hem de diğer sektörlerde getirdiği değişim ve dönüşümü anlattı. Uçarmak, "Her ürettiğimiz ürünün bir niteliği olması lazım. İnsanları önce üretime teşvik etmek gerek. Üretimin sürdürülebilir şekilde planlanması çok önemli." dedi.

    İstanbul Valisi Davut Gül de organizasyonun sektör için önemine işaret ederek, çiftçiye destek verilmesi, kadınlar başta olmak üzere kooperatifleşmenin sağlanması, kooperatiflerin ve ürünlerin markalaşması gibi konulara dikkati çekti.

    Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak ise bu sene ikincisini gerçekleştirdikleri etkinliğin tarım sektörüne katkılarından bahsederek, zirvede özellikle deprem bölgesinden gelen üreticilerin açtığı stantlar aracılığıyla oradaki üretimin desteklenmesi konusunda farkındalık yaratmak istediklerini dile getirdi.

    Bu yıl "El Ele" temasıyla gerçekleşen program kapsamında uzman konuşmacıların yer aldığı paneller, "israfa dur" diyen reçete denemeleri, workshoplar ve 12 ülkenin kamu ve özel sektör temsilcileri ile gerçekleştirilen ülke masası toplantıları düzenlendi.

    Zirve kapsamında düzenlenen “Gluten Free Karadeniz Reçeteleri” workshopu İSTİB Meclis Üyesi Süleyman Tarakçı’nın katılımıyla düzenlendi. Ayrıca İSTİB Meclis Üyesi Işılay Reis Yorgun “Dünya’nın En Büyük Savaşı: Sürdürülebilirlik” başlıklı panele konuşmacı olarak katıldı.

    Zirve kapsamında gerçekleştirilen "Feed the Future Ödülleri"nde 33 farklı kategoride ödül sahibini buldu. Zirvede depremden etkilenen tüm iller için "Perakende ile Kooperatif El Ele masaları" kuruldu. Bölgeden gelen kadınlar ürünlerini sergileyerek, katılımcılara kendi ürettikleri ürünleri tanıttı. 

    Güvenilir Ürün Zirvesi ve Feed the Future Ödül Töreni programında bulunan İstanbul Ticaret Borsası standında katılımcılara borsa hakkında bilgiler aktarıldı.





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?