İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • BAŞKAN KOPUZ YEREL ZİNCİRLER BULUŞUYOR 2019 TOPLANTISINA KATILDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    BAŞKAN KOPUZ YEREL ZİNCİRLER BULUŞUYOR 2019 TOPLANTISINA KATILDI
    (18.04.2019 . 14:42:15) (Okuma: 1194)

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz, Yerel Zincirler Buluşuyor 2019 Toplantısına katıldı. Toplantıya İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakkı İsmet Aral ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Beşir Kılıç ve Meclis Üyesi İhsan Korkmaz ve İlhan Şimşek de katıldı.

     

    Yerel Zincirler Buluşuyor 2019 toplantısında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, hayatın hızla dijitale doğru evrildiğini belirterek, “Ürün incelemesi, ürün kıyaslaması, ne, nerede, nasıl sorgusu, marka deneyimi, tecrübe paylaşımı, hepsi internette. Bu nedenle, perakende sektörü, 2019’u dijital hamle yılı olarak kullanmalı. Gündemimizde; Kullanıcı dostu dijital mecra tasarımları, Mobil uyumluluk, On-line iş yapma stratejileri, Dijital görünürlük olmalı. Sektörümüzün geleceği parlak. Zira Türkiye, çok hızlı biçimde şehirleşiyor” dedi.

     

    TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında zor bir senenin geride kaldığına işaret ederek, döviz Kurları, faizler ve enflasyondaki yükselişin, ekonomiyi gözle görülür şekilde yavaşlattığını hatırlattı. Hem reel sektör, hem de hanehalkı güven endekslerindeki gerilemenin sonucu, tüketim ve yatırım harcamalarının kısıldığını ve perakende ticaret hacminin son 7 aydır devamlı azaldığını bildirdi.

     

    Geçen yıl son çeyrekte, reel olarak, yüzde 2, bu senenin ilk 2 ayındaysa yüzde 6 gerileme yaşandığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Hükümetin de geçenlerde ifade ettiği gibi, son 2 çeyrektir ekonomide bir resesyon, yani durgunluk dönemindeyiz. Bu sıkıntılı süreci aşmak için, TOBB olarak, hem sizlerle, hem de hükümetimizle devamlı istişare içinde olduk. Burada, sizlerin görüşlerine özellikle önem verdik

     

    Zira perakende demek, iç tüketim demek. Ekonominin yüzde 60’ı demek. Sektörümüz, ekonominin hem lokomotifi, hem de öncü göstergesi” diye konuştu.

     

    Piyasadaki gidişatı, en iyi bu sektör, yani sizler bilir, vatandaşın nabzını en iyi perakendecilerin tuttuğunu söyleyen TOBB Başkanı şunları söyledi: “Biz de, sizlerin sıkıntılarını, görüş ve önerilerini, kamu idaresine aktarıyor, birlikte çözüm arıyoruz. Bizler için en önemli konuların başında istihdam geliyordu. Zira istihdamda lider sektörüz. En çok kayıtlı istihdamı sizler sağlıyorsunuz. İşte bu kapsamda, Hükümetimizle istişare ederek ve birlikte çalışarak, önemli adımlar atılmasını sağladık

     

    Kısa Çalışma Ödeneğinde mevzuat değişti, işler hale geldi. Bu şu demek; işler yavaşlasa bile istihdamı koruyabiliriz. 3 ay boyunca maaşlar İşsizlik Fonu’ndan ödeniyor. Şu ana kadar 800 civarında firma, 72 bin çalışan için bundan yararlandı. İşverene Asgari Ücret Desteği geçen sene Ekim’de sona ermişti

     

    Talebimiz üzerine yeniden başlatıldı, miktarı da 100 lira’dan, 150 lira’ya yükseltildi. Daha sonra sayın Cumhurbaşkanımız, yeni bir istihdam kampanyası yapmamızı istedi. Biz de 25 Şubat’ta “Burası Türkiye Burada İş Var” sloganıyla, İstihdam Seferberliği 2019’u başlattık. Sonrasında yine hükümetimizle bir araya geldik.

