İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTANBUL TİCARET BORSASI ORGAN SEÇİMLERİNE İLİŞKİN DUYURU
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTANBUL TİCARET BORSASI ORGAN SEÇİMLERİNE İLİŞKİN DUYURU
    (05.10.2022 . 08:55:03) (Okuma: 631)

    İstanbul Ticaret Borsası Organ Seçimleri hakkındaki  Fatih 2. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nın İstanbul Ticaret Borsası Organ Seçimlerine ait Duyurusu ve Yetki Belgesi Dilekçe Örneği aşağıdadır. 

    Yetki Belgesi Dilekçe Örneğine ulaşmak için tıklayınız...

     

    FATİH 2. İLÇE SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞI’NIN

    İSTANBUL TİCARET BORSASI ORGAN SEÇİMLERİNE

    İLİŞKİN DUYURUSU

     

    5174 Sayılı Kanunun; 81, 82, 83 ve 84. maddeleri ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Organ Seçimleri Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre yapılacak İstanbul Ticaret Borsası Organ Seçimlerine ilişkin hususlar aşağıda gösterilmiştir.

     

    1. SEÇİM GÜNLERİ

     

    1. İstanbul Ticaret Borsası Meslek Komiteleri Asil ve Yedek Üye Seçimi ile Meclis Asil ve Yedek Üye Seçimi; 22 Ekim 2022 CUMARTESİ günü Hobyar Mahallesi, Zahire Borsası Sokak No:3 Bahçekapı, Fatih/İstanbul adresindeki İSTANBUL TİCARET BORSASI MERKEZ BİNASINDA yapılacak, oylar sabah saat 09.00’dan akşam 17.00’ye kadar kullanılacaktır.
    2. Borsa Yönetim Kurulu Başkanı, Yönetim Kurulu Asil ve Yedek Üyeleri, Disiplin Kurulu Asil ve Yedek Üyeleri ile TOBB Asil ve Yedek delegeleri seçimleri ise 28 Ekim 2022 CUMA günü Hobyar Mahallesi, Zahire Borsası Sokak No:3 Bahçekapı, Fatih/İstanbul adresindeki İSTANBUL TİCARET BORSASI MECLİS SALONU’nda, 09.00-12.00 saatleri arasında yapılacaktır.

     

    1. LİSTELERİN ASILMASI

    Meslek gruplarına göre seçme ve seçilme hakkını haiz üyeleri gösteren güncel üye listeleri; 05 Ekim 2022 Çarşamba günü 08.00’dan itibaren Ticaret Borsası Binası Girişinde ilan edilecek ve 3 tam işgünü müddetle ilan edildikten sonra, 07 Ekim 2022 Cuma günü saat: 17.00’de ilan kaldırılacaktır.

     

    1. LİSTELERE İTİRAZ SÜRESİ

    Listelere itirazların; listelerin ilan edildiği 3 günlük ilan süresi içinde Fatih İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na yazılı olarak yapılması, itirazlarda ikametgâh gösterilmesi ve kimlik ibrazı şarttır. İtirazlar, İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nca incelenerek en geç 2 gün içinde karara bağlanır. Bu karara tebliğ tarihinden itibaren 3 gün içinde İl Seçim Kurulu nezdinde itiraz edilebilir. İl Seçim Kurulunun 3 gün içinde vereceği karar kesindir.

    Borsaya kayıtlı üyelerden Meslek Komiteleri ve Meclis Seçimlerinin yapılacağı tarih itibariyle iki yılını dolduracak olanlar da seçme ve seçilme hakkına sahip olanları gösteren listelere dâhil edilirler.

     

    1. MESLEK GRUPLARI

    1. Borsa’da meslek grubu sayısı 27’dir.

    Bu meslek gruplarından Üye Sayısı 60-1500 arası olan Meslek gruplarında beş kişilik; 1501-2000 arası olan Meslek Gruplarında yedi kişilik meslek komitesi oluşturulur.

