İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • ÇİN'E MAL SATMANIN YOLU BU SİTEDEN GEÇİYOR
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    ÇİN'E MAL SATMANIN YOLU BU SİTEDEN GEÇİYOR
    (06.12.2021 . 15:20:39) (Okuma: 1499)

    Çin Halk Cumhuriyeti’ne gıda ihracatı yapacak firmalara 248 ve 249 sayılı GACC (Çin Gümrükler Genel İdaresi) düzenlemeleriyle yeni bir kayıt sistemi oluşturuldu.

    18 ürün grubu içerisinde yer alan ihracat malları ve bu ürünler dışındaki diğer ürünler için ikili sınıflandırmaya gidilmiş olup, 18 ürün grubunda yer alan ürünlere aşağıda belirtilmiştir.

    18 ürün grubu içerisinde yer alan ürün grupları için firma kaydı ancak Tarım ve Orman Bakanlığının Çin Gümrükler Genel İdaresine göndereceği listelerle yapılabilecektir. Bu kapsamda, üretici firma kayıtları Tarım ve Orman Bakanlığınca tarafından resen düzenlenerek Çin Gümrükler Genel İdaresine iletilecektir. 

    18 ürün grubu dışındaki gıda ürünlerini üreten üreticilerin 1 Kasım 2021 tarihinden itibaren http://cifer.singlewindow.cn./ adresinden bizzat kayıt olmaları gerekmektedir. Söz konusu 248 ve 249 sayılı Çin Gümrükler Genel İdaresi düzenlemeleri 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

    Söz konusu kayıt işleminin üreticiler (ülkemiz uygulaması açısından depo ve paketleme tesisleri dâhil) için zorunlu olduğunu, üretici olmayan aracı ihracatçılar için kayıt yapılmayacağını bildirilmiştir.

    1. Et ve Et Ürünleri,
    2. Sosis Muhafazaları,
    3. Su Ürünleri,
    4. Süt Ürünleri,
    5. Kuş Yuvaları ve Kuş Yuva Ürünleri,
    6. Arı Ürünleri,
    7. Yumurta ve Yumurta Ürünleri,
    8. Yemeklik Yağlar,
    9. Yağlı Tohumlar,
    10. Doldurulmuş Buğday Ürünleri,
    11. Yenilebilir Tahıllar,
    12. Öğütülmüş Tahıl Sanayi Ürünleri ve Malt Taze ve Kurutulmuş Sebzeler ve Kuru Fasulye,
    13. Çeşniler,
    14. Fındık ve Tohumlar,
    15. Kurutulmuş Meyveler,
    16. Kavrulmamış Kahve Çekirdekleri ve Kakao Çekirdekleri,
    17. Özel Diyet Amaçlı Gıdalar,
    18. Sağlıklı Yiyecekler

    Kayıt İşlemine Başlamadan Önce Dikkat Edilecek Hususlar:

    18’lik ürün grubundaki ürünlerden birini üretiyorsanız singlewindow.cn sistemine kayıt olamazsınız. Bunlar dışındaki ürünler için singlewindow.cn sitesine kayıt olabilirsiniz.

    İki farklı ya da daha fazla işletmeniz (Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen ve TR kodu ile başlayan işletme numaranız) varsa her işletmeniz için ayrı ayrı üyelik alarak her gıda işletme numarası için farklı kayıt yapın.

    Aracı ihracatçı firmalarınız için kayıt işlemi yapmayın. Söz konusu GACC yönetmelikleri üreticileri kayıt altına almayı hedeflemekte olup, gıda üretim/işleme/depolama yaptığınız işletmeniz ile ihracat yaptığınız firmalar farklı firmalar ise singlewindow.cn sisteminden sadece gıda üretimi/işlemesi/depolaması yapan tesisinizin kaydedileceğini unutmayın. Unvan konusuna bu kapsamda dikkat edin.

    (Depolama ‘warehouse’ faaliyetinin Tarım Bakanlığınca gıda işletme sertifikası olan ve depoculuk faaliyetiyle iştigal eden firmalarımız tarafından için kaydı uygundur. Örneğin; bazı ticari ürünleri depolarda uygun koşullarda istifleyip Çin’e satan firmalarımız depoculuk faaliyeti dolayısıyla singlewindow.cn sisteminden kayıt yapabilirler. Bu ürünlerin işlenmesi ya da paketlenmesi durumunda ‘production’ ya da ‘process’ kaydı yapılması gerekir.)

    (Örneğin A unvanına sahip TR06123 kodlu firmanız tarafından üretilen ürünlerinizi B unvanına sahip firmanız tarafından ihraç ediyorsanız A unvanlı firmanızı TR06123 işletme kodu ile kayıt yapın. B unvanlı ihracatçı firmanız için TR06123 kodlu bir kayıt yapmayın.

    İhracatçı değilseniz ve ürünleriniz başka aracı ihracatçı firmalar tarafından Çin’e ihraç ediliyorsa söz konusu kaydın üretici olarak sizin işletmeniz adına yapılması gerkmektedir. İhracatçınızın sizin işletme numaranız ve kendi ismi ile sisteme kayıt yapması ileride sıkıntılara neden olacaktır. Aynı şekilde, sadece ihracatçı iseniz ürününü aldığınız firmanın bilgilerinin eksiksiz olarak kaydedilmesi hususunda üretici firmayı uyarın.

    Söz konusu kayıt işlemi onaylandıktan sonra 5 yıl geçerli olup 5 yıl sonra kaydınızı yenilemeniz gerektiğini unutmayın.

    Türkiye dışındaki ülkelerde yer alan gıda işletmelerinizden Çin’e ihracat yapıyorsanız, o ülkenin yetkili otoriteleri tarafından verilen tescil numarası ve o ülkedeki şirketinizin unvanıyla kayıt olmanız gerektiğini unutmayın.

    Kayıt işlemine başlamadan önce Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından işletmenize verilen gıda işletme numaranızın tam ve doğru olduğundan emin olun. Tüm kayıt sisteminin ve daha sonraki ihracat işlemlerinizde gıda işletme numaranızın temel olacağını unutmayın.





Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?