İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • BAŞKAN KOPUZ’DAN ASİAD ÜYELERİNE EKONOMİK DEĞERLENDİRME SUNUMU
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    BAŞKAN KOPUZ’DAN ASİAD ÜYELERİNE EKONOMİK DEĞERLENDİRME SUNUMU
    (23.10.2017 . 11:20:18) (Okuma: 2271)

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali KopuzAdıyaman Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) tarafından Dernek merkezinde düzenlenen programa konuşmacı olarak katıldı. Kopuz, konuşmasında Türkiye ve Dünya ekonomisine ilişkin değerlendirmeler ile birlikte, İSTİB faaliyetleri, yatırım teşvikleri gibi konulara değindi.

     

    Yeni kurulan Adıyaman Sanayici ve İşadamları Derneği’nin hazırladığı ilk programda, ASİAD Başkanı Ömer Yıldırım ile İSTİB Yönetim Kurulu Üyesi ve ASİAD İcra Kurulu Üyesi Mustafa Kamar tarafından yapılan açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen İSTİB Başkanı Ali Kopuz tarafından yapılan sunum büyük ilgi gördü.

     

    İstanbul Ticaret Borsasının 94. hizmet yılında olduğunu hatırlatan Kopuzİstanbul Ticaret Borsası'nın bilinenden çok daha fazlası olduğunu belirterek Türkiye’nin en köklü kurumlarından biri olarak, hizmetlerini geliştirerek sürdürdüğünü ifade etti.

     

    İSTİB’in girişimcilik destek faaliyetlerine değinen Kopuz, “Yeni iş kurmak isteyenler için “uygulamalı girişimcilik eğitimlerimiz” devam ediyor. KOBİ’lerimizin finansmana ulaşımlarını desteklemek için birçok çalışma yaptık. KOSGEB ve İŞKUR gibi önemli kurumların hibe ve destek programları ile ilgili ortak çalışmalar yapıyoruz” dedi.

     

    ASİAD üyelerini KOSGEB, teşvikler, fırsatlar, hibeler ve İŞKUR istihdam teşvikleri konusunda uzman kadrosu tarafından bilgi vermek üzere İSTİB’e davet eden İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz,  “Buyurun sizleri Borsamızda misafir edelim. İsterseniz görevli personelimiz size bilgi versin, isterseniz en yetkili ağızları ağırlayıp, sizlerin sorularını yanıtlamalarını sağlayalım. Aynı şekilde İŞKUR’un son dönemde, başta İstihdam Seferberliği kapsamında başlattığı uygulamalar var. Gelin, bu konularda ilgili kurum temsilcileri ile beraber toplantı yapılsın” şeklinde konuştu.

     

    Kopuz, iş dünyasının temsilcileri ile birlikte hareket edilmesi ve ortak projeler üretilmesi gerektiğine dikkat çekerek, İSTİB’in ve İSTİB Meclisinin kapılarının tüm girişimcilere açık olduğunu belirtti.

     

    Genel ekonomik durumu değerlendiren İSTİB Başkanı Ali Kopuz, dünyada bir iyimserlik döneminden geçildiğini belirtti. Kopuz şöyle konuştu: “Geçen yılın ikinci yarısında başlayan canlanmanın bu yıl da devam edeceği öngörülüyor. Gün geçmiyor ki, bir değerlendirme kuruluşu büyüme tahminlerini güncellemesin.



     

    Bu iyimser süreçte ülke olarak öne çıkabilmemiz için, bu dönemde rakiplerimize göre pozitif büyümemiz gerekiyor. Yani daha çok çalışmamız, daha çok üretmemiz ve yeni pazarlar bulmamız gerekiyor. Geçen hafta İMF bir rapor yayınladı. Bizim büyüme tahminimizi yüzde 2,5'tan, yüzde 5,1'e yükseltti. 2022’ye kadar Batı ekonomilerinin tümünde durgunlaşma öngörüyor.

     

    Biliyorsunuz 2008 yılında başlayan ekonomik krizin artçı şokları, geçtiğimiz aylara kadar devam etti. Çin ve Hindistan ise, bu durgunluk dönemine rağmen, istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ettiler. Bir istisna daha vardı, bu da ülkemizdi. Türk ekonomisi sizin gibi işadamlarının sayesinde, istikrarlı bir şekilde büyüyen bir ekonomi oldu.

     

    Uluslararası değerlendirme kuruluşlarının tavrını eleştiren Kopuz, “Uluslararası değerlendirme kuruluşları, ülkemiz hain darbe girişiminin artçı şoklarıyla uğraştığı bir dönemde, tetikçilik yaparak ekonomimizi bozmaya çalışmışlardı. İşler rayına oturduğunda mecburen böyle dramatik artışlar yapmak zorunda kalıyorlar. Bazılarının hangi çevrelere hizmet ettiğini, bugün Türkiye’ye iyi oranlar verdiği için unutacak değiliz. Bugün dünyada sadece eli silahlı teröristlerle değil, aynı zamanda ekonomik tetikçilerle de baş etmek zorundayız.