    Ayrıca aynı sayıda yedek üye seçilir.

    2. Borsa Meclisine; meslek komiteleri beş kişiden oluşan gruplarda ikişer; yedi kişiden oluşan gruplarda üçer meclis üyesi seçilir. Ayrıca aynı sayıda yedek üye seçilir.

    Her meslek grubu için ayrı zarflarda oy kullanılacaktır. Bu zarflara konulacak her bir oy pusulasının üstüne Meslek Komitesi Asil Üye adayları, altına ise Meslek Komitesi Yedek Üye adayları ayrı ayrı yazılır. Meclis Asil ve Yedek Üyesi adayları, aynı liste üzerinde Meslek Komitesi asil üye adaylarının yanlarına yazılarak belirtilir. Bu şekilde düzenlenen birleşik oy pusulası tek bir zarfa konulmak suretiyle sandığa atılır. Birleşik oy pusulası örneği aşağıda gösterilmiştir.

    Tüzel kişiler; Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliğine tüzel kişi olarak seçilirler, bu nedenle oy pusulalarında, Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliği için tüzel kişinin sadece açık ticaret unvanının ve sicil numarasının yazılması zorunludur.

    Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliğine seçilen tüzel kişiler, Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliği seçimlerinin kesinleşmesinden itibaren 1 (bir) gün içinde Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliğine tüzel kişiyi temsil edecek gerçek kişinin ismini Borsa’ya bildirir. Bu süre içerisinde bildirimin yapılmaması halinde Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliği seçimlerinde oy kullanan tüzel kişinin gerçek kişi temsilcisi Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeliği Seçimlerinde oy kullanamaz.

     

    1. SEÇME VE SEÇİLME YETERLİLİKLERİ

    Yüksek Seçim Kurulu’nun 262 No.lu kararı gereğince, Borsa seçimlerinde oy kullanacak gerçek kişilerin TC. vatandaşı olması halinde, TC. kimlik numaralarının seçmen listelerinde yer alması öngörüldüğünden, oy kullanacak gerçek kişilerin TC. vatandaşı olması halinde TC. kimlik numaralarına, yabancı uyruklu gerçek kişi olması halinde ise uyruklarına seçmen listelerinde yer verilmiş olup, Borsa kayıtlarında TC. kimlik no.su bulunmayan gerçek kişilerle yabancı uyruklu olup da uyruğu bilinmeyen gerçek kişilere seçmen listelerinde yer verilmemiştir.

    Meslek Komiteleri Meclis Üyeliklerinde Seçme Yeterlilikleri

    Borsa Organ Seçimlerine seçmen sıfatıyla iştirak edebilmek için;

    1. Seçim tarihi itibariyle en az iki yıldır Borsa’ya kayıtlı olmak,
    2. Gerçek kişiler ile tüzel kişilerin gerçek kişi temsilcileri için seçim gün itibarıyla on sekiz yaşını doldurmuş olmak,
    3. Tüzel kişilerin gerçek temsilcileri için ana sözleşmeye uygun şekilde temsil ve bağlayıcı işlem yapmaya yetkilendirilmiş ve Ticaret Siciline tescil edilmiş olmak,
    4. Borsa’ya kaydını gerektiren ticari ve sınai kazanç dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmak,
    5. Kanunun 32’nci maddesi uyarınca meslek grubu ve seçmen listelerinden silinmemiş olmak veya Kanunda belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmiş olmak suretiyle yeniden meslek grubu ve seçmen listelerine dahil edilmiş olmak gerekir.

