İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB AİLESİ ÇALIŞMA TOPLANTISINDA BULUŞTU
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB AİLESİ ÇALIŞMA TOPLANTISINDA BULUŞTU
    (11.03.2017 . 10:32:07) (Okuma: 2649)

    İSTİB Meslek Komiteleri, Meclis Üyeleri ve Disiplin Kurulu Üyeleri Kocaeli Kartepe’de gerçekleştirilen “Çalışma Toplantısı”nda bir araya geldi. Her biri kendi sektörlerinin temsilcisi konumunda bulunan Meslek Komiteleri, Meclis Üyeleri ve Disiplin Kurulu Üyeleri, İstanbul Ticaret Borsası ve kendi sektörleriyle ilgili çeşitli sorunlar ve çözüm önerilerini ortaya koydular.

     

    Komiteler arası beyin fırtınası şeklinde gerçekleşen toplantıda, dikkate değer birçok konu gündeme gelirken, her bir konunun, toplantı formatı gereğince ayrı ayrı not alınarak, raporlanacağı belirtildi.

     

    Moderatör Burhan Metin tarafından yönetilen toplantıda, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz ve Meclis Başkanı Bülent Kasap açılış konuşmaları yaptılar.

     

    İSTİB’in artık öncü bir borsa olduğunu vurgulayan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, bu toplantılarda İSTİB Komite ve Meclis Üyelerinin katkılarıyla çizilen vizyonun, İstanbul Ticaret Borsası’nı bu günlere getirdiğini belirtti. Kopuz şöyle konuştu: “Borsamız artık eski ve durağan bir borsa değil, öncü bir borsa olarak görülüyor. Türkiye ticaret borsacılığında faaliyetleri örnek alınan bir borsa haline geldik.

     

    Müşterek toplantılar ve çalışma toplantılarımızda konuşulan her konu yönetim kurulumuz ve ekip arkadaşlarımızca gündeme alınıp titizlikle inceleniyor ve bu çalışmalar bizlere yön veriyor. Borsa olarak bu sorunların çözümü için girişimlerde bulunulurken çeşitli lobi faaliyetleri ile de en üst makamlara doğrudan iletiyoruz.

     

    Borsamız, son yıllarda İstanbul’da gıda, tarım ve hayvancılık piyasasının en önemli temsilcisi olmuştur. Borsamızda sizlerin temsil kabiliyetini güçlendirmeye çalışmak da en büyük önceliklerimizdendir. 

     

    İSTİB her kulvarda tüccar ve esnafın sesini duyurmaktadır…

     

    İstanbul Ticaret Borsası neredeyse her kulvarda kendini göstermekte ve tüccar ile esnafın sesini duyurmaktadır. Bununla beraber ülke menfaatine olan hiçbir konuda fikrimizi belirtmekten çekinmedik. Bu sayede hepimizi ilgilendiren memleket meselelerine de müdahil olduk. Fayda sağlamaya çalıştık.

     

    Televizyonlarda, gazete haberlerinde gördüğümüz ticari hayatta meydana gelen birçok değişiklik sizlerin bize yaptığınız önerilerle meydana geldi. Sizler talep ettiniz biz de hükümet ve bakanlıklar nezdinde bunları ifade ettik.

     

    Sizler dediniz ki devlet destekleri ve uluslararası fonlara ulaşmada zorluk çekiyoruz. Borsamızda KOBİ Destek Birimi kurduk ve bu birim vasıtasıyla üyelerimizi devlet destekleri ve fonlardan haberdar ediyoruz. Bu konuda uzman personelimiz vasıtasıyla danışmanlık hizmeti veriyoruz.

     

    Sizler dediniz ki finansmana erişemiyoruz, bankalar firmalara zorluk çıkarıyor, firmalarımızın taşınırları teminat olarak gösterilemiyor.

     

    Bu konuda yaptığımız girişimler sonucunda neler oldu.

