İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTANBUL TİCARET BORSASI BAŞKANI ALİ KOPUZ: “DÜNYA EKONOMİSİ TOPARLANMA SÜRECİNDE”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTANBUL TİCARET BORSASI BAŞKANI ALİ KOPUZ: “DÜNYA EKONOMİSİ TOPARLANMA SÜRECİNDE”
    (11.01.2018 . 17:31:59) (Okuma: 2625)

    İstanbul Ticaret Borsası’nın Ocak ayı Meclis toplantısında konuşan İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, Dünya ekonomisinin 2007 yılında başlayan finansal krizden bu yana ilk kez geniş çaplı bir toparlanma sürecine girdiğini belirtti. Yatırımlar, sanayi üretimi ve ticaret hacmi sayesinde küresel büyümenin hızlanmış durumda olduğunu vurgulayan Kopuz, şunları söyledi

     

    “Dünya Bankası’nın Euro Bölgesi'ne yönelik büyüme beklentileri önümüzdeki yıl için 2,4'e ve 2,1'e yükseldi. Çin, Rusya, Hindistan ve Türkiye'nin de bulunduğu gelişen ve yükselen ekonomilerin 2017'ye ilişkin büyüme tahminini ise yüzde 4,1'den yüzde 4,3'e yükseltti. Türkiye'ye ilişkin büyüme beklentilerinde ise çok ciddi bir değişim var. Türkiye’nin 2017 büyüme beklentisini yüzde 6,7 olarak açıkladılar. Ama biz biliyoruz ki bu rakamların üzerinde bir büyümeyi başaracağız.

     

    Bu büyümede Avrupa Birliği ülkelerindeki ekonomik toparlanmanın ve artan ihracatımızın da etkisi büyük… Son günlerde AB ülkeleri ile ülkemiz arasındaki ilişkilerin yumuşamasını çok önemli buluyorum. Gelinen noktada, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, devletimizin en üst seviyede girişimleri var. Bu meseleye bir iş adamı olarak baktığımda, AB ile ilişkilerin tekrar rayına oturmasını gayet olumlu karşılıyorum.

     

    Türkiye AB’nin 4. en büyük ihracat pazarıdır. AB’nin ise en çok ithalat yaptığı 5. ülkedir. Türkiye-AB ilişkilerindeki normalleşmenin, ekonomik büyüme döneminde gerçekleşmesi de oldukça önemli. Sonuçta AB ile Türk İş dünyasının yapacağı çok fazla alışveriş var. Tüm bunlara ek olarak, dış politikadaki yaşanan olumlu gelişmeler, bu yıl Türkiye'nin ihracatını arttırabilir. Nitekim yeni ihracat siparişleri Şubat 2011’den bu yana en yüksek düzeyine çıktı.”

     

    İSTİB Ocak 2018 Meclis Toplantısı

     

    Küresel Enflasyon Baskısı

     

    Dünya ekonomisi toparlanırken, emtia fiyatlarının da arttığını hatırlatan İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Geçtiğimiz yıl bu toparlanmanın küresel enflasyona olan etkisinin sınırlı kaldığını belirtti. Kopuz 2018'de oluşabilecek küresel enflasyon baskısının, ülkemizi 2018 yılında ulaşmak istediği enflasyon hedefinden uzaklaştırabileceğini de vurgulayarak, “Bu durum 2018 yılının sonbaharına kadar çift haneli enflasyonun devam edebileceğini gösteriyor. Hükümetimizin yapısal reformların gerçekleştirilmesi konusunda kararlılığının güçlü bir şekilde devam etmesi ile enflasyonist baskının ekonomimize etkisinin en az düzeye indirilmesini sağlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

     

    Tarım ve Hayvancılıkta Girdi Maliyetleri

     

    Konuşmasında tarımda girdi maliyetlerine de değinen Ali Kopuz, “Tarım ve hayvancılık sektöründe en önemli sorun girdi maliyetleri. Bu girdilerden en önemlileri de yem ve mazot.

     

    Geçtiğimiz günlerde Sayın Başbakanımız bir müjde verdi. Yem ve mazot konusunda 2018 yılında çok önemli destekler verileceğini belirtti.

     

    İnşallah bu tedbirler tarım ve hayvancılığımızın sorunlarının çözümüne katkı sağlayacaktır” dedi.

     

    Gümrük Vergisi Oranları Düşürüldü

     

    İstanbul Ticaret Borsası’nın üyelerinin sorunlarını çözmek için büyük çaba gösterdiğini söyleyen İSTİB Başkanı Ali Kopuz, yaptıkları lobi faaliyetleri neticesinde elde edilen yeni bir başarıdan da söz etti. Kopuz şunları söyledi:

     

    “Birkaç yıldır üzerinde çalıştığımız bir konu vardı. Özellikle kaju ithalatında gümrük vergisi oranlarının düşürülmesi gerektiğini her platformda ısrarla dile getirdik.

     

    Birçok defa talebimiz reddedildi ama biz yılmadan bu konuda ısrar ettik. Bu üründe gümrük vergilerinin yüksek olması nedeniyle kaçakçılık cazip hale geliyor, kalitesiz ve sağlık açısından sakıncalı ürünler piyasaya arz ediliyordu.

     

    31.12.2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan ‘İthalat Rejimi Kararına Ek Karar’ ile birlikte badem, ceviz ve kaju ithalatında uygulanan gümrük vergisi oranları düşürüldü.

     

    Yeni düzenleme ile birlikte: Kaju ithalatında uygulanan gümrük vergisi oranı da yüzde 30’dan yüzde 10’a düşürüldü.

     

    Ayrıca kabuklu ve kabuksuz badem ve ceviz ithalatında uygulanan gümrük vergisi oranları yüzde 43,2’den yüzde 15’e düşürüldü. Bunu da burada bir bilgi olarak ifade edeyim.

     

    Bazen Borsayı bilmeyen, tanımayan arkadaşlarınız soruyor, “Borsa ne iş yapıyor” diye. İşte bu işi yapıyoruz. Siz yeter ki sorunlarınızı iletin biz de sizin taleplerinizin gerçekleşmesi için elimizden ne geliyorsa yapalım.

     

    Bugün bu bahsettiğimiz konular tüccarımız açısından çok önemli konular. Umuyorum ki hem tüccarımız hem de tüketicilerimiz, bu vergi indirimlerinden olumlu etkilenecektir.”





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?