    Seçme hakkının kullanılabilmesi için bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen şartların yanı sıra;

    • Ticaret şirketlerinde, şirketin ortağı ve/veya yöneticisi olması ve şirketi temsil ile bağlayıcı işlem yapmaya yetkili bulunması,
    • Ticaret şirketleri dışındaki tüzel kişilere ait ticari işletmelerde, gerçek kişi temsilcinin işletmenin yöneticisi olması ve ticari işletmeyi temsil ile bağlayıcı işlem yapmaya yetkili bulunması,
    • Gerçek kişilere ait ticari işletmelerde ticaret siciline tescil edilmiş temsilcinin bulunması halinde bunların işletmeyi temsil ile bağlayıcı işlem yapmaya yetkili bulunması, şarttır. Bu fıkra kapsamında belirtilen şartlar şubeleri temsile yetkili kılınanlar için de aranır.
    • Üye şirketin münfesih olması halinde, üyeliği kendiliğinden sona erdiğinden borsa organ seçimlerinde oy kullanamaz.
    • Bu maddede geçen süreler, gün hesabı yapılmak suretiyle hesaplanır.

    Meslek Komiteleri ve Meclis Üyeliklerine Seçilme Yeterlilikleri

    Borsa organlarına seçilebilmek için;

    1. Seçim tarihi itibarıyla, tacir ve sanayiciler için ticaret siciline, borsa üyelerinden esnaf niteliğinde olanlar için ise esnaf ve sanatkarlar siciline kayıtlı bulunmak şartıyla en az iki yıldan beri borsaya kayıtlı olmak. Burada belirtilen iki yıllık süre, Kanunun 32 nci maddesi uyarınca meslek grupları ve seçmen grupları ve seçmen listelerinden silinen üyelerden Kanunda belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle yeniden meslek grubuna ve seçmen listelerine dahil edilen üyeler için aranmaz.

    2. Gerçek kişiler ile tüzel kişilerin gerçek kişi temsilcileri için seçim günü itibarıyla 25 yaşını doldurmuş ve okur-yazar olmak,

    3. İflas etmemiş ya da iflas etmiş olsa bile itibarını hükmen yeniden kazanmış olmak,

    4. Türk Ceza Kanunun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıl veya daha fazla süreyle ya da devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hapis cezasına mahkum olmamak,

    5. Kanunun 32 nci maddesi uyarınca meslek grubu ve seçmen listelerinden silinmemiş olmak veya Kanun’da belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmiş olmak suretiyle yeniden meslek grubu ve seçmen listelerine dahil edilmiş olmak,

    6. Borsaya kaydını gerektiren ticari ve sınai faaliyetten elde edilen kazanç dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmak gerekir.

    Seçilme hakkının kullanılabilmesi için yukarıda belirtilen şartların yanı sıra;

    • Ticaret şirketlerinde, şirketin ortağı ve/veya yöneticisi olması ve şirketi temsil ile bağlayıcı işlem yapmaya yetkili bulunması,
    • Ticaret şirketleri dışındaki tüzel kişilere ait ticari işletmelerde. gerçek kişi  temsilcisinin işletmenin sahibi veya temsilcisi olması ve ticari işletmeyi temsil ile bağlayıcı işlem yapmaya yetkili bulunması,
    • Gerçek kişilere ait ticari işletmelerde ticaret siciline tescil edilmiş temsilcinin bulunması halinde bunların işletmeyi temsil ile bağlayıcı işlem yapmaya yetkili bulunması,
    • Yukarıda belirtilen durumların seçimden en az altı ay öncesini kapsaması şarttır. Bu şartlar şubeleri temsile yetkili kılınanlar için de aranır.

    Temsil ile bağlayıcı işlemler yapmaya yetkili temsilcinin, yetki süresinin sona ermesi halinde, aynı temsilcinin seçim tarihinden önceki altı aylık süre içinde kesinti olsa dahi kendisinden önce başka bir temsilci yetkilendirilmeden yeniden yetkili kılınması durumunda, bu yetkinin seçim tarihinden en az altı ay öncesini kapsadığı kabul edilir.

    Milletvekili veya belediye başkanları oda, borsa ve Birlik organlarına seçildikleri seçimlerin kesinleşmesinden itibaren üç (3) gün içinde milletvekilliği veya belediye başkanlığı görevlerinden istifa etmedikleri taktirde oda, borsa ve Birlik organlarındaki görevleri kendiliğinden sona erer.

