İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • BAŞKAN KOPUZ “YENİ HAYVANCILIK DESTEKLERİ TÜRKİYE HAYVANCILIĞININ KADERİNİ DEĞİŞTİREBİLİR”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    BAŞKAN KOPUZ “YENİ HAYVANCILIK DESTEKLERİ TÜRKİYE HAYVANCILIĞININ KADERİNİ DEĞİŞTİREBİLİR”
    (08.02.2018 . 17:12:24) (Okuma: 1736)

    Yeni hayvancılık desteği…

     

     

    İstanbul Ticaret Borsası’nın Şubat ayı Meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın hayvancılık konusunda yeni bir desteği hayata geçireceklerini açıkladığını hatırlatarak, bu desteğin çok önemli olduğunu belirtti ve proje hakkında şunları söyledi:

     

    “Bu proje bizim için önemli çünkü İstanbul Ticaret Borsası olarak her zaman savunduğumuz küçük aile işletmelerine yönelik bir destek. Destekler kapsamında 500 bin düve ithal edilerek küçük aile işletmelerine verilecek.

     

    Burada önemli bir konu var çiftçilere para verilmeyecek düve verilecek. Aile başına 100 bin TL’lik destek için iki yılı ödemesiz, 5 yılı faizsiz olmak üzere 7 yılda geri ödeme imkânı tanınacak.

     

    Yine köye dönüş projesi ile aile başına 300 koyun verilmesi ile ilgili bir proje var. Ödemeler ise yavrular alındıktan sonra başlıyor. Ülkemizde küçükbaş hayvan varlığını artırmaya yönelik önemli bir proje. Geçtiğimiz yıl Trakya’dan, doğu illerimize kuzu satıldığını duymuştuk. Giderek azalan küçükbaş hayvan varlığımızın artırılmasına dönük bu gibi projeleri destekliyoruz. Bu projenin sadece şehirden köye dönen aileler için değil köylerde yaşayan çiftçilerimiz için de hayata geçirilmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz.

     

    İnşallah Bakanlığımızın aldığı bu önlemler neticesinde, önümüzdeki yıllarda et ve canlı hayvan ithalatı gündemimizden çıkar. Bu vesile ile Sayın Bakanımız Eşref Fakıbaba’yı bu çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum.”

     

    Torba Yasa ekonomiyi canlandırır…

     

    Uzun zamandır üzerinde çalışılan Torba Yasanın Meclise gelip komisyondan geçtiğini belirten Kopuz, “Bu yasanın içinde milletimizin faydasına olacak birçok düzenleme mevcut” dedi.

     

    İSTİB Şubat 2018 Meclis Toplantısı

     

    KDV istisnasından ÖTV indirimine kadar birçok önemli düzenlenenin ekonomiyi canlandıracağına inandığını belirten Ali Kopuz, şöyle konuştu: “Organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi siteleri tarafından yapılan veya yaptırılan altyapı yatırımları ile küçük sanayi sitelerince iş yeri yapımına yönelik kendilerine yapılacak mal teslimi ve hizmet ifaları KDV'den istisna tutuluyor.

     

    16 yaş ve üzerindeki araçların hurdaya ayrılması karşılığında, araç sahiplerine, yurt içinden yeni araç alımında 10 bin lirayı geçmemek kaydıyla ÖTV indirimi sağlanabilmesi imkânı getiriliyor.

     

    Bu da hem vatandaşlarımıza hem de filosunda eski araç bulunduran işverenlere araçlarını yenileme fırsatı sağlıyor.

     

    Hazine taşınmazlarının, tarımsal üretim yapılması için tarımsal amaçlı kooperatifler ve tarımsal üretici birlikleriyle kuruluş amaçlarında kullanılmak üzere tarım kredi kooperatiflerine harca esas değerin yarısı üzerinden doğrudan satılması da yasada kendine yer bulmuş durumda.

