İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • BAŞKAN KOPUZ HAMZABEYLİ GÜMRÜK KAPISI TEMEL ATMA TÖRENİNE KATILDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    BAŞKAN KOPUZ HAMZABEYLİ GÜMRÜK KAPISI TEMEL ATMA TÖRENİNE KATILDI
    (24.11.2017 . 12:04:11) (Okuma: 2160)

    Hamzabeyli Gümrük Kapısı’nın temel atma töreni Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz, çevre il ve ilçelerdeki oda başkanları ve çok sayıda işadamının katılımıyla gerçekleştirildi.

     

    Hamzabeyli Gümrük Kapısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yenilenerek, genişletilecek. Proje için yaklaşık 150 milyon liralık yatırım gerçekleştirilecek. Gümrük kapısının 2019 yılının başında hizmete girmesi bekleniyor. Yenileme yatırımı ile Kapıkule Gümrük Kapısı’nın yükünün hafifletilmesi ve araç giriş çıkışlarının hızlandırılması hedefleniyor. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu projenin temel atma töreninde yaptığı konuşmada Hamzabeyli Sınır Kapısı’nın toplam 147 bin metrekare olacağını belirterek “2019’un başında kapımız genişlemiş olarak faaliyete başlayacak” dedi.​

     

    TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında Hamzabeyli Gümrük Kapısı’nın 2009 yılında yine TOBB tarafından modernize edildiğini hatırlatarak, “Hamzabeyli artık Edirne’ye, Trakya’ya ve ülkemize yetmemeye başladı. Türkiye’nin kapıları artık Türkiye’ye dar gelmeye başladı. İşte bu yüzden sınır kapılarımızı genişletmeye, kapasitelerini artırmaya başladık. Genişleme işini ilk olarak Sarp’tan başladık. Bugün de Hamzabeyli ile devam ediyoruz” dedi.

     

    TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Hamzabeyli Gümrük Kapısı için 150 milyon lira yeni yatırım harcaması yapacaklarını vurgularken,  mevcut haliyle 64 bin m2 olan alanın, 2,5 katına çıkartılacağını bildirdi. Kapalı alanın ise 4 katına çıkacağı bilgisini veren Hisarcıklıoğlu, “Yeni Hamzabeyli Sınır Kapısı 27 bin m2’si kapalı, toplam 147 bin m2 alandan oluşacak. Global ticarete uygun şekilde tasarlanan yeni kapımızda en son teknoloji x-ray, kamera ve geçiş sistemleri, elektronik kantar ve plaka okuma sistemleri bulunacak. İnşallah 2019’un başında kapımız genişlemiş olarak faaliyete başlayacak” diye konuştu.

     

    Hisarcıklıoğlu, TOBB ve oda borsa camiası olarak gümrük kapılarına 880 milyon liralık yatırım yaptıklarını belirterek, “Bu kapılardan elde edilen gelirlerden de devletimize 443 milyon lira vergi ödedik. Özel sektör navlun masraflarından da yıllık 410 milyon lira tasarruf etmeye başladı. Yani hem iş dünyamız hem de ülkemiz kazandı” dedi.

     

    Edirne’ye 20. kez geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “25 Kasım’da Başkentimizin, Edirne’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yılını kutluyoruz. Tarihiyle, kültürüyle gurur duyduğumuz Edirne’de, şimdi hayırlı bir eser daha kazandırıyoruz.  Hamzabeyli Sınır Kapımızı genişletip, kapasitesini artırıyoruz. Sayın Bakanımıza ve bu işin takipçisi olan, Edirne-Ankara arasındaki sürekli mekik dokuyan, Edirne’nin gelişmesi ve kalkınması için yoğun mesai harcayan Edirne’deki tüm Oda ve Borsa başkanlarıma teşekkür ediyorum. Hamzabeyli Sınır Kapımıza 240 araçlık bir TIR Parkı kazandıran Edirne Ticaret ve Sanayi Odamızı da ayrıca kutluyorum” diye konuştu.

