İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • FINDIK İTHALİ HİÇ SERBEST BIRAKILMADI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    FINDIK İTHALİ HİÇ SERBEST BIRAKILMADI
    (16.12.2016 . 20:54:26) (Okuma: 2214)

    Son günlerde fındık ithalatının serbest bırakıldığına ve tepkiler üzerine tekrar yasaklandığına dair haberlerle ilgili bir açıklama yapan İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, fındık ithalinin hiç serbest bırakılmadığını söyledi. 

     

    İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz'un açıklaması şöyle:

     

    "Maalesef 15 Aralık'ta gerek ulusal gerek yerel basın organlarında, ülkemizin ihracatında tarım ürünleri içinde ilk sırada olan "fındık" ile ilgili bir kez daha spekülatif haberler çıkmıştır.

     

    Bu haberlerde, fındık ithalatının Ekonomi Bakanlığı tarafından serbest bırakıldığı, 13 Aralık 2016 tarihinde yine Ekonomi Bakanlığı tarafından çıkarılan  "Sınır Ticareti Uygulamasına İlişkin Tebliği" ile de tekrar yasaklandığı iddia edilmiştir.

     

    Ülkemizde halkı bilinçlendirmekle görevli olan bazı kurumlar da bu haberleri referans alıp, bu kapsamda 150.000 (yüz elli bin) ton fındık ithalatı gerçekleşmiş olabileceğini, fındık fiyatının bu yüzden düştüğünü dahi ifade etmişlerdir.

     

    Bu mecralarda yer alan "geçmişte fındık ithalatına izin verildiği" bilgisi tamamen yanlıştır.

     

    2009 yılında çıkan tebliğde de fındık, çay, şeker ve Antep fıstığında ithalatın yasak olduğu zaten belirtilmişti. Mart ayında çıkartılan Kanun’da, tebliğde yer alan bilgilerin tekrarına lüzum görülmemiş, ancak Kanun ile tebliğin çeliştiği algısı doğması sonucunda yeni bir tebliğ hazırlanmasına karar verilmiştir. 13 Aralık 2016 tarihli tebliğde de ilgili yasak kalmaya devam etmiştir.

     

    Ancak üzülerek görmekteyiz ki, bu durum sonucunda, sanki daha önce bu yasak kaldırılmış ve şimdi tekrar yürürlüğe konmuş gibi bir algı oluşturulmaya çalışılmaktadır.

     

    Ülkemizin zor günlerden geçtiği bu dönemde bu tür yanlış ve yanıltıcı haberlerin hiç kimseye faydası olamayacağı gibi, bu tarz haberlerin varlığı gündemimizi gereksiz yere işgal etmekten öteye gitmeyecektir.

     

    Amacımız daha fazla üretmek ve daha fazla katma değer oluşturmak olmalıdır.

     

    İstanbul Ticaret Borsası olarak fındık ile ilgili hassasiyetimizin nedeni; fındığın ülkemiz için çok kıymetli bir ürün olması ve bu tür yanlış haberlerle harcanamayacak kadar değerli olmasıdır."





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?