     

    Ay içinde otuz günden az çalıştırılan sigortalıların bildiriminde, işverenin beyanı yeterli görülecek.

     

    Ayrıca, devreden KDV’nin iade edilmesini öngören yeni bir düzenleme üzerinde çalışıldığı da açıklandı. Böylece özel sektörün, oluşan KDV alacağını belirli vadelerde daha erken tahsil edebilmesi hedefleniyor.

     

    Beni insani olarak en çok mutlu eden düzenleme, asgari ücretli işçilerin vergi dilimine girmelerinin önüne geçilmesi oldu. Vergi dilimi meselesi, biliyorsunuz en çok da asgari ücretlileri etkiliyor.

     

    Asgari ücretler zaten bir işçinin yaşamını asgari şartlarda sürdürebilmesi için belirlenen bir ücret.

     

    Bu da hem işçilerimizin işlerine daha sıkı sarılmalarını sağlayacak hem de morallerini yüksek tutacaktır.

     

    Bunun dışında belki de en önemli desteklerden biri, 1 Ocak 2018’den 2020 sonuna kadar ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenleri için 12 ay süreyle, gelir vergisi stopajı, damga vergisi ve sosyal güvenlik primi desteği teşviki getiriliyor olması.

     

    Daha önce de benzer bir destek vardı ancak bu yasa ile beraber kapsamı genişletildi.

     

    İmalat ve bilişim sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerinde ilave işe alınacaklar için, daha yüksek tutarda sosyal güvenlik primi desteği sağlanıyor.

     

    İmalat sektöründe çalışan küçük işletmelerimize ve esnafımıza, 2018 yılında uygulanmak üzere, 18 yaşından büyük ve 25 yaşından küçük en fazla iki kişi ilave istihdam sağlamaları halinde gelir vergisi stopajı, damga vergisi, sosyal güvenlik primi ve asgari ücret üzerinden iki ayda bir ücret desteği de veriliyor.”

     

    Yatırım Ortamı Reformu

     

    Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nca hazırlanan ve kamuoyuna açıklanan yatırım ortamını iyileştirme reform paketi hakkında da görüşlerini paylaşan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, raporda yazanların sevindirici olduğunu belirtti.

     

    Dünya iş yapma kolaylığı endeksindeki yerimizi yükseltmemiz gerektiğini sürekli vurguladığını belirten Başkan Kopuz, bu konunun İSTİB için de önemli hedeflerden olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Şu anda Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde 60. sıradayız. “İş kurma kolaylığı” açısından ise 80. Sıradayız. Ben bunu yeterli bulmuyorum.

     

    Bu yüzden bürokratik engellerin aşılması için yapılan çalışmalara İstanbul Ticaret Borsası olarak destek vermeye devam edeceğiz. Bunun için de yatırım ortamının iyileştirilmesine ihtiyacımız var.

     

    Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nca hazırlanan ve kamuoyuna açıklanan yatırım ortamını iyileştirme reform paketi hepimizi sevindirdi.

     

    Bu çalışmalar sayesinde şirket kurma işlemleri 7 adımdan tek adıma düşürülecek inşallah. Bu çalışmalar hem iş kurmayı kolaylaştıracak, hem de yabancı yatırımcıların ülkemize gelmesine yardımcı olacak.

     

    Çünkü yatırım yapacak yabancılar bir ülkeye gelmeden önce bu endeksleri inceliyorlar. Bir ülkede iş yapmak, şirket kurmak ne kadar zor ve meşakkatli ise o ülkeye gelmeleri o kadar zor oluyor.”

     

    Faiz oranları çok yüksek…

     

    Diğer bir önemli konunun da faiz olduğunu ifade eden Başkan Kopuz, bu durumun yatırım iştahını azalttığını söyledi. Kopuz, “Biz TOBB çatısı altındaki oda ve borsalar olarak geçen sene nefes kredisi ile 27 bin firmaya toplam 3 milyar TL’lik düşük faizli kredi sağlamıştık.

