İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • EKONOMİNİN SAĞLAM TEMELLER ÜZERİNE OTURDUĞU BİR KEZ DAHA İSPATLANDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    EKONOMİNİN SAĞLAM TEMELLER ÜZERİNE OTURDUĞU BİR KEZ DAHA İSPATLANDI
    (12.09.2017 . 20:34:09) (Okuma: 1987)

     

    İstanbul Ticaret Borsası’nın Eylül ayı Meclis toplantısında konuşan Başkan Ali Kopuz dün açıklanan büyüme rakamlarını değerlendirerek, “Ekonomimizin sağlam temeller üzerine oturduğu bir kez daha ispatlandı” dedi.

     

    Öncelikle 5,1 olarak açıklanan 2. Çeyrek büyüme rakamlarına değinen İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, “Dün 2. Çeyrek büyüme rakamı açıklandı. 2.Çeyrekte yüzde 5,1’lik bir büyüme gerçekleştirdik. Bu oran, Orta Vadeli Plan’da öngörülen yüzde 3,5’un çok çok üstünde bir rakam. 5,1’lik büyüme oranı ekonomimizin sağlam temeller üzerine oturduğunu bir kez daha göstermiştir” şeklinde konuştu.

     

    Bu rakamlara göre Türkiye’nin 19 AB üyesi ülkeden daha fazla büyüdüğüne dikkat çeken Kopuz, “Üstelik bizleri en çok ilgilendiren alanlardan biri olan net ihracatın büyümeye katkısı 2,18 puan oldu” dedi.

     

    Enflasyona ve faizlere dikkat

     

    Konuşmasında Ağustos ayı enflasyonuna da değinen Başkan Ali Kopuz, enflasyon ve faizlerin yüksekliğinin istikrar ve yatırımı olumsuz etkilediğini belirterek, “Ağustos ayında enflasyon yüzde 10,68’e yükseldi. Büyüme trendini güçlü olarak devam ettirebilmemiz için enflasyon rakamlarını tek haneye döndürmemiz lazım. Hükümetimizin fiyat istikrarının sağlanması için atılacak adımlarda aceleci olması gerekiyor.

     

     

    İkinci olarak faizler çok yükselmiş durumda. Bu faizlerle fiyat istikrarını yakalamamız mümkün değil. Maliyet artınca fiyatların yükselmesi kaçınılmaz oluyor. Maalesef piyasa beklentileri de faizlerin önümüzdeki aylarda yüksek seyredeceği yönünde. Dünyada faizler düşükken ülkemizin ekonomisinin gücünün her geçen gün arttığı bir ortamda ülkemiz bir faiz cenneti haline gelmiş durumda. Bunu anlamak mümkün değil.

     

    Biliyorsunuz ABD Merkez Bankasının faiz artırımı ihtimali gittikçe azalıyor. Avrupa merkez bankası ise dolar karşısında euronun değerlenmesinden memnun görünüyor. Bu durum Başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülke hisse senedi ve tahvillerine yatırımın artması anlamına geliyor.

     

    Böyle olunca da dolar diğer para birimleri karşısında değer kaybetmeye başladı. Burada TL’nin dolar bazında diğer para birimlerine göre pozitif ayrıştığını görüyoruz. Çünkü faiz oranları en yüksek ülkelerden biriyiz. Hem ekonomiye güven var hem de yüksek faiz. İkisinin bir arada olması anlamsız…” dedi.

     

    Döviz kurundaki oynaklık tehlikeli

     

    Döviz kurlarındaki oynaklığın olumsuz yanlarına da dikkat çeken Başkan Kopuz, şunları söyledi: “Dolar 3.40’lara gerilemiş durumda, daha da aşağılara inebilir. Fakat burada bir sıkıntı var. Döviz kurlarının yükselmesi kötü bir durum ama döviz kurlarında oynaklık da bizler için son derece tehlikeli... Dövizdeki oynaklık ihracatımızı olumsuz olarak etkiliyor. Bu durumun kontrol altına alınması lazım... Gerekli önlemler ivedilikle alınırsa 3. Çeyrekte yüzde 7 civarında güçlü bir büyüme gerçekleştirebiliriz.”

     

    Yeni KOBİ destekleri

     

    Meclis üyelerine KOSGEB tarafından açıklanan yeni KOBİ desteklerini hatırlatan İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, destekler konusunda İSTİB KOBİ Destek Biriminin üyelerin hizmetinde olduğunu belirtti: “Sizlere iletmek istediğim bir konu daha var. Dün KOSGEB tarafından imalat sanayiindeki KOBİ’lerin desteklenmesi için “ÜRETİM VE İHRACATTA TEKNOLOJİ SEVİYESİ YÜKSEK, KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLERİN VE KOBİ’LERİN PAYININ ARTTIRILMASI” konulu proje çağrısı yapıldı.

     

    İmalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler bu destekten faydalanabilecekler. İşletme başına 300.000 TL’ye kadar geri ödemesiz, 700.000 TL’ye kadar geri ödemeli olmak üzere toplam 1.000.000 TL’ye kadar destek verilebilecek. Proje çağrısının toplam bütçesi 500.000.000 TL.

     

    Üretimde internet uygulamaları, Orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerin üretim ve ihracattaki ağırlığının arttırılması, Katma değeri yüksek üretim yapısına geçiş, İhracat kapasitesinin arttırılması ve yeni pazarlara açılım, Mikro ölçekli işletmelerde tasarım - mühendislik imkân ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve ölçek büyütme, Bilişim teknolojisi alt yapısının güçlendirilmesi, Enerji verimliliğinin arttırılması ve Yeşil üretime geçiş konularında yatırım yapacak olan KOBİ’ler bu desteklerden yararlanabilecekler. Başvurular 20 Ekimde sona eriyor. Detaylı bilgi almak isteyen arkadaşlar KOBİ Destek Birimi personelimizden bilgi alabilirler.”

     

    Arakan zulmü doruk noktasında

     

    Son zamanlarda gündemimizden düşmeyen Arakan Müslümanlarının gördüğü zulümle ilgili konuşurken “zulüm ve soykırım doruk noktasına ulaştı” diyen Başkan Kopuz, Türkiye’nin tek başına yardım için çırpındığına dikkat çekti: “Maalesef dünyanın uzak bir köşesinden gelen haberlerle bir kez daha kalbimiz kan ağlıyor. Arakan’da yıllardır Müslümanlara karşı devam eden zulüm ve soykırım doruk noktasına ulaştı. Binlerce kardeşimiz şehit edildi, yüz binden fazla kişi yerinden yurdundan edildi. Zulümden kaçarak komşu ülkelere gitmeye çalışan sığınmacılar ise engelleniyor. Dünya bu zulümler karşısında ne yapıyor. Sadece seyrediyor ve olayları kınıyor.

     

    Her zaman olduğu gibi mazlumların yanında olduğunu mertçe haykıran, onlara yardım eden tek devlet var. O da Türkiye. Sığınmacılara devletimiz tarafından yardımlar ulaştırıldı, inşallah yakın zamanda Arakan’daki kardeşlerimize de devletimizin yardımları ulaşacak. Buradan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a uluslararası topluma yapmış olduğu çağrılar ve yürütmüş olduğu aktif diplomasiden dolayı teşekkür ediyorum.” 





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?