İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB BAŞKAN YARDIMCISI ARAL, BOĞAZİÇİ ZİRVESİNDE
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB BAŞKAN YARDIMCISI ARAL, BOĞAZİÇİ ZİRVESİNDE
    (29.11.2019 . 16:51:58) (Okuma: 849)

    T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından “Yeni Bir Dünya Düzenine Doğru; İnsan Odaklı Kalkınma Kapsayıcılık, Teknoloji, Etik ve Yönetişim” temasıyla düzenlenen 10. Boğaziçi Zirvesi kapılarını katılımcılara açtı.

     

    27-29 Kasım 2019 tarihinde Çırağan Sarayı Kempinski’de düzenlenen zirveye İSTİB’i temsilen Başkan Yardımcısı Hakkı İsmet Aral katıldı.

     

    Zirvenin üçüncü gününde Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım moderatörlüğünde düzenlenen “Akıllı Tarım ve Gıda” konulu panele konuşmacı olarak katılan Aral tarımsal sektör ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

     

    İklim değişikliği ve toprak kayıpları gibi tarımı yapılamayacak noktaya getirecek bazı tehlikelere dikkat çeken AralAkıllı tarım, AB öncülüğünde 10 senede ulusal proje olarak yapılmaya başlanacak. Bu proje nasıl yapılacak derseniz birkaç başlıkta toplamak mümkün. Önce tarımdaki tüm aletlere sensör yerleştirilerek birbirleri ile iletişimleri yazılımlar sayesinde sağlanacak. Dronelara tarım alanlarında  nem veya sıcaklık ölçmek üzere bir takım cihazlar yerleştirilerek akıllı telefonlardan takip sistemleri oluşturulacak. Bu söylediklerim hayal değil, Amerika ve Avrupa’da bunu kullanan çiftçiler mevcut, ileride ulusal politika haline gelip yaygınlaşacak.” dedi.

     

    Türkiye’nin kendi potansiyelini ortaya koyacak atılımları yapmak zorunda olduğunu hatırlatan Hakkı İsmet Aral “Geçenlerde düzenlenen 3. Tarım Orman Şurası’nda 60’a yakın başlık ortaya konuldu. Bundan 15 sene önce de 30’a yakın başlık vardı. Yani problemlerimiz artıyor ama çözümlerimiz de yok değil.” ifadelerini kullandı.

     

    Aral konuşmasına şöyle devam etti;

     

    “23.7 hektar tarım alanımız var hepsini kullanamıyoruz. İthalata bağımlı iken bu ürünleri yetiştirecek kabiliyetimiz de varken bunu yapamıyoruz.

     

    Tarım istihdamımızı kaybediyoruz, şehre göç ediyor gençlerimiz. Bu insanları köylerine geri çevirecek kırsal dönüşümü sağlamak zorundayız. İnsanların yaşam kalitesini arttırmak ve köylerde standartları geliştirmek zorundayız. İnsanlar kendi köy ve kasabasında tüm ihtiyaçlarını karşılamalılar. Şuan çiftçi çocuğu İstanbul’da taksicilik yapıyor ve kötü şartlarda yaşamayı göze alıyor. Çünkü babası büyük emekler sergiliyor ama çiftçilikten para kazanamıyor.

     

    Çiftçilikte ortalama yaş bugün 54 civarında. Bu yaş ortalaması çok yaşlı, bu nedenle gençliği çiftçiliğe yönlendirmemiz gerekiyor, teknolojiyi kullanabilen ve katma değer üretebilen genç bir çiftçi neslinin yetişmesi gerekiyor."

     





İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?