İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB, ABD VE AB İLİŞKİLERİ ÜZERİNE DÜZENLENEN PANELE KATILDI
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB, ABD VE AB İLİŞKİLERİ ÜZERİNE DÜZENLENEN PANELE KATILDI
    (19.07.2018 . 12:49:22) (Okuma: 1448)

    İktisadi Kalkınma Vakfı tarafından düzenlenen “ABD’nin Küresel Rolü ve AB ile İlişkiler: Kriz mi Yeniden Yapılanma mı?” başlıklı bir panele İstanbul Ticaret Borsası Araştırma İş ve Proje Geliştirme Şubesi personeli katıldı.

     

    Panelin açış konuşmasını gerçekleştiren İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ABD’nin küresel rolü ve AB ile ilişkilerin yanı sıra küresel liberal düzende meydana gelen gelişmelere değindi. İKV’nin 1965’ten bu yana Türkiye-AB ilişkilerini yakından takip ettiğini belirten Zeytinoğlu, durağanlaşan ilişkilere dinamizmi getirecek ve ivme kazandıracak iki önemli konunun Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestliği süreci olduğunu ifade etti.

     

    Moderatörlüğünü İKV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halûk Kabaalioğlu’nun üstlendiği panelde ilk olarak TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Emekli Büyükelçi Bozkurt Aran söz aldı. Aran, bugünkü düşünce kalıplarından sıyrılarak, değişen dünya düzeninde gelecek dönemde neler olabileceğinin görülmesi gerektiğini belirtti. Aslında içinde bulunduğumuz dönemde dünya refahının daha önce hiç olmadığı kadar arttığını ve aşırı yoksulluğun azaldığını söyleyen Aran, buna rağmen 2008 uluslararası finansal krizinde de son yıllarda ivme kazanan aşırı milliyetçi popülist akımlarda da kendini gösteren bir düzen karşıtlığı olduğunu vurguladı.

     

    Panel konuşmacılarından DTÖ Kürsüsü Profesörü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Pınar Artıran, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2017 yılından bu yana güneş panelleri ve geniş gövdeli çamaşır makineleri, otomotiv, çelik ve alüminyum ve teknoloji/fikri mülkiyet olmak üzere dört farklı eksende başlattığı soruşturmalara ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

     

    Panelin bir diğer konuşmacısı TEPAV Bölge Çalışmaları Program Danışmanı Dr. Nihat Ali Özcan konuyu güvenlik ekseninde ele aldı. Özellikle AB ve ABD’de ekonomi uzmanı istihbaratçıların yetiştirildiğinden bahseden Özcan, son yıllarda Çin’in çok büyük atılımlar yaparak, üretim kapasitesini artırmasını bu uzmanlar sayesinde kazandığı teknolojik bilgiye borçlu olduğunu söyledi.

     

    Etkinliğin son panelisti İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aylin Ünver Noi, 70 yıl önce Transatlantik ilişkilerin normlar ekseninde oluşturulduğunu ve Marshall Planı ile başlayan sürecin ilk çatlağının sadece bugün yaşanan gelişmeler olmadığını dile getirdi. Geçmişte de sorunlar yaşayan AB-ABD ilişkilerinde söz konusu iki gücün farklı enstrümanlar kullandığını; yumuşak güç (soft power) olan AB ile sert güç (hard power) olan ABD’nin bu noktada farklılıkları olduğunu belirtti.

     

     





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?