     

    Burada dikkat etmemiz gereken bir durum var. IMF gelecek iki yıl için iyimser tahminler yapıyor. Sonraki yıllarda ise, özellikle Avrupa ülkeleri için yeni bir durgunluk dönemi olacağını tahmin ediyorlar. Buna dikkat etmemiz lazım. Önümüzdeki yıllarda Avrupa pazarı kadar, dünyanın diğer ülkelerindeki pazarlara da yoğunlaşmamız lazım. Tüm enerjimizi Avrupa ülkelerine ihracat için harcarsak, birkaç yıl sonra başlayacak olan durgunluk döneminde, işlerimiz tehlikeye girebilir. Yani Avrupa pazarına ihracatımızı artıracağız ama yeni pazarlar bulmayı da ihmal etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

     

    Döviz kurlarına da değinen İSTİB Başkanı Kopuz, “Diğer yandan önümüzde bir de döviz kurları meselesi var. Amerika Merkez Bankası, geçtiğimiz dönemde faiz artırımı silahı ile politikalarına yön veriyordu. Faiz artıracağım deyince piyasalar ayağa kalkıyor, dolar fırlıyordu. Bu sene “bilanço küçültmesi” silahını da kullanmaya başladı. FED’in bu iki konuda yaptığı her açıklama, kurlarda hareket meydana getiriyor. Bu yüzden bu dönemde başta dolar olmak üzere, yabancı paralardan uzak durmamız ve Türk lirasına güvenmemiz gerekiyor. Türk iş dünyası artık bunu yapıyor.  

     

    Nitekim Ağustos ayında yapılan ihracatın 1.3 milyar dolarlık kısmı, Türk lirası ile gerçekleştirildi. Geçen yılın Ağustos ayında bu rakam 578 milyon dolar seviyesindeydi. Yani bir yıllık süreçte, ihracatta Türk lirası kullanımı yüzde 128 artış gösterdi. Ticarette Türk lirası tercih edildiğinde, kazanan bizim ihracatçımız olacak. Ağustos ayı itibarıyla toplam ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre %12,3 oranında artarak 13.2 milyon dolara ulaştı. AB’ye yapılan ihracat ise 2016 yılının aynı ayına göre %9,4 artarak, 6.2 milyar dolar oldu” dedi.

     

    Enflasyonun frenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Kopuz, “Büyümenin lokomotifi olan sanayi üretimimiz de artıyor ancak önemli bir sorunumuz var. Enflasyonun frenlenmesi gerekiyor. Yıllık enflasyon Eylül ayında yüzde 11.20'ye yükseldi. Bu artış, yüksek faiz, dövizdeki yükseliş ve ekonomik aktivitedeki güçlenmeden kaynaklandı. Çekirdek enflasyon ise yüzde 10.98 arttı ve son 13 buçuk yılın zirvesine yükseldi. Tüketici fiyatları enflasyonuna baktığımızda, Eylül'de ana harcama gruplarında tek gerileyen kalem gıda fiyatları oldu. Gıda fiyatlarını düşürmek için yapılan çalışmalar, yavaş yavaş faydasını gösteriyor.

     

    Ancak diğer harcama gruplarında artış yaşanınca, gıda fiyatlarındaki bu düşüşün etkisi genel fiyatlara yansımadı. Büyüme hikâyemizin devam etmesi için, bu konudaki çalışmalara büyük önem vermeye devam etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

     

    İstanbul Ticaret Borsası’nın 94. yıllık bir kurum olarak, kadim günlerden kalma alışkanlıklarını sürdürdüklerini ve Ahilik geleneğine çok önem verdiklerini belirten Kopuz, “Ahilik kelimesinin kardeşim anlamına gelen Arapça "ahi" ya da eli açık, yiğit anlamındaki Türkçe "akı" sözcüğünden türediği ileri sürülüyor. Hangi rivayet gerçek olursa olsun, ikisi de bizim için ziyadesiyle manalıdır.

     

    Burada görüyorum ki sizler bu ahilik geleneğinin temsilcileri olarak bir araya gelmiş ve bir dernek kurmuşsunuz. Burada ahlaklı, maneviyatlı, güvenilir tüccarları bir araya getiriyorsunuz. Allah sayınızı artırsın” dedi.

     

    Kopuz, sunumun ardından ASİAD üyeleri tarafından sorulan soruları cevapladı.





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?