    Üye şirketin münfesih olması halinde üyeliği kendiliğinden sona erdiğinden Borsa organlarına seçilemez.

    Disiplin Kurulu Üyeliklerine Seçme ve Seçilme Yeterlilikleri

    Disiplin Kurulu, Meclis tarafından Borsa’ya kayıtlı üyeler arasından yargı gözetiminde ve gizli oyla dört yıl için seçilen altı üyeden oluşur. Aynı sayıda yedek üye seçilir. Tüzel kişiler disiplin kurulu üyeliğine tüzel kişi olarak ve temsilcisi gerçek kişi de belirtilerek seçilir.

    Disiplin Kurulu Üyeliği seçiminde kullanılacak oy pusulalarına, tüzel kişinin ticaret unvanı ve sicil numarası ile tüzel kişinin temsilcisi gerçek kişinin isminin birlikte yazılması zorunludur.

    Oy pusulasında sadece tüzel kişinin unvanının veya sadece tüzel kişi temsilcisi gerçek kişinin adının belirtilmiş olması halinde bu oylar geçersiz sayılır. Oyların sayımında, tüzel kişilerin farklı gerçek kişi temsilcilerine verilmiş olan oylar, o tüzel kişiliğin toplam oy sayısını oluşturur. Ancak, aday sıralamasına bu tüzel kişinin en fazla oy alan temsilcisinin adı yazılır. Meclis üyeliğine seçilenler disiplin kurulu üyeliğine seçilemez.

    Disiplin kurulu üyeliğine seçilebilmek için, 19/01/2005 tarihli ve 25705 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Organ Seçimleri Hakkında Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde belirtilen seçilme yeterliliklerinin yanında daha önce herhangi bir disiplin veya para cezası almamış olmak ve en az lise ve dengi okul mezunu olmak gerekir. Tüzel kişilerin disiplin kurulu üyeliğine seçilebilmesi için gerçek kişi temsilcisinin bu fıkrada belirtilen şartları haiz olması gerekir.

    Disiplin kurulu asil ve yedek üyeliğine seçilenler, seçimlerin kesinleşmesini müteakip on beş gün içinde Borsa Genel Sekreterliği’nce yapılacak tebligat üzerine öğrenim durumlarını tevsik eden belgeyi tebellüğ tarihinden itibaren otuz gün içinde Borsa Genel Sekreterliği’ne evrak kayıt numarası almak suretiyle ibraz etmek zorundadır.

    Bu belgenin süresi içinde ibraz edilmemesi halinde üyenin disiplin kurulu asil veya yedek üyeliği kendiliğinden sona erer.

    Disiplin kurulu asil ve yedek üyelerince ibraz edilen öğrenim durumunu gösterir belgeler ile bu üyelerin daha önceden disiplin veya para cezası alıp almadığı hususu Borsa Genel Sekreterliği’nce incelenir. Seçilme yeterliliği bulunmadığı anlaşılanların disiplin kurulu asil veya yedek üyeliği kendiliğinden sona erer.

    1. SEÇİM SANDIK KURULU YERLERİ

    İstanbul Ticaret Borsası’na kayıtlı firmaların Meslek Komiteleri ve Meclis Üyeliği seçimlerinde oylarını kullanabilmeleri için (27) sandık kurulu oluşturulmuştur.

    SEÇİM SANDIK KURULLARININ TÜMÜ OY ALIM İŞLEMLERİNİ HOBYAR MAHALLESİ, ZAHİRE BORSASI SOKAK NO:3 BAHÇEKAPI, FATİH ADRESİNDEKİ İSTANBUL TİCARET BORSASI MERKEZ BİNASINDA YAPACAK OLUP, BU KURULLARIN OY ALIMINI YAPACAĞI MESLEK GRUBU NUMARALARI AŞAĞIYA ÇIKARILMIŞTIR.

