İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • BAŞKAN KOPUZ KÜRESEL GIDA KRİZİNİ DEĞERLENDİRDİ
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    BAŞKAN KOPUZ KÜRESEL GIDA KRİZİNİ DEĞERLENDİRDİ
    (17.10.2022 . 12:56:32) (Okuma: 363)

    İKLİM KRİZİ + PANDEMİ + RUSYA UKRAYNA SAVAŞI = KÜRESEL GIDA KRİZİ

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz’un gıda krizi hakkındaki görüşlerine, “Küresel Gıda Krizi” belgeselinde yer verildi. Kopuz, tarıma verilen desteklerle gıda israfının boyutunu karşılaştırarak, gıda krizine israfın etkisine dikkat çekti.

    İSTİB Başkanı Ali Kopuz, iklim değişikliklerinden dolayı dünyada gıda krizinin beklendiğini ancak pandeminin bu süreci hızlandırdığı tespitinde bulundu. Bununla birlikte Ukrayna Savaşı'nın etkisi, petrol fiyatlarındaki yükseliş, ambalajdan ilaçlamaya, gübreden kimyasallara hemen hemen tüm tarımsal girdilerin yükselmesi, taşıma maliyetlerinin artması hakkında konuşan Kopuz “mazot nakliye fiyatlarına, navlun fiyatlarına gelen zamlar gübre ve türevleri ile ilgili yapılan fiyat artışları, gıda fiyatlarının yükselmesine sebep oldu. Bundan Türkiye'de etkilendi. Girdi fiyatlarının yüksekliği, üretimi maliyetli hale getirdi. Bunun neticesinde gıda fiyatlarında, beklemediğimiz bir oranda bir fiyat artışı oldu” İfadelerini kullandı.

    Savaşın tarımsal üretime etkilerinden en az etkilenen ülkelerden biri olacağız

    Rusya Ukrayna savaşının etkilerine de değinen İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Ukrayna Rusya savaşından dolayı, dünyaya hem gıda arzında sıkıntı çekildi hem de savaştan dolayı ekim alanları %25 üretim kaybına uğradı. Savaşına etkisi aslında şu anda hissettiğimizde daha fazla oldu.  Eğer bu savaş devam ederse, önümüzdeki süreçte bunu dünya ve biz görmüş olacağız. Biz en az etkilenen ülkelerden bir tanesi olacağız, ama dünya bundan çok etkilenecek.”dedi.

    Kopuz, tahıl koridorun açılmasıyla birlikte fiyat dalgalanmalarının önüne geçildiğini ifade ederek “Sayın Cumhurbaşkanımızın ikili ilişkileri bu sonucu getirdi. Neticede bu tahıl koridoru açılmasaydı, buğdayın dünyaya sevkinde çok büyük zorluklar olacaktı. Belki sevk edilmeyecekti. Yeni hasat çıkana kadar sevk edilmediği için eski üretimlerin zayi olmasına sebep olacaktı. Bu girişim hem Ukrayna için çok büyük bir şey oldu, hem de dünya için adeta büyük bir ilaç oldu” değerlendirmesinde bulundu.

    Tarımsal desteğin 7 katını israf ediyoruz

    Gıda krizi kapsamında israfın boyutuna da değinen İSTİB Başkanı Ali Kopuz şöyle konuştu, “Tarıma 2021 yılında, Türkiye’de 2 milyar 200 milyon dolarlık destek verildi. Bir taraftan da Türkiye'de yıllık üretimden çöpe atılan gıda miktarı, dolara vurduğumuz zaman 14.5 milyar dolar seviyesinde. Bunun önüne geçilmesi lazım. Düşünebiliyor musunuz devletin tarıma verdiği desteğin 7 katını çöpe atıyoruz. FAO verilerine göre dünyada küresel gıda israfı 1 trilyon dolar. Ne kadar üretim yaparsanız yapın, gıda israfını önleyemediğimiz müddetçe, gıdaya erişme anlamında dünyada sıkıntı olacağı kesin.





Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?