     

    İstihdamı ödüllendiren tarihi destekler çıkmasını sağladık. 30 Nisan’a kadar yapılacak her yeni istihdamda, maaş-vergi-prim, 3 ay devlet karşılıyor. Sonrasında da, en az 9 ay vergi ve prim ödemiyoruz. Yani, sağlayacağınız her 1 ilave istihdam için, size yılda yaklaşık 20 bin lira destek geldi. Bunlarla ilgili detay bilgilere, TOBB web sayfasından, veya Odalarımızdan ulaşabilirsiniz.”

     

    Bir diğer önemli sıkıntının da, iş mahkemelerinde yaşandığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Davalar hem uzun sürüyor, hem de işverenler hep haksız çıkıyordu. Bizim çabalarımız sonucu, 2018'de işçi-işveren uyuşmazlıklarında, arabuluculuk zorunlu kılınmıştı. Sonrasında 2019’da ticari uyuşmazlıklarda da arabuluculuk zorunlu hale getirildi.Eskiden bir dava 2-3 yıl sürebiliyordu. Arabuluculukla, çoğunlukla 1 haftada, ama en fazla 2 ayda çözüm sağlanabiliyor. Arabuluculuk aynı zamanda bir kazan-kazan yöntemi.  Taraflar helalleşerek ayrılıyor. Böylece arabuluculuk toplumsal barışa da katkı sağlıyor. Sonuçlara baktığımızda, İş-işveren arasındaki anlaşmazlıklarda, 350 bin dosyanın yüzde 70’inde, taraflar, zorunlu arabuluculuk sayesinde anlaştı. İşte biz de TOBB olarak, hem arabuluculuk hem de tahkimin, ülkemiz genelinde ve iş dünyamızda yaygınlaşmasına gayret ediyoruz. Bu kapsamda, önce kendi bünyemizde TOBB tahkimini kurduk. 81 İl’deki Odalarımızda da, Tahkim ve Arabuluculuk Merkezleri açmaya başladık. Bütün işverenlere, önce bunları kullanıp, sorunlarını çözmeye çalışın diyoruz” ifadesini kullandı.

     

    Öte yandan sektörde, haksız rekabete yol açan uygulamaların da mevcut olduğunu bildiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, indirim mağazaları ve “private label” markalı ürünlerin, hem KOBİ’lerin büyümesini, hem de markalaşmasını engellediğini anlattı. Hisarcıklıoğlu, “Bu durum sektörün kendi içinde de rekabetini bozuyor. Bir taraftan markalaş diyoruz. Ama markalaşanın da paçasında tutuyoruz. Eğer bu işin önü alınmazsa, milli bir sanayimiz kalmaz. Sanayicimiz ve üreticimiz de taşeronlaşır. O halde bunları da denetim altına almak lazım. Perakende kanunu’nun, bunu kapsayacak şekilde, revize edilmesi için de uğraşıyoruz. Kamudan talep ederken, çuvaldızı da kendimize batıracaz

     

    Teknolojiye ayak uyduramayan geri kalır. Gelecek e-ticarette. Dünyada perakende sektöründe yıllık büyüme yüzde 3-4. Ama küresel e-ticaret satışları yüzde 16 büyüyor. Dünyadaki bu trendi yakalayanlar için büyük fırsatlar var. Dünyanın 17. büyük ekonomisiyiz. Ama e-ticaret’te 49.yuz.E-ticaretin payı bizdeki henüz sadece yüzde 3’lerde. Ama Türkiye'de 70 milyon kişiye mobilden ulaşabiliyorsunuz. Bu işe en hızlı sizler adapte olabilirsiniz. Bunun için girişimci ve cesur olmak lazım.

     

    İşte siz yerel zincirler, bu 2 özelliği de sahipsiniz. e-ticaret satışlarının 2018'de 50 milyar TL'ye ulaştığı tahmin ediliyor. Son 5 senede Türkiye’de e-ticaret hacmi yılda ortalama yüzde 30 büyüdü. Aramızda kimin cirosu bu hızla artıyor? Her 4 kişiden 1’i internet üzerinden alışveriş yaptı. Ve bu oran artmaya devam ediyor. Perakende ticaretin son 2 ay yüzde 6 düştüğünü söylemiştim. Ama aynı dönemde, internet üzerinden satışlar yüzde 23 büyüdü. Dolayısıyla, interneti daha etkin kullanmaya mecburuz” dedi.