     

    SANDIK KURULLARI VE OYUN KULLANILACAĞI

    MESLEK GRUPLARI ÇİZELGESİ

     

    SANDIK NO

    MESLEK GRUBU

    SANDIK NO

    MESLEK GRUBU

    SANDIK NO

    MESLEK GRUBU

    1

    1

    10

    10

    19

    19

    2

    2

    11

    11

    20

    20

    3

    3

    12

    12

    21

    21

    4

    4

    13

    13

    22

    22

    5

    5

    14

    14

    23

    23

    6

    6

    15

    15

    24

    24

    7

    7

    16

    16

    25

    25

    8

    8

    17

    17

    26

    26

    9

    9

    18

    18

    27

    27

     

     Seçimler sırasında Seçim Sandık Kurulu Başkan ve Üyelerine karşı işlenen suçlar Devlet Memurlarına karşı işlenmiş gibi cezalandırılır.

     

    1. OY VERME İŞLEMİ

    ​Oy verme işlemleri, gizli oy ve açık tasnif esaslarına göre yapılır. Seçmen listelerinde adı yazılı olmayan üyeler oy kullanamaz. OYLAR, OY VERENİN KİMLİĞİNİN, TÜRKİYE    CUMHURİYETİ KİMLİK NUMARASINI TAŞIYAN; TÜRKİYE CUMHURİYETİ KİMLİK KARTI, GEÇİCİ KİMLİK BELGESİ, NÜFUS CÜZDANI, PASAPORT, EVLENME CÜZDANI, ASKERLİK BELGESİ, SÜRÜCÜ BELGESİ, ODA/BORSA VEYA RESMİ DAİRELERCE VERİLEN SOĞUK DAMGALI KİMLİK KARTI İLE İSPAT EDİLMESİNDEN VE LİSTEDEKİ İSMİNİN KARŞISINDAKİ YERİN İMZALANMASINDAN SONRA KULLANILIR.

    Seçmenlerin oy pusulalarını gizli olarak yazmaları veya hazır ve basılı oy pusulalarını zarfa koymaları için, kendilerine kapalı oy verme yeri gösterilir. Oy pusulalarının bu kapalı yerde zarfa konulması mecburidir.

    Oy pusulalarında asil ve yedek üyeliğe seçilecek olanlar ayrı ayrı gösterilir. Aday adlarının yanına sıra numarası konulmaz, konulmuş ise bunlar tercih sırasını göstermez.

    Gerçek kişi üyeler; oylarını bizzat kullanılacaklardır. GERÇEK KİŞİLER ADINA VEKALETEN OY KULLANILAMAZ.

    Tüzel kişilerin sınırsız yetkili gerçek kişi temsilcilerinin, temsil ettikleri tüzel kişinin tescilli ana sözleşmeleri gereğince temsil ve bağlayıcı işlem yapma yetkisine sahip olduklarına dair düzenlenmiş ticaret sicil müdürlüğünden doksan gün içerisinde alınmış seçim yetki belgesinin veya Mersis’den alınacak sicil tasdiknamesinin oy kullanma sırasında ibrazı gerekir. İbraz edilen sicil tasdiknamesinin bir fotokopisi oy kullanılan sandık kurulu başkanına teslim edilir. Ticaret sicil müdürlüklerince organ seçimlerinin başladığı tarihten önceki doksan gün de dahil olmak üzere oda ve borsa organ seçimlerinin yapıldığı aylarda seçim amacıyla tasdik edilen bu belgelerden  harç ve hizmet bedeli tahsil edilmez.

    Ticaret Sicil Müdürlüğünden alınacak seçim yetki belgeleri ile MERSİS’ten alınacak Seçime Özgü E-Sicil Tasdiknameleri ÜCRETSİZ alınabilecektir.

    Tüzel kişilerin ve şubelerin gerçek kişi temsilcisi için aşağıdaki usullere uygun alarak yetki belgesi düzenlenir;

    Yetki belgesi talepleri dilekçe ile yapılır.

    Yalnızca bir temsilci için yetki belgesi düzenlenir.