     

    Edirne’nin, Avrupa’ya açılan 5 sınır kapımızın hamisi olduğunu ifade ederken şöyle konuştu: “Edirne bizim, Batı’ya, Balkanlara ve Avrupa’ya açılan kapımız. Öte yandan Batı’dan ülkemize gelenleri karşıladığımız ilk nokta. Edirne bizim tarihimiz, kültürümüz ve gelecek nesillere taşıyacağımız zenginliğimiz. Edirne bizim gözbebeğimiz, çünkü başkentimiz. Bakın TOBB ve Oda-Borsa camiası olarak Edirne’ye neler yaptık? Haziran 2009’da Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapılarımızı modernize ederek açılışını yaptık. Ekim 2015’te Kapıkule TIR Parkını tamamlayarak açılışını yaptık. Edirne Üniversitesi’ne bir fakülte binası yapıyoruz. Selimiye Camii gelecek nesillerde de yaşasın diye Sinan ve Selimiye Vakfı’nı kurduk. Selimiye Camii’nin tüm bakım ve onarım masraflarını bu vakıf üstleniyor. Bakın ekonomide temel bir kural işler. Bir yerde ticaret varsa para vardır. Para varsa zenginlik vardır. Bizim hayalimiz, ticaretin rotasını yeniden bu coğrafyaya çevirmektir. Ticaret yollarının yeniden ülkemiz üzerinden geçmesidir. Biz bu hayali gerçekleştirmenin peşinde koşuyoruz. Tarihi İpek Yolu’nun yeniden canlandırılmasını da işte bu yüzden önemsiyoruz. TOBB olarak hep bu vizyonla hareket ediyoruz. İhracatımızın ortalama yüzde 40’ını karayoluyla gerçekleştiriyoruz. Maalesef uzun yıllardır sınır kapılarımızı ihmal etmiştik. İhracat yapan müteşebbisimizin kamyonları kilometrelerce kuyruk oluşturuyordu. Hükümetimizin olumlu yaklaşımı ve onayıyla dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Kara gümrük kapılarını yap-işlet-devret modeliyle modernize etmeye başladık. Bunu yaparken devlete tek kuruş maliyet yüklemedik. Tersine daha etkin ve hacimli çalışan kapılar sayesinde devletin vergi gelirleri katlanarak arttı.

     

    Bugüne kadar 10 sınır kapımızı, Halkalı Gümrük Müdürlüğünü ve Kapıkule TIR parkını en ileri teknolojiyi kullanarak tamamen yeniledik ve ülkemize kazandırdık. Van Kapıköy Sınır Kapımızda modernizasyon işlemlerine devam ediyoruz.”

     

    Bu yeni kapılar sayesinde Türkiye’nin, Lojistikte sınıf atladığını bildiren Hisarcıklıoğlu, “Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi’nde 2010’da 39. sıradayken bugün 34. sıradayız. Endeksin alt bileşeni olan gümrüklerde ise tam 10 sıra yükseldik. Ve bütün bunlar devletimizin bütçesinden tek bir kuruş harcanmadan yapıldı. Tüm bunları Oda ve Borsa başkanlarım bir araya gelerek yaptı. Geçmişte Oda-Borsalar ne iş yapar diyorlardı. O günler çok geride kaldı. İşte Oda-Borsalar, Türkiye’nin geleceğine böyle yatırım yapar.   Devletine kazandırır, üyesine kazandırır. Bu başarının mimarları burada. İllerinin ve sektörlerinin kanaat önderleri burada. Bu yatırımda imzası olan Oda-Borsa başkanlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

     

    -Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci

     

    Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de törende yaptığı konuşmada Türkiye’de ticaretin daha kolay ve daha güvenli yapılmasını hedeflediklerini vurguladı. Hamzabeyli Gümrük Kapısı’nın artık ihtiyaçları karşılamadığını ve yenilemeye ihtiyaç duyulduğunu belirten Bakan Tüfenkci, “Ülkemizin 2023 hedeflerine uygun olarak tüm kapılarımızı büyütüyor, yeniliyor ve teknik donanım bakımından güçlendiriyoruz. Küresel düzeyde rekabet eden iş dünyamızın rekabet gücünü artırmak üzere en iyi uygulamaları Türkiye’nin gümrük ve ticaret işlemlerine uyarlıyor; 2023’e giden yolları açıyoruz” dedi.

     

    Hamzabeyli Gümrük Kapısında, yılda yaklaşık 1 milyon yolcu ve 500 bin araç giriş-çıkış yaptığını bildiren Tüfenkci, “Kapımızda şu anda 64 dönüm alanda; 7 giriş 7 çıkış olmak üzere toplam 14 peronda hizmet verilmekte. Yeniden inşa bittikten sonra 150 dönümlük alanda 9 giriş 9 çıkış olmak üzere toplam 18 peronda hizmet verilecektir” dedi.

     

    GTİ Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız da bu modernizasyonun Kapıkule Gümrük Kapısı’nın üzerindeki yükü de hafifleteceğini söyledi. Parmaksız, inşaat çalışmalarını 15 ayda tamamlamayı planladıklarını ifade etti. Öte yandan Hamzabeyli Gümrük Kapısı temel atma töreni öncesinde Kapıkule Gümrük Kapısı Yolcu Salonu’nun açılışı yapıldı.





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?