İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • BAŞKAN KOPUZ İSTANBUL PERAKENDECİ KASAPLAR ESNAF ODASI GENEL KURULU’NA KATILDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    BAŞKAN KOPUZ İSTANBUL PERAKENDECİ KASAPLAR ESNAF ODASI GENEL KURULU’NA KATILDI
    (04.03.2018 . 11:51:32) (Okuma: 2328)

    İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Genel Kurulu 4 Mart 2018 Pazar günü Holiday İnn İstanbul City Otel’de İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, İSTESOB Genel Sekreteri ve Eğitim Müdürü Muzaffer Garip, Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince gibi isimlerin katılımı ile gerçekleşti.

     

    Genel Kurulda, İstanbul Perakendeci Esnaf Odası Başkanı Bilgin Şahin tarafından karşılanan Kopuz yaptığı konuşmaya “Afrin harekâtında şehitlerimiz ve yaralılarımız var. Acımız büyük. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum” sözleri ile başlayarak, “İş dünyası olarak devletimiz ve ordumuzun yanındayız ve destekçisiyiz. Allah-u Teâlâ, cephede savaşan askerlerimizin ayaklarına taş değdirmesin, onları muzaffer kılsın” ifadelerini kullandı.

     

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı olmasının yanı sıra bir meslektaş olarak genel kurulda bulunduğunu belirten Kopuz, “Et sektörü benim ata mesleğim, birkaç kuşaktır bu işi yapıyoruz. Bu yönü ile sizlerin sorunlarını en iyi bilenlerden biriyim” dedi.

     

    Kopuz, Kasaplar Odası Yönetiminde daha önce görev almış kişilerden Mehmet Erkan Özefe’nin İSTİB Yönetim Kurulunda, Cemalettin Özperk’in ise İSTİB Meclisinde yer aldığını hatırlatarak, sektörün sorunlarını dile getirerek çözüm önerilerini de İSTİB nezdinde paylaştıklarını belirtti.

     

    Kopuz şöyle konuştu. “Bilgin Başkanım ile de sık sık görüşüp, sektörün sorunlarının çözümü için ortak hareket ediyoruz. Ben İstanbul Ticaret Borsası ile İstanbul Kasaplar Odası arasındaki bu ilişkinin, iş dünyası için örnek bir ilişki olduğunu düşünüyorum.

     

    Kırmızı et sektörü ve kasaplar, İstanbul’da iş âleminin temsilcisi olan 4 kurum tarafından temsil ediliyor. Bizler hem Kasaplar Odasında, hem Ticaret Borsasında, hem Ticaret Odasında hem de Sanayi Odasında varız. 

     

    Tabii ki küçük bir kasap esnafımız ile bir et sanayicisinin bütün dertleri ortak değil. Ama temel sorunlarımız aynı. Ticaret Borsamız ile Kasaplar odamız arasındaki bu istişare ağına, inşallah önümüzdeki dönemde bu 4 meslek kuruluşunu da dâhil edebiliriz. Buradan sizlere bir müjde vermek istiyorum. Biz İstanbul Ticaret Borsası olarak, bu 4 meslek kuruluşunun temsilcilerinin bir araya geldiği bir ortak platform kurulması işini üstleniyoruz. Eğer bunu başarabilirsek, tek ses olabilirsek, ortak sorunlarımızı daha kolay çözebiliriz.

     

    BAŞKAN KOPUZ İSTANBUL PERAKENDECİ KASAPLAR ESNAF ODASI GENEL KURULU’NA KATILDI

     

    2017 yılı içinde TOBB tarafından Nefes Kredisi adı altında düzenlenen bir kampanya ile KOBİ seviyesindeki işletmelerimize düşük faizli kredi imkânı sağlandığını, yalnızca İSTİB’in üyeleri için 27 milyon TL’lik bir kredi sağladığına dikkat çeken İSTİB Başkanı Kopuz, “Önümüzdeki günlerde bu projenin ikinci ayağı başlayacak. Üyelerimize yönelik olarak ilk safhada 10 milyon TL düşük faizli kredi imkânı sağlayacağız.

     

    Tabii bunu burada niye söylüyorum. Büyük bir kısmınız, aynı zamanda borsamıza da üye durumda. Gelirken baktım 600 civarında ortak üyemiz var. Bu arkadaşlarımız da bu kampanyadan faydalanacaklar. Önümüzdeki günlerde Sayın Başbakanımızın katılacağı bir törenle bu kampanyayı açıklayacağız. Finansman ihtiyacı içerisinde olan arkadaşlarımızı, bu kampanyadan faydalanmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

     

    İstanbul Perakendeci Esnaf Odası Başkanı Bilgin Şahin’in sektör adına getirdiği talebi hatırlatarak, küçükbaş ve büyükbaş kırmızı et ile ilgili kotasyon miktarlarının, İstanbul için düşük kaldığından, küçükbaş et için 75 kiloluk kotasyon miktarının 100 kiloya, büyükbaş için 100 kilodan 150 kiloya yükseltilmesi ile ilgili Meclis kararını aldıkları ve Gümrük Ticaret Bakanlığına gönderdiklerinin müjdesini veren İSTİB Başkanı Kopuz, onaylanır onaylanmaz uygulamaya koyacaklarını söyledi.

     

    Dünya ekonomisine de değinen Kopuz, Dünya ekonomisinin toparlanma dönemine girdiğini, Türkiye’nin de ülke olarak büyüme hedefli bir ekonomi politikası yürüttüğünü belirtti.