    Müşterek yetkiye sahip temsilciler bulunması halinde hangi temsilci için yetki belgesi düzenleneceği dilekçede belirtilir ve müşterek yetkililerce imzalanır.

    Münferit yetkiye sahip birden fazla temsilci bulunması halinde dilekçe müştereken imzalanabileceği gibi münferit yetkiye sahip temsilcilerden biri tarafından da imzalanabilir. Münferit yetkililerden ilk başvurana yetki belgesi verilir.

    Düzenlenen yetki belgesi iade edilmedikçe yeni yetki belgesi düzenlenmez. Yetki belgesinin zayi olması halinde, aynı kişi/kişiler tarafından talep edilmesi şartıyla aynı kişi adına yeni bir yetki belgesi düzenlenir. Zayi olan yetki belgesinin başka bir temsilci adına düzenlenmesinin talep edilmesi halinde, başvuru dilekçesinin temsil ve bağlayıcı işlem yapma yetkisine sahip tüm temsilciler tarafından imzalanması zorunludur.

    Münfesih, tasfiye haline girmiş, iflasına karar verilmiş şirketlerin temsilcileri ile adi ortaklık adına organ seçimlerinde kullanılmak üzere yetki belgesi düzenlenmez.

    Tüzel kişilerin ve şubelerin gerçek kişi temsilcilerinin sicil tasdiknamesi ile oy kullanması aşağıdaki usullere uygun olarak yapılır;

    - Tüzel kişi ve bunların şubelerinin gerçek kişi temsilcisi tarafından oy kullanma işlemi sırasında, temsil ve bağlayıcı işlem yapma yetkisine sahip olduğunu gösterir sicil tasdiknamesinin aslı ibraz edilerek fotokopisi seçim sandık kurulu başkanına verilir.

    - Sicil tasdiknamesinde münferiden yetkili kılınanlardan ilk başvurana oy kullandırılır.

    - Sicil tasdiknamesinde müştereken temsil yetkisi verilmiş olması halinde, müştereken yetkilendirilen temsilciler tarafından imzalanmış ve aralarından oy kullanacak temsilciyi gösterir dilekçe, sicil tasdiknamesinin aslı ibraz edilerek fotokopisi sandık kurulu başkanına verilir.

    - Münfesih, tasfiye haline girmiş, iflasına karar verilmiş şirketlerin temsilcileri oy kullanamazlar.

    Yetki Belgesi Talep dilekçeleri İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden Perpa, Giyimkent Hizmet Birimlerinden, Maltepe (Anadolu Yakası) ve Borsa web sitesinden (www.istib.org.tr) temin edilebilecektir. Bu yetki belgesi talep dilekçelerinin boş kısımları doldurulduktan sonra, tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili kişilerce şirket kaşesi altında imzalanacaktır. Temsilcinin TC. kimlik numarası talep formuna MUTLAKA yazılacaktır. Müşterek yetkili birden fazla tüzel kişi temsilcisinin bulunması halinde talep dilekçesinde tüm MÜŞTEREK YETKİLİLER tarafından imzalanacaktır, ancak yetki belgesi bunlardan sadece talep dilekçesinde açıkça belirtilen bir yetkili adına düzenlenecektir.

          VIII-SEÇİM SONUÇLARININ İLANI, İTİRAZLAR, KESİNLEŞME VE MAZBATALARIN ALINMASI

    22 Ekim 2022 Cumartesi günü yapılacak Meslek Komiteleri ve Meclis Üyeliği seçimlerinin devamı sırasında yapılan işlemler ile seçim mahallinde ve Borsa Binasında asılmak üzere ilan edilecek (24 Ekim 2022 Pazartesi günü) seçim sonuçlarına yapılacak itirazlar aynı gün İlçe Seçim Kurulu Başkanı tarafından incelenip karara bağlanacaktır.

