İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • "GIDA MERKEZLİ DÜNYANIN OYUN KURUCUSU OLMALIYIZ"
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    "GIDA MERKEZLİ DÜNYANIN OYUN KURUCUSU OLMALIYIZ"
    (11.02.2022 . 10:48:27) (Okuma: 515)

    İstanbul Ticaret Borsasının Şubat ayı meclis toplantısında değerlendirmelerde bulunan İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, dünyanın gıda merkezli bir sürece girdiğini belirterek, “Gözümüzün önünde, gıdanın başrolde olacağı yeni bir dünya kuruluyor. Bu sürecin oyun kurucularından biri olmalıyız” dedi.

    Dünyanın, artan gıda talebi ve kaynak sorununa gebe olduğuna dikkat çeken Başkan Ali Kopuz, “Sürekli artan dünya nüfusu ve gıda talebinin karşılanması için sadece üretim tekniklerini değil zihniyetimizi de değiştirmeliyiz. Yeni iş ve üretim fikirlerini takip etmeli, yeni gıda sorunlarına yeni çözümler üretmek için çalışmalıyız.

    Bu Meclis çatısı altında bulunanlar olarak hepimiz gıda işi yapıyoruz ve birçoğumuz bu işin içinde birkaç nesildir bulunan ailelerin temsilcileriyiz. Tecrübe, her işte olduğu gibi üretim ve ticarette de bir avantajdır.

    Ancak bu avantaj büyük değişim dönemlerinde bir dezavantaja da dönüşebilir. Son yıllarda hepimizin tanık olduğu internet devrimi, bizim sektörümüzü de kökünden değiştiriyor. Hayal bile edemeyeceğimiz değişimleri, akıl almaz bir hızla yaşıyoruz. İnternetten gıda satışının, özellikle salgın döneminde nasıl arttığına hep beraber tanık olduk. Üretim tarafında da ileri teknoloji kullanımı artık kaçınılmaz” şeklinde konuştu.

    Yüksek teknolojik üretim ve inovatif pazarlama ile hem yarının dünyasına hazırlanılacağını hem de günümüzde yaşanan gıda enflasyonu sorununun çözümüne katkıda bulunulacağına dikkat çeken Kopuz, şunları söyledi:

    Tarımsal Destekler Arttı

    “TÜİK tarafından açıklanan Ocak ayı enflasyon verileri ne yazık ki beklendiği gibi oldukça yüksek geldi. TÜFE yıllık bazda yüzde 48,69 oranında artarken, gıda enflasyonu ise yıllık yüzde 55,61 oldu. Özellikle gıda enflasyonunun yüksekliği büyük bir sorun olarak gündemimizdeki yerini koruyor. Geçen haftalarda yaptığımız açıklamalarda ısrarla belirttiğimiz gibi, gıda enflasyonunun daha da yükselmemesi için tarımsal üretimimizin artması gerekiyor. Özellikle enerji fiyatlarındaki dalgalanma ve pandeminin doğurduğu sorunlar, gıda enflasyonunun temelinde küresel sorunların yattığının göstergesi.

    Sorun küresel kaynaklı olsa da çözüm için atacağımız adımlar elbette var. Gıda fiyatlarını dengelemek için öncelikle tarımsal üretimimizi artırmalıyız. Geçen ayki meclis toplantımızda vurguladığım gibi, özellikle tarımsal desteklerimizin ele alınması ve yüksek teknolojinin üretimde kullanılması çok önemli.

    Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta açıkladığı yeni teşviklerin bu açından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız, 2022 yılında 25,8 milyar olarak planlanan tarımsal desteklerin 29 milyar liraya çıkarıldığının müjdesini verdi. Özellikle hububat üreticilerine verilen girdi desteklerinin geçen yıla oranla yüzde 127 oranında artması, temel gıda ürünlerimiz için hayati önemdedir.

    Yeni KGF Paketleri

    Sayın Cumhurbaşkanımızın müjdesini verdiği bir diğer konu da Kredi Garanti Fonu kefaletiyle kullandırılacak üç yeni destek paketidir. Finansmana erişim, yatırım ve ihracat destekleri konusundaki bu üç desteğin toplam büyüklüğü 60 milyar lira…

    Bildiğiniz gibi KGF, teminat yetersizliği olan KOBİ ve KOBİ dışı işletmelere kefil olur, işletmelerin finansmana erişimini sağlar. Yıllardır şirketlerimizin yanında olan ve çok önemli bir eksiği dolduran bir mekanizmadır. Borsa üyelerimiz de bu desteklerden yararlanarak rekabet güçlerini artırabilirler…

    Tarımsal Kuraklıkla Mücadele

    Hem tarımsal desteklerin artması, hem de KGF destekleri, sorunlarımızın çözümü için elbette önemli adımlardır, ancak tek başlarına yetersiz kalacaklardır. Söz konusu gıda olduğunda, iklim değişikliğinden kuraklığa, tarımsal alanların azalmasından nüfus artışına kadar, çok boyutlu ele alınması gereken sorunlarla karşı karşıya bulunduğumuzun bilincindeyiz.

    Önümüzdeki yıllarda yaşanması kaçınılmaz görünen gıda arzı sorunları, birçok açıdan çözüm geliştirilmesine ihtiyaç duyuyor. Bu noktada, Şubat ayının başında Resmi Gazete’de yayınlanan “Tarımsal Kuraklıkla Mücadele” hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararı’na da değinmek istiyorum.

    Kuru ve sulu ziraat alanlarında su yönetimi, yatırımlar, tarım teknikleri, tohum ve bitki çeşitliliği, sulama teknikleri, hastalık ve zararlılarla mücadele, destekler, mera otlatma ve arazi kullanım planları gibi, tarımla ilgili birçok hayati konunun düzenlendiği bu kararın, beklentileri karşılamasının hayati önemde olduğuna inanıyorum.

    Bu kararname ile tarımsal üretimle ilgili tehditleri değerlendirecek, erken uyarılar ve tahminler yapacak, çözümler üretecek çeşitli komiteler kurulacak. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın koordinasyonunda kurulacak bu komiteler birçok kurumun katkısıyla oluşacak ve inşallah hem topraklarımızın korunması, hem de tarımsal üretimimizin artırılması için etkin çalışmalar yapacak.”

     





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?