     

    Kopuz şöyle konuştu, “Büyümenin en büyük düşmanı enflasyondur. Dünya ekonomisi toparlanırken, emtia fiyatları da artıyor. Geçtiğimiz yıl bu toparlanmanın küresel enflasyona olan etkisi sınırlı kaldı. 2018'de oluşabilecek küresel enflasyon baskısı, ülkemizi 2018 yılında ulaşmak istediği enflasyon hedeflerinden uzaklaştırabilir.

     

    Bu durum, bu yılın sonbaharına kadar çift haneli enflasyonun devam edebileceğini gösteriyor. Enflasyonist baskının ekonomimize etkisinin, en az düzeye indirilmesi gerekiyor. Tabii bu durum bizleri, et sektörünün temsilcilerini yakından ilgilendiriyor. Çünkü enflasyon hesaplamasında, gıda enflasyonunun genel enflasyon hesaplamasındaki payının etkisi nedeniyle hemen, “et fiyatları arttı onun için enflasyon yükseldi” diye haberler ortaya çıkıyor. Kasap esnafımızın bu işten bir karı yok. Ama medyada, sanki bu işin müsebbibi kasaplarmış gibi bir hava yaratılıyor. Et fiyatlarının yükselmesi ile bizim kârlılığımızda herhangi bir artış olmuyor. Bizim bunu halkımıza iyi anlatmamız lazım.

     

    Et fiyatlarının yüksek olmasının sebepleri olarak üretim maliyetleri ve hayvan varlığı sorunlarını işaret eden İSTİB Başkanı Kopuz, “Tarım ve hayvancılık sektöründe en önemli sorunlardan biri girdi maliyetleridir. Bu girdilerden en önemlileri de yem ve mazottur. Mazot konusunda zaten dışa bağımlıyız. Kaba yemde ise en az yüzde 20 üretim sıkıntısı var.

     

    Bu problemi bir nebze olsun gidermek adına, Bakanlık seviyesinde girişimlerde bulunduk.  Bu girişimlerin neticesinde, biliyorsunuz Kasım ayında kaba yemlerde gümrük vergisi oranı tüm ülkeler için sıfıra indi. Bu yıl da mazot, yem bitkileri, hayvancılık desteklerinde artış sağlandı.

     

    Yem bitkileri üretiminde, çok yıllık bitkilerde dekar başına yılda 90 lira, tek yıllık bitkilerde dekara 60 lira, silajlık mısırda dekara 100 lira, kuru şartlarda ekimi yapılan yem bitkilerine ise yıllık dekar başına 40 lira destekleme verilecek. Bakanlıkça belirlenen Hayvancılık Yetiştiricilik Bölgesi’nde ise bu desteklere yüzde 25 ilave destek sağlanacak.

     

    Et fiyatlarıyla alakalı bir diğer sorun ise hayvan varlığının yetersizliği. Türkiye’de 1960’larda kişi başına düşen küçükbaş hayvan sayısı 2,14 iken, günümüzde kişi başına düşen küçükbaş hayvan varlığı 0,56 civarındadır. Türkiye'nin toplam kırmızı et üretimi yılın dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,1 arttı.  Ancak bildiğiniz gibi, TÜİK bu verileri deri üzerinden topladığı için bu sayılara ithal edilen 500-600 bin adet besilik büyükbaş hayvan da giriyor.  Bu yüzden karşımıza oldukça yetersiz bir “hayvan varlığı tablosu” çıkıyor. Bu sorunun çözülmesi için yürütülen çalışmalarımız var.

     

    Biz İstanbul Ticaret Borsası olarak küçük aile işletmelerinin desteklenmesi gerektiğini defaatle belirttik. Nitekim küçük aile işletmeleri de önemli destekler almaya başladı. Bununla beraber malumunuz, Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan, “köyüne dönene 300 koyun desteği” var. Bu sayede, atıl kalan mera alanlarını üretime kazandırıp koyun barınaklarının tam kapasite ile kullanılması da hedefleniyor. Böylece hayvan yetiştiriciliğinin gelişmesi bekleniyor.

     

    Aynı zamanda 4 ay ve üzeri buzağı için 350 lira, malak için 150 lira, soy kütüğüne kayıtlı buzağı için 500 lira, malak için 400 lira hayvancılık desteği olacak. Ayrıca Ziraat Bankası kanalıyla yetiştiricilerimize havyan ve yem temini için yüzde 10 sübvansiyonlu kredi sağlanıyor. Kredi Kooperatifleri aracılığıyla damızlık düve verilirken, bu düvelerin veterinerlik, aşı ve küpe hizmetleri de bedelsiz karşılanıyor. İnşallah Bakanlığımız ve hükümetimizin aldığı bu önlemler neticesinde, önümüzdeki yıllarda et ve canlı hayvan ithalatı gündemimizden çıkar” şeklinde konuştu. 

     

    İstanbul Perakendeci Kasaplar Odası Başkanı Bilgin Şahin ise görev dönemleri süresince gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında bilgi verdi. Kasap esnafının sorunlarına değinen Şahin, sektörün sorunlarını her yerde dile getirdiklerini belirterek İstanbul Ticaret Borsasının sektöre desteklerinin önemine değindi.

     

    Genel Kurulda Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ve İSTESOB Genel Sekreteri ve Eğitim Müdürü Muzaffer Garip de birer konuşma yaptı.

     





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?