    İtiraz üzerine verilen bu kararlar 25 Ekim 2022 Salı günü BORSA MERKEZ BİNASINDA asılmak suretiyle ilan edilecektir. İlçe Seçim Kurulu Başkanının kararına karşı aynı gün içinde İl Seçim Kurulu nezdinde itiraz edilebilir. İl Seçim Kurulu’nun bir gün içinde (26 Ekim 2022) vereceği kararlar kesindir. 27 Ekim 2022 PERŞEMBE GÜNÜ KESİN SONUÇLAR BORSA MERKEZ BİNASINDA ASILARAK İLAN EDİLECEKTİR.

    Meslek Komitesi Asil ve Yedek Üyelikleri ile Meclis Asil ve Yedek Üyeliğine seçilen gerçek kişiler; bizzat, tüzel kişiler ise kendilerini temsile ve bağlayıcı işlem yapmaya yetkili gerçek kişiler tarafından temsil edilir.

    Tüzel kişiler;

    Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliği seçimlerinin kesinleşmesinden itibaren bir (1) gün içerisinde (27 Ekim 2022 Perşembe saat 17.00’ye kadar) Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliğinde tüzel kişiyi temsil edecek gerçek kişinin ismini Borsaya bildirir. Bu süre içinde bildirimin yapılmaması halinde, Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliği seçimlerinde oy kullanan tüzel kişinin gerçek kişi temsilcisi; Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeliği, Disiplin Kurulu Üyeliği, TOBB Genel Kurul Delegeleri ile Meclis Başkan ve Başkan Yardımcıları, Katip Üye, Meslek Komitesi Başkan ve Başkan Yardımcısı seçiminde oy kullanamaz.

    İsmi bildirilen, tüzel kişinin ticaret siciline tescilli temsilcisi gerçek kişinin, Ticaret Sicili Müdürlüğünden alacakları 2 adet temsilci belgesinin bir nüshasını; 27 Ekim 2022 Perşembe günü Zahire Borsası Sokak No:3 Bahçekapı Fatih/İstanbul adresindeki İstanbul Ticaret Borsası Genel Sekreterliğine teslim etmeleri, diğer nüshasını Karagümrük Mah. Vatan Cad. No: 66 (Fatih Kaymakamlığı İçi B/Blok Zemin Katı) Fatih/İstanbul adresinde bulunan Fatih İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na 27 Ekim 2022 Perşembe günü Saat; 19.00’a kadar bizzat teslim ederek, mazbatalarını almaları ve bu belgeleri 28 Ekim 2022 Cuma günü saat 09.00 – 12.00 saatleri arasında yapılacak Borsa Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri, Disiplin Kurulu ve TOBB delegeleri seçiminde oy kullanma sırasında Seçim Sandık Kuruluna ibraz etmeleri gerekmektedir.

           IX-YÖNETİM KURULU BAŞKAN VE ÜYELERİ, DİSİPLİN KURULU ÜYELERİ İLE TOBB DELEGELERİ SEÇİMİ

    28 Ekim 2022 Cuma günü saat 09.00 – 12.00 saatleri arasında yapılacak Borsa Meclisinin kendi üyeleri arasından seçeceği Borsa Yönetim Kurulu Başkanı ve 10 Asil 10 Yedek Üyesi ve TOBB Genel Kurul 22 Asil, 22 Yedek Delegesi ile Borsa’ya kayıtlı üyeler arasından seçeceği Disiplin Kurulu 6 Asil, 6 Yedek Üyesi seçimi geçici sonuçları 31 Ekim 2022 Pazartesi günü Borsa Merkez Binası ilan panosunda ilan edilecektir. Bu geçici sonuçlara da ilan süresinde (bir gün) yapılacak itirazlar aynı gün incelenip karara bağlanacaktır. Bu kararlar 01 Kasım 2022 Salı günü ilan edilecektir. İlan süresi içinde bu kararlara karşı İl Seçim Kuruluna itiraz edilebilir. İl Seçim Kurulunun bir gün içinde vereceği karar kesindir. KESİN SONUÇLAR 03 Kasım 2022 Perşembe ilan edilip, seçilenlere mazbataları aynı gün saat 14.00’de Fatih İlçe Seçim Müdürlüğü’nde verilecektir.