     

    Bu yıl için de çalışmalarımız var. Hükümetimiz tarafından da faizin düşürülmesi için çalışmalar yapıldığını görüyoruz. 2013 yılından beri söylüyoruz faiz indirimi konusunda devlet bankaları öncü olmalıdır diye.

     

    Bugüne kadar bu gerçekleştirilmedi. Ama Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bu işin üzerine kararlılıkla gidiyor. İnşallah önümüzdeki günlerde bunun sonuçlarını da alırız” dedi.

     

    Zeytindalı Harekâtı’na desteğimiz tam…

     

    Ali Kopuz Türkiye’nin Suriye’deki harekâtına da değinerek, iş dünyasının Zeytin Dalı Harekatı’na desteğinin tam olduğunu belirti. Suriye’deki terör örgütlerine ABD’nin desteğinin sürdüğünü hatırlatan Ali Kopuz, “Maalesef yüzümüze dost görünüp Türk askeri ile savaşmaları için teröristlere silah desteği yaplar var ve bu ne stratejik ortaklığa ne de müttefikliğe sığar” dedi. Kopuz şöyle konuştu: “Özellikle o bölgeden ülkemize sızan teröristlerin, nice masum insanımızın kanını akıttığına şahit olduk. Tüm dünya da şahittir ki, yaptığımız sayısız diplomatik girişime rağmen çözüme yanaşan olmadı.

     

    Şanlı ordumuz 20 Ocak 2018 tarihinde sınırlarımızı PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı korumak için Suriye sınırındaki Afrin bölgesine büyük bir operasyon başlattı.

     

    Gelecek tehlikeleri başlamadan bertaraf etmek, masum vatandaşlarımızı korumak ve bazılarına da Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile boy ölçüşmeye kalkmanın ne demek olduğunu göstermek için bu operasyon kaçınılmaz hale gelmiştir.

     

    İş dünyası olarak, Zeytindalı Harekâtı’na olan desteğimiz tamdır. Aksini kimse aklına getirmeye kalkmasın. Hele ki “barış” kelimesinin arkasına sığınıp terör destekçiliği yapanlar, hiç.

     

    Bu vesileyle vatan savunmasında şehitlik mertebesine erişen Mehmetçiklerimize Allah’tan rahmet, geride kalan ailelerine ve milletimize baş sağlığı diliyorum.

     

    Allah askerimize güç kuvvet versin, yar ve yardımcısı olsun.”

     

    Hocalı Katliamını Unutmayacağız…

     

    26 Şubat 1992’de yaşanan Hocalı Katliamının unutulmayacağını belirten İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, “İnsanlık tarihinin en utanç verici tablolarından biri olan bu olayın bir benzerini Türk-İslam âlemi bir daha yaşamasın” temennisinde bulundu.

     

    “Hocalı’da katledilen kardeşlerimizi, çocuklarımızı asla unutmayacağız. Onları bir kez daha rahmetle yâd ediyoruz” diyen Başkan Kopuz, şunları söyledi: “Geçtiğimiz günlerde bir Azerbaycan gazisi olan Kamil Musavi’nin “Bir yarımı Azerbaycan için verdim diğer yarımı da Türkiye için vermeye hazırım” demesi bir millet iki devlet kavramını ne kadar içselleştirdiğimizi gösteriyor.”

     

    Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde Afrin operasyonunu bir işgalmiş gibi yansıtılmaya çalışılması karşısında Türkiye’yi savunan Türkiye Azerbaycan Heyeti Başkanı Samed Seyidov’u hatırlatan Kopuz, “Türkiye’nin bu teröristlerle yalnız kendi güvenliği için değil, Avrupa ve bütün dünya için savaştığını söyleyerek bizi savunan bu kişi, Türkiye Azerbaycan Heyeti Başkanı Samed Seyidov’du. Biz de bu sayede, Hocalı Katliamı yaşanırken sesi çıkmayan Avrupa’nın, kendi vatandaşlarımızı korumak istediğimizde sesini nasıl da yükselttiğini bir kez daha görmüş olduk” şeklinde konuştu.

