İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB BAŞKANI ALİ KOPUZ 9. BOĞAZİÇİ ZİRVESİNDE KONUŞTU
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB BAŞKANI ALİ KOPUZ 9. BOĞAZİÇİ ZİRVESİNDE KONUŞTU
    (26.11.2018 . 16:32:15) (Okuma: 1795)

    T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından "Barışın Sürdürülmesi ve Herkes İçin Kalkınma" temasıyla düzenlenen 9. Boğaziçi Zirvesi başladı. 

     

    80 ülkeden siyasetçiler, işadamları ve konuşmacıların katıldığı zirve, 28 Kasım Çarşamba gününe kadar gerçekleştirilecek çeşitli panel ve oturumlarla devam edecek.

     

    Ali Kopuz: “Ülkeler arasındaki ticaretin gelişmesi, küresel barışa giden en kısa yoldur.”

     

    9. Boğaziçi Zirvesinin açılışında konuşan TOBB Başkan Yardımcısı ve İSTİB Başkanı Ali Kopuz zirvenin ana teması olarak barış ve kalkınmanın seçilmesini, özellikle şu dönemde çok doğru bir vizyon olarak gördüğünü ifade etti.

     

    Konuşmasında, “Barış ve kalkınma esasında aynı elmanın iki yarısı gibidir. Biri olmadan diğer olmaz. Çünkü barış, huzur getirir. Huzur ticareti artırır. Artan ticaretse, refah ve kalkınmayı sağlar. Ticaret yapan, savaşı konuşmaz, birbirine kötü bakmaz. Bu nedenle, ülkeler arasındaki ticaretin gelişmesi, küresel barışa giden en kısa yoldur” şeklinde konuştu. Kopuz “Ülkeler arasındaki ticaret savaşları ve korumacı yaklaşımlar, tüm dünyayı olumsuz etkileyen ve kalkınmayı engelleyen çok yönlü bir tehdittir” dedi

     

    Ali Kopuz şöyle konuştu “2019 için küresel büyüme beklentisi, bu tür eğilimlerin artması riski nedeniyle %3,9’dan %3,7’ye düştü. Halen dünyada 192 milyondan fazla işsiz var ve bu sayı artmaya devam ediyor. Bu tablo ortadayken korumacılık anlayışı, tam bir kaybet kaybet senaryosudur! Biz TOBB olarak ticaret savaşları ve korumacılık tehdidini uluslararası tüm kanallarda dile getiriyoruz. Çünkü biliyoruz ki; ticaret-huzur-zenginlik bir arada yürüyor. Ticareti ne kadar kolaylaştırırsak, huzura ve zenginliğe o kadar kolay ulaşırız.

     

    Son 10 yılda dünya daha az güvenli bir yer haline geldi. Dünya Barış Endeksi’ne göre küresel çapta barış ortamının arka arkaya dört yıldır gerilediğini görüyoruz. 22 ülkede çatışmalar yaşanıyor. Birçok ülkedeyse uluslararası terörizmden kaynaklanan sürekli bir tehdit algısı hüküm sürüyor. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri dahi terör olaylarından büyük sıkıntı çekiyor. Özetle dünyanın her bölgesinde huzursuzluk var. Böyle bir tablo dünyanın daha fazla gerilim, daha az gelir ve istihdam üretmesi demek. İşte bölgemizin hali ortada. Suriye kan ağlıyor.

     

    TOBB olarak bu sene, ülkemizin kucak açtığı Suriyeli kardeşlerimizin Türkiye ekonomisine entegrasyonunu sağlamak üzere, Avrupa Birliği finansmanıyla “Mahir Eller” projesini başlattık. Proje kapsamında hem Suriyeli kardeşlerimizin hem de Türk vatandaşlarımızın mesleki becerilerini geliştirip, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından bu becerilerini sertifikalandırmış olacağız. Herkes taşın altına elini koymak zorunda. Bu konuda dünya olarak hala en büyük eksikliğimiz küresel koordinasyon. Sadece bugünü düşünen, yarını planlamayan sorumsuz yönetim anlayışı dünyaya egemen olmaya devam ediyor.

     

    Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nda açıklanan Ticaret ve Kalkınma Raporu bir noktanın altını çiziyor. ABD ve Çin gibi ülkeler arasındaki ticaret savaşları küresel ölçekte kırılganlığı derinleştiriyor. Tek taraflı siyasi çıkarları için ticarete engel olan, kendi ulusu dâhil diğer ulusların refahına kasteden yaklaşımlar yüzünden küresel kalkınma zarar görmeye devam ediyor.

     

    2018 yılı itibariyle, küresel sistemin işleyişinde temel bir değişiklik ortaya çıkmış durumda. Çok taraflı kararlar (multilateralism), yerini tek taraflı kararlara (unilateralism) bırakmaya başladı. Bunu da özellikle, yeni yönetimiyle ABD’de görüyoruz. İklim değişikliği anlaşmasından çekildi. Göçmenler konusundaki küresel anlaşmayı imzalamadı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Hedefleri konusunda umursamaz bir tutum takındı. Küresel ticareti engelleyen yeni düzenlemeler çıkardı. Özetle dünyada yeni bir Amerikan tek taraflılığı görülüyor. Müttefiklerini de dinlemiyor ve hatta uzaklaştırıyor. İran ve Rusya’ya yönelik tek taraflı adımlar atıyor. İşte tüm bunlar, küresel riskleri ve gerilimleri artırıyor.

     

    Oysa çabuk unutuyoruz! Hafıza-i beşer nisyan ile malul... 2. Dünya Savaşı’nın yıkıntıları üzerinden henüz bir insan ömrü bile geçmedi. Savaşta 65 milyon insan öldü. Çok uzak gibi gözüküyor. Dünyadaki bütün liderlerin en azından babaları o dönemi yaşadı. Yanlışların nasıl büyük felaketlere yol açtığını gördük. Dünya artık geçmiş yanlışlarından dersler çıkarmak zorunda.

     

    Küresel barış ve istikrarın temin edilmesi için herkese sorumluluk düşüyor. Kaybedenin dili, rengi, kimliği olmaz. Yeryüzünde biri kaybediyorsa herkes kaybediyordur. Umarım bu konuyu tüm dünyanın gündemine daha fazla taşırız. Barış diyenler, barışın yolunu gösterenler kazanır. Onların kazanması geleceği kazanmaktır.”





Etkinlik Takvimi
İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
 
       
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri
       



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?