    5174 sayılı Kanun ve Organ Seçimleri Hakkında Yönetmeliğin 39. Maddesi uyarınca; bir Oda veya Borsanın meslek komitesi veya meclis üyeliğine seçilen gerçek kişiler ile tüzel kişilerin gerçek kişi temsilcileri aynı faaliyet alanı içinde bulunan başka bir Oda veya Borsanın Meslek Komitesi veya Meclisi ile 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’na tabi Odalarda görev alamayacaklarından, bu durumda onların, seçimlerin kesinleşmesinden itibaren tercihlerini onbeş (15) gün içinde ilgili Oda ve Borsa Yönetim Kurulu Başkanlığı’na yazılı olarak bildirmeleri gerekmektedir. Bu süre içinde bildirmedikleri takdirde ilgilinin seçilmiş olduğu organ üyelikleri kendiliğinden sona erecektir.

    5174 sayılı Kanun ve Organ Seçimleri Hakkında Yönetmeliğin 6. Maddesi uyarınca; Oda, Borsa ve Birlik organlarında görevli iken milletvekili veya belediye başkanı olarak seçilen gerçek kişiler ile tüzel kişilerin gerçek kişi temsilcililerinin Oda, Borsa ve Birlik organlarındaki görevleri, seçildikleri milletvekili veya mahalli idare seçimlerinin kesinleşmesinden itibaren kendiliğinden sona ereceğinden, milletvekili veya belediye başkanları Oda, Borsa ve Birlik organlarına seçildikleri seçimlerin kesinleşmesinden itibaren üç (3) gün içinde milletvekilliği veya belediye başkanlığı görevlerinden istifa etmedikleri takdirde Oda, Borsa ve Birlik organlarındaki görevleri kendiliğinden sona erecektir.

     

                Duyurulur.

     

     

     

    5 KİŞİLİK MESLEK KOMİTESİ VE 2 KİŞİLİK MECLİS ÜYELİĞİ

    BİRLEŞİK OY PUSULASI ÖRNEĞİ

     

    (    ) NO.LU MESLEK KOMİTESİ ASİL ÜYE ADAYLARI

    123456   ABC Anonim Şirketi       (Meclis Asil Üye Adayı)

    123789   BCD Limited Şirketi      (Meclis Asil Üye Adayı)

    265432   PR                                 (Meclis Yedek Üye Adayı)

    321654   AB                                 (Meclis Yedek Üye Adayı)

    156842   MNO Limited Şirketi

     

    (    ) NO.LU MESLEK KOMİTESİ YEDEK ÜYE ADAYLARI

    358741   UÜV Anonim Şirketi

    148652   CD

    258963   DEF Limited Şirketi

    374621   SŞ

    298564   BA Anonim Şirketi

     

    7 KİŞİLİK MESLEK KOMİTESİ VE 3 KİŞİLİK MECLİS ÜYELİĞİ

    BİRLEŞİK OY PUSULASI ÖRNEĞİ

     

    (    ) NO.LU MESLEK KOMİTESİ ASİL ÜYE ADAYLARI

    123456   ABC Anonim Şirketi       (Meclis Asil Üye Adayı)

    123789   BCD Limited Şirketi      (Meclis Asil Üye Adayı)

    265432   PR                                 (Meclis Asil Üye Adayı)

    321654   AB                                 (Meclis Yedek Üye Adayı)

    156842   MNO Limited Şirketi       (Meclis Yedek Üye Adayı)

    98765   VYZ Anonim Şirketi         (Meclis Yedek Üye Adayı)

    43210   DEF

     

    (    ) NO.LU MESLEK KOMİTESİ YEDEK ÜYE ADAYLARI

    358741   UÜV Anonim Şirketi

    148652   CD

    258963   DEF Limited Şirketi

    374621   SŞ

    298564   BA Anonim Şirketi

    321045   KLM Limited Şirketi

    765432   SLM

     

     





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?