     

    Araştırmaların, tüketicilerin %81’inin, satın almadan önce, internette ürünle ilgili araştırma yaptığını gösterdiğini belirten Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Tüketiciler, artık yalnızca birkaç sayfayı tıklayarak, ürün fiyatının fazla olup olmadığını görüyor ve daha uygun alternatifler keşfedebiliyor. Dünyadaki bir diğer trend de, perakendeciler sosyal medya reklamlarına odaklanıyor. Şirketler, hedeflenmiş reklamlarla, demografi, ilgi alanları ve davranışları baz alarak, spesifik kitlelere hitap edebiliyor. Facebook’un 6 milyon; Instagram’ınsa 2 milyon reklam vereni bulunuyor. Sosyal medyada reklam harcamaları yükselişte. Yıllık bazda yüzde 20’nin üzerinde bir büyüme söz konusu.

     

    Mesela, 2018 yılında İngiltere’deki toplam dijital reklam harcamalarının dörtte biri, sosyal medya platformlarına yönlendirildi. Önde gelen perakendeciler, daha çok müşteriye erişmek için, sosyal medyanın gücünü kullanıyor. Özetle hayat hızla, dijitale doğru everiliyor Tüketici, dijitalde. Tüketici, alışverişini de dijitale taşıyor. Ürün incelemesi, ürün kıyaslaması, ne, nerede, nasıl sorgusu, marka deneyimi,  tecrübe paylaşımı, hepsi internette. Bu nedenle, perakende sektörü, 2019’u dijital hamle yılı olarak kullanmalı.

     

    Gündemimizde; Kullanıcı dostu dijital mecra tasarımları, Mobil uyumluluk, On-line iş yapma stratejileri, Dijital görünürlük olmalı. Sektörümüzün geleceği parlak. Zira Türkiye, çok hızlı biçimde şehirleşiyor. 1950’de nüfusun sadece yüzde 25’i şehirlerdeydi. Şimdi bu oran yüzde 80’i geçti ve artmaya devam ediyor. Almanya’da 100 sene alan bir süreç, bizde neredeyse 1 nesilde gerçekleşti. Öte yandan, daha mobil hale de geldik. Motorlu taşıt sayısı, daha 34 sene önce, 1985’de  ancak 1 milyondu. 99’da 4 milyona, 2009’da 7 milyona ulaştı 2019’da 12 milyonun üzerine çıktı.

     

    Karşımızda daha şehirli, daha mobil, daha hızlı ve kolay tüketim yapmak isteyen, büyük bir nüfus var. Onlara en çabuk ulaşacak sektör de biziz. O yüzden sektörümüzü sahip çıkalım. Firmalarımıza sahip çıkalım, koruyalım. Ve bir de, şirketlerde kadınlara, özellikle de yönetim düzeyinde daha çok yer verin. Zira tüketim kararlarında, en çok kadınların sözü geçiyor, onların tercihleri belirleyici oluyor. Dolayısıyla kadınların bakış açılarını bilmeniz lazım Ayrıca kadınlar iş hayatında titiz çalışıyorlar. Önsezileri kuvvetli. Liderlik vasıfları da üstün. Önümüzde 4 yıla yakın, seçimsiz bir dönem var.

     

    Bu dönemde ekonomiye odaklamalıyız Eksik bıraktığımız yapısal sorunları çözmeliyiz. Ekonomideki ve özellikle de turizm sektöründeki toparlanmanın devam etmesiyle, perakende başta olmak üzere, diğer sektörlere yönelik talebin artmasını bekliyoruz. Ayrıca İstanbul yeni havalimanı da, buradaki perakende sektörüne olumlu yansıyacak. Ortadoğu’dan, Afrika’dan, Uzakdoğu’dan yüksek alım gücüne sahip turist girişinin artması, perakende sektörümüz için itici güç olacak. Biz de TOBB olarak, her zaman, sektörümüzün yanında olacak, sizlerin önemini Ankara’da anlatmayı sürdüreceğiz. Zira sizleri ve sektörümüzü güçlendirecek her adım, ekonominin tamamına olumlu yansır. Kamu ve özel sektör el birliği içinde çalışarak, sektörümüzü geliştirmeye devam edeceğiz.”





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?