İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTANBUL TİCARET BORSASI BAŞKAN YARDIMCISI İLHAN KOYUNSEVEN: “GIDA FİYATLARINDA DENGE İÇİN YAPISAL ÖNLEM ŞART…”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTANBUL TİCARET BORSASI BAŞKAN YARDIMCISI İLHAN KOYUNSEVEN: “GIDA FİYATLARINDA DENGE İÇİN YAPISAL ÖNLEM ŞART…”
    (12.07.2019 . 09:20:58) (Okuma: 860)

    İstanbul Ticaret Borsası’nın Temmuz ayı Meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlhan Koyunseven, gıda fiyatlarında denge için gündelik değil yapısal önlemler alınması gerektiğini belirtti.

     

    Haziran ayı enflasyon verilerinin düşük olmasının nedenlerinden birinin yaz aylarında gıda enflasyonu baskısının azalması olduğunu hatırlatan İlhan Koyunseven şöyle konuştu: “Gıda enflasyonunun, genel enflasyon üzerinde ne kadar büyük bir etkisi olduğunu sürekli vurguluyoruz. Bunu bir kez daha tecrübe etmiş olduk. Yalnız bu noktada bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Meyve ve sebze fiyatları düştü. Ancak bu durum, enflasyon için olumlu olsa da üretici için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Kârlılığı azalan hatta zarar eden üreticiler, önümüzdeki yıl için ekim kararlarını gözden geçirecektir. Ekimler azalırsa yeniden yüksek fiyatlar ile karşı karşıya kalabiliriz. Yani fiyatların mevsimin de etkisi ile düşmesine sevinirken, tarımda planlı ilerlemenin önemini unutmamak gerekiyor. Gündelik değil, uzun vadeli etkileri olacak yapısal önlemler alınması şart.”

     

    Geçtiğimiz günlerde TBMM’ne sunulan On Birinci Kalkınma Planı’nın yapısal önlemler konusunda önemli adımlar içerdiğini belirten İlhan Koyunseven, “Planda, tarım konusunda önemli kararlar alındığını ve hedefler belirlendiğini görüyoruz. Bizim Borsa olarak önemsediğimiz ve takipçisi olduğumuz bir başka konu var: Gıda İsrafı… Biliyorsunuz, bu konuda Yönetim Kurulumuz bir çalışma grubu kurulmasına karar vermişti. Arkadaşlarımız da bu konuda çalışmalarını yapmaya devam ediyorlar” dedi.

     

    Planda, soğuk depo zincirleri ile taşımacılık sırasında oluşan zayiatı önlemeye yönelik taşıma araçlarının modernizasyonunun teşviki ile ilgili de bilgiler olduğuna dikkat çeken Koyunseven, “Bu teşviklerin de gıda israfının önlenmesi konusuna katkı yapacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

     

    Taze meyve sebze piyasasında oluşan yüksek fiyat artışlarını dengelemek amacıyla, seracılık ile modern sulama sistemlerinin desteklenmesinin önemine işaret eden İSTİB Başkan Yardımcısı İlhan Koyunseven şunları söyledi:  “Gıda dağıtım zincirindeki maliyetlerin azalması için üretimde daha iyi örgütlenmiş aracıların kullanımı desteklenecek ve lojistik maliyetini düşürecek bir yapı oluşturulmaya çalışılacak. Ayrıca bitkisel ve hayvansal ürün ihtisas borsaları tesis edilerek piyasada derinlik sağlanması planlanıyor. Biliyorsunuz biz de derinlikli bir piyasa ve gıda enflasyonuyla mücadele kapsamındaki çalışmalara destek veriyoruz. Sayın Başkanımız Ali Kopuz, lisanslı depoculuk ve Türkiye Ürün İhtisas Borsasının ne kadar önemli olduğunu daha evvel defalarca ifade etmişti. Ürün İhtisas Borsasının devreye alınmasından sonra fiyat dalgalanmalarının önlenmesine yardımcı olacağına inanıyoruz. Ayrıca Ürün İhtisas Borsasının üreticinin önünü görmesini, ürününün değerini bulmasını sağlayacağı da açıktır.”

     

    15 Temmuz Darbe Girişimi

    Konuşmasında 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni de hatırlatan İlhan Koyunseven, “Bundan 3 yıl önce, milletimiz ile beraber alçak FETÖ darbe teşebbüsü ile yüzleştik. 15 Temmuz’da ülkemizin birliğini, beraberliğini hedef alan bir darbe girişimi yaşadık. Bunun sonucunda 251 vatan evladı şehit olmuş, binlerce vatandaşımız yaralanmıştı. Ülke olarak büyük bir sınava tabi olduk, ancak milletimizin dik duruşu ile bunun üstesinden geldik. Biz İstanbul Ticaret Borsası olarak, darbe gecesi kafamızı kuma gömmedik ve seçilmiş hükümetimize desteğini açıklayan ilk kurumlardan biri olduk. Bunun gururunu her zaman taşıyacağız” dedi.

     

    Srebrenitsa Katliamı

    11 Temmuz’un Srebrenitsa katliamının yıldönümü olduğunu belirten Koyunseven, “İnsanlık tarihinin yaşadığı en acı olaylardan biri olan bu katliamda ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Maalesef dünyanın çeşitli bölgelerinde, Müslümanları ikinci sınıf gören zihniyetin varlığını hala sürdürdüğünü görüyoruz. En ufak insan hakları ihlali söz konusu olduğunda, bazı devletlerin, kurum ve kuruluşların sesinin ne kadar yüksek çıkabildiğini biliyoruz. Ancak kendileri dışındaki insanların doğrudan yaşam hakkı gasp edildiğinde bile görmezden gelebiliyorlar. Bu yüzden bizler, kendi acılarımızın asla unutulmamasını sağlamak için her fırsatta yüksek perdeden konuşmayı kendimize bir borç bilmeliyiz. Burada bize düşen görev, bir daha bu acıların yaşanmaması için birlik olmaktır. Allah bir daha bizlere böyle acılar yaşatmasın. Allah, bu korkunç katliamı yapanları da göz yumanları da Mahkeme-i Kübra’da layıkıyla cezalandıracaktır inşallah…” şeklinde konuştu.

     

    Ticaretin Önünü Açacak Tedbirler

    Belli mal ve hizmet alımı harcamalarında taksit sayısının artırılmasına yönelik iş dünyasının taleplerini karşılamaya yönelik yeni kararlar alındığını hatırlatan İSTİB Başkan Yardımcısı İlhan Koyunseven, “Çeşitli ürünler için yapılan kredi kartı taksit düzenlemelerinin piyasayı hareketlendireceğini ve ekonomimize ivme kazandıracağına inanıyorum” dedi.

     

     





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?