İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • DÜNYA HELAL ZİRVESİ İSTANBUL’DA DÜZENLENDİ
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    DÜNYA HELAL ZİRVESİ İSTANBUL’DA DÜZENLENDİ
    (23.11.2017 . 13:51:18) (Okuma: 1919)

    Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen 5. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda kapılarını ziyaretçilerine açtı.

     

    İstanbul Ticaret Borsası’nın da desteklediği zirvede konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ”Helal gibi çok mühim bir konuda çokça ihtiyaç duyduğumuz birlik ve dayanışma vesilesiyle bu zirvede buluşmayı son derece önemsiyorum. Birçok konuyu konuştuk. Birçok konuşmacı da farklı bakış açılarıyla bu konuyu tartışmaya açtı, gündeme getirdi. Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı olarak helalle ilgili hassasiyetler, kurallar, standartlarla ilgili konuşacak değilim, bu tamamen bilim insanlarının işi. Onlar temeli oluşturacaklar. Onlar kuralları koyacaklar, onlar standartları daha doğrusu hassasiyetleri oluşturacaklar. Teknik bölüm bu standartları oluşturacak. Yani temelin üzerine binayla ilgili diğer detayları oluşturacak. Bizler siyasi bölüm olarak da işin uygulama kurallarını belirleyeceğiz ama en alttaki temelle asla çelişmeden. Onun gösterdiği bütün hassasiyetleri farklı şekillerde yerine getirilebilir belki ama bunları da hiçbir zaman göz ardı etmeden yapacağız" şeklinde konuştu.

     

    Zeybekci“Helal dediğimiz alan çok geniş bir alana gidebilir. İstediğiniz kadar genişletebilirsiniz. Gıdadan başlarsınız, kozmetik, ilaç, turizm, taşımacılık, seyahat, bankacılık, finans, sigortacılık, giyim, konfeksiyon çocuklarımızın ihtiyaçlarıyla ilgili bebek malzemeleri tüketim malzemeleriyle ilgili bir çok alanı helal kapsamına alabilirsiniz. Toplamda şuna bakıyoruz; yaklaşık olarak iki milyar Müslüman ve yaklaşık olarak 4 trilyon dolar civarında bir hacimden bahsediyoruz. Biraz önce değerli konuşmacılar belirttiler. Biz ne kadarına hükmediyoruz. 1.8 milyar Müslüman 57 tane İslam İşbirliği teşkilatını oluşturan ülke helal tüketim mallarının ne kadarını üretiyoruz? Üzülerek söyleyeyim ki yüzde 20’sini. Kendi tükettiğimiz helal olması gereklilik olan bir şart olan ürünlerin yüzde 20’sini biz üretiyoruz. Yüzde yüzünü ürete bilir miyiz? Hayır. Yüzde 50’sini üretebilir miyiz? Belki o da hayır. Ama çok daha fazlasını üretebiliriz” ifadelerini kullandı.

     

    Zirvenin ilk gününde helal gıda konulu oturum gerçekleştirildi. Oturumda "Helalin İslam Dünyasına Etkisi" başlıklı bir konuşma gerçekleştiren Dünya Helal Konseyi (WHC) Başkanı Şeyh Thaifer Najjar, Allah-u Teala'nın iyi olan şeylerin yenilip içilmesi yönünde emri olduğunu kaydederek, tüm inananların bu şekilde yapması gerektiğini söyledi.

     

    Najjar, "Ümmet olarak bizden temiz, sağlıklı ve helal yenilmesi isteniyor. Din bir yaşam tarzıdır, İslam da bir yaşam tarzımız haline gelmiştir. Hepimiz için yasaklananlar, yasaklanmış olanlar vardır. Bizler de erdem içerisinde buna uymalıyız. Bunu tamamen anlayamayabiliriz ama uygulamalıyız. Helal gıda yemek, ruhsal anlamda da bizi rahatlatıyor. Helal ve temiz kelimelerin bir arada hadis-i şeriflerde geçiyor" diye konuştu.

     

    Zirve kapsamında Türkiye’nin ve dünyanın birçok ülkesinden getirilen helal ürünler sergilendi.





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?