İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • “İLERİ TEKNOLOJİ TARIMSAL HASILAMIZI ZİRVEYE TAŞIR”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    “İLERİ TEKNOLOJİ TARIMSAL HASILAMIZI ZİRVEYE TAŞIR”
    (09.07.2021 . 12:38:17) (Okuma: 550)

    İstanbul Ticaret Borsasının Temmuz ayı Meclis toplantısında ekonomik değerlendirmelerde bulunan Başkan Ali Kopuz, son yıllarda gıda ve teknolojinin öneminin giderek arttığını vurgulayarak, tarım sektöründe ileri teknoloji kullanımının önemine dikkat çekerek, “İleri teknoloji tarımsal hasılamızı zirveye taşır” şeklinde konuştu.

    Özellikle salgın döneminde gıdanın ne kadar önemli olduğunu tüm dünyanın idrak ettiğini söyleyen Başkan Ali Kopuz, giderek artan teknolojik gelişme hızının ise salgın döneminde bambaşka boyutlara ulaştığını ifade etti.  

    Teknolojik gelişmenin son etkilediği alanlardan birinin tarım olduğunu vurgulayan İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, şunları söyledi:

    “Tarım sektöründe bilişim ve internet teknolojilerinin kullanılmaya başlanması Tarım 4.0 kavramının ortaya çıkmasını sağladı. Türkiye olarak genç bir nüfusa sahibiz. Gençlerimizin ise teknolojiyle araları gerçekten çok iyi… Ancak tarımda çalışan iş gücümüzün yaş ortalaması ne yazık ki her geçen gün artıyor.

    Yani gençlerimiz, teknolojiye yakın ama tarımdan uzak duruyor… Ülkemizin yüksek teknolojili tarımsal üretim gerçekleştirmesi için gençlerimizin ve hatta beyaz yakalı olarak tabir edilen gençlerimizin tarıma yönelmesi şart.

    Tarım ve Orman Bakanlığımızın, ülkemiz tarımsal hasılasını artırmak için verdiği destek ve hibeler sayesinde her geçen yıl tarım üretimimiz gelişiyor. Tarım sektörümüz bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,5 gibi önemli bir büyümeyi yakalamayı başardı. Yine Tarım Bakanlığımızın “Genç Çiftçi” destekleri ile gençlerimiz tarıma yönelmeye başladı. Ancak bu yöneliş şimdilik arzu edilen boyutlara ulaşmadı.”

    ABD’li çiftçi, Pakistanlı çiftçinin 40 kat fazlasını üretiyor

    Tarımda teknoloji kullanımının ne kadar önemli olduğunu birkaç örnekle ifade etmek istediğini belirten Ali Kopuz, “Ülkemiz ürettiği tarımsal hasıla açısından dünyanın ilk 10 ülkesi arasında. Dünya Bankası verilerine göre, bu 10 ülke: Çin, Hindistan, ABD, Endonezya, Nijerya, Brezilya, Japonya, Pakistan, Rusya ve Türkiye…

    Bu 10 ülkenin teknoloji kullanımı, tarımda istihdam edilenlerin sayısı ve kişi başına ürettikleri değere baktığımızda teknolojinin önemini çok net olarak görebiliyoruz.

    Örneğin, tarımda istihdam edilenler, Nijerya’nın yüzde 73’ü, Pakistan’ınsa yüzde 37’si iken; bu oran ABD’de yüzde 1, Japonya’da ise yüzde 3…

    Bu rakamlara her bir tarım işçisinin ürettiği hasıla değerini de eklediğimizde teknolojinin önemi daha net olarak görülüyor. 

    Yine Dünya Bankası’nın verilerine göre, Endonezyalı bir tarım işçisinin ürettiği değer 3 bin 996 dolar iken Pakistanlı bir tarım işçisi, sadece bin 914 dolar üretebiliyor. Teknoloji kullanan ülkeler olan Japonya’da bir tarım işçisi 24 bin 195 dolar, ABD’de ise 84 bin 870 dolar üretiyor. Yani bir ABD’li tarım işçisi Pakistanlının ürettiğinin 40 kat fazlasını üretebiliyor. Biz bu sıralamada, ilk 10 ülke içinde, 17 bin 221 dolarla üçüncüyüz. Bu rakamlar, ileri teknoloji kullandığımızda tarımsal hasılamızın ne kadar artacağının göstergesi” dedi.

     





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?