     

    1-      TOBB öncülüğünde kurulan Kredi Garanti Fonunun kefalet kapasitesi artırıldı.

    2-      TOBB Nefes Kredisi Kampanyası dâhilinde Borsamız üyelerine 26 milyon TL’lik düşük faizli kredi sağladık.

    3-      KOSGEB tarafından firmalara yönelik 50 bin TL faizsiz kredi desteği sağlandı.

    4-      Taşınır Rehni Kanunu ile taşınmazlar dışında kalan, taşınır üretim faktörleri teminat kapsamına alındı.

    Sizler dediniz ki sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Devlete ödeyeceğimiz Vergileri ödeyemiyoruz. Vergi Prim ve Oda ve Borsalara ait aidat borçları yapılandırıldı. Bununla da bitmedi süre üç ay uzatıldı.

     

    SGK Prim Borçları ötelendi.

     

    Sizler dediniz ki istihdamın üzerindeki yükler çok fazla, bununla başa çıkamıyoruz. Yeni istihdam destekleri sağlandı. Yılsonuna kadar alınacak işçi için hiçbir prim ödemesi yapmıyorsunuz. Bunun yanında 2018 yılında da destekler devam ediyor. Önceki gün İŞKUR yetkilileri meclis toplantımız öncesinde sizleri bilgilendirdiler. Borsamız Araştırma Proje Personeli de bu konuda sizlerin her zaman yanında olacaktır.

     

    Baharat Sektörümüzün temsilcileri dediler ki ithal ettiğimiz ürünlerde gümrük vergileri çok fazla, bu durum uluslararası rekabetimizi engelliyor. Ne oldu. 11 baharat ürününde gümrük vergilerinin düşürülmesini sağladık. 

     

    Yumurta sektörü temsilcileri dediler ki yumurta üzerinde barkod uygulaması bizleri zora düşürüyor. Cezalara maruz kalıyoruz.  Sayın Bakana durumu ifade ettik ve anında konu çözüldü.

     

    Hani diyorlar ya Borsa ne yapıyor, siz ne yapıyorsunuz orada. Bütün bunları ben yaptım diye gönül rahatlığı ile her yerde söyleyebilirsiniz.

     

    Sizlere bütün bu yaptıklarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Sizler bizleri çalıştırırsanız, fikirlerinizle çalışmalarımıza daha etkin katkı verirseniz. Birlikte daha çok şey yapacağımıza inanıyorum.”

     

    İSTİB Meclis Başkanı Bülent Kasap ise yaptığı konuşmada, geleneksel hale gelen toplantının önemine değindi. Çalışma toplantılarında ve Meslek Komiteleri müşterek toplantılarında sektör temsilcilerinden gelen görüşlerin tek tek not edilerek değerlendirildiğini belirten KasapMeslek Komiteleri ve Meclis Üyelerine hitaben “Sizlerden ricam burayı bir meydan olarak addedin ve bu meydana çıkın. Görüşlerinizi ifade edin. Borsamızın çalışmalarına, sektörlerinizin gelişimine katkı sağlayın” şeklinde konuştu.

     

    Açılış konuşmalarının ardından genel ekonomik değerlendirme sunumunu yapan Prof. Dr. Kerem Alkin, “Küresel Ekonominin Seyri” konulu kapsamlı bir sunum yaptı.

     

    Av.  Cuma Demir, iş hukuku hakkındaki mevzuat değişlikleri ve içtihattaki bazı hususlar,  kıdem tazminatı, ihbar süreleri, iş güvencesi gibi birçok konu hakkında bilgi verdi ve katılımcıların sorularını yanıtladı.

    Yrd. Doç Dr. Fatih Aydoğan ise ticaret hukuku hakkında geniş kapsamlı bir sunum yaptı. 

     

    Programın sonraki bölümünde ise Meslek Komiteleri Üyeleri birçok konuda görüşlerini ifade ettiler.

     





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?