     

    Tek haneli işsizlik rakamı yakın…

     

    Türkiye ve dünyadaki son ekonomik gelişmelerle ilgili görüşlerini de paylaşan İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, tek haneli işsizlik rakamlarının yakın olduğuna inandığını belirterek şöyle konuştu: “Geçtiğimiz ay,  Ekim 2017 İşsizlik rakamları açıklandı. İşsizlik oranı ekim ayında yüzde 10.3’e geriledi. Tek haneli işsizlik rakamlarına gittikçe yaklaşıyoruz.

     

    Hükümetimiz yeni işgücü desteklerini hayata geçirdi, işgücüne yönelik büyük destekler var. Sizleri bu desteklerden yararlanarak istihdama katkı yapmaya davet ediyorum.

     

    Bugün açıklanan takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 artış gösterdi.

     

    Perakende Satış Hacmi Kasım ayı için yıllık yüzde 4,1, Ekonomik Güven Endeksi de 2018 yılının Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 10 oranında yükseliş gösterdi.

     

    Yine geçen ay, Kredi Garanti Fonu ile Hazine arasında yeni bir protokol imzalandı. Toplam 55 milyar TL’lik kefaletin oluşturacağı kredi kullanıma açıldı.

     

    Geçtiğimiz sene, KGF’nin ülkemizin büyümesine yüzde 1’lik bir katkı sağladığı tahmin ediliyordu. Bu yüzden yeni kredilerin 2018 yılında da iş dünyamızın hizmetinde olması hem bizlerin hem de ülkemizin faydasına olacaktır.”

     

    Durumdan vazife çıkarmalıyız…

     

    İşadamlarının dünyayı iyi okuması ve bu doğrultuda gereğini yapması gerektiğini belirten Başkan Ali Kopuz, “Birkaç aydır her meclis toplantısında sizlere söylediğimiz bir şey vardı. Dünya ekonomisi bir toparlanma dönemine girdi diyoruz. Dünya ekonomisi ile ilgili gelen rakamlar bu öngörümüzü teyit ediyor.

     

    Kasım ayında küresel ticaret hacmi yüzde 4,2 arttı. Yine Avro Bölgesi 2017 yılının son çeyreğinde yüzde 2,7 büyüyerek son on yılın en iyi büyümesini yakaladı.

     

    Biz bunları niye söylüyoruz? Güzel bir sözümüz var “durumdan vazife çıkarmak” diye. Biz iş adamları olarak dünyadaki bu durumdan kendimiz, sektörümüz ve ülkemiz için yeni vazifeler çıkartmalı, pazarlarımızı genişletmeli ve yeni pazarlar bulmalıyız” dedi.

     

    Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi

     

    Türkiye’nin iş hinterlandını genişletmek için sürekli çalıştıklarını hatırlatan İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, bu doğrultuda düzenlenecek Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi ile ilgili şunları söyledi: “Bu kapsamda, Asya-Pasifik iş dünyası ile ekonomik ilişkileri geliştirmek ülkemize yapılan yatırımları arttırmak ve üye ülkelerle gerçekleşen ticaret hacmini, olması gereken seviyelere çıkarmak için bu hafta önemli çalışmalar yaptık.

     

    Önümüzdeki aylarda inşallah ülkemizde gerçekleştireceğimiz Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi’nin temellerini attık.

     

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun büyük gayretleriyle bu büyük organizasyonu ülkemizde yapacağız. Kendisine buradan huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

     

    Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonuna mensup ülkeler, yılda 5 trilyon dolar civarında mal ve hizmet ithalatı gerçekleştiriyor.

     

    Bu ülkelerin ekonomik büyümelerinin dünya ortalamasının üstünde olduğu düşünülürse, yaptığımız bu çalışmaların önemi daha iyi anlaşılabilir

     





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?