İstanbul Ticaret Borsası

               

  • HABERLER
  • İSTİB BAŞKANI ALİ KOPUZ; “EKONOMİK SALDIRILARLA MÜCADELE ETMEYİ KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ”
Başvuru Yapan: Gerçek Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.

Başvuru Yapan: Tüzel Kişi

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince istediğim bilgi veya belgeler aşağıda belirtilmiştir. Gereğini arz ederim.


T.C. Kimlik No (*)

:     


Ad Soyad (*)

:     


E-Posta (*)

:     


Telefon (*)

:     


Faks (*)

:     


Geri Dönüş Tercihiniz

:    


Adres (*)

:     



İstenilen Bilgi / Belge (*)

:     


(*) Zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir.



    İSTİB BAŞKANI ALİ KOPUZ; “EKONOMİK SALDIRILARLA MÜCADELE ETMEYİ KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ”
    (12.10.2018 . 09:24:43) (Okuma: 1645)

    İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, Borsa’nın Ekim ayı Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Hükümetin ekonomik sorunları çözmek için çalıştığını ve alınan tedbirlerle çözüm yolunda kararlılıkla ilerlediğini belirtti. Ali Kopuz, bu tedbirlerin ekonomik saldırıları adım adım püskürteceğine inandığını belirtti.

    Yeni Ekonomik Program ve Enflasyonla Topyekûn Mücadele Planı’nın iş dünyasının olumlu tepkisiyle karşılandığını hatırlatan Kopuz, tüm bu gelişmelerin dış kaynaklı manipülasyonlarla zor durumda bırakılmaya çalışılan Türkiye için çok önemli olduğunu belirtti.

     

    Gerçekçi Hedefler

    İş dünyasının uzun süredir beklediği Yeni Ekonomi Program’ın geçtiğimiz haftalarda açıklandığını hatırlatan Başkan Kopuz, “Ekonomi yönetimimiz bu programda,  iş dünyası ve ülkemiz adına gerçekçi hedefler ortaya koydu” dedi.

    Kopuz iş dünyası tarafından memnuniyetle karşılanan programla ilgili şunları söyledi: “Bizler de iş âlemi olarak; enflasyonla mücadele, sürdürülebilir sağlıklı büyüme ve cari açığın düşürülmesini hedefleyen bu program doğrultusunda çalışacağımızı beyan ettik. Daha evvel de bahsettiğim gibi, önümüzdeki üç yıl boyunca rekor büyümelerin yerini daha dengeli büyümelerin alacağını hepimizin bilmesi ve ona göre hareket etmesi gerekiyor. Cari açıkla başa çıkabilmenin yolu da, dengeli bir büyüme ekseninde, yerli ve katma değerli üretimin güçlendirilmesinden geçiyor. Nitekim bugün Resmi Gazete’de, "2019-2021 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları" ile ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi yayımlanmıştır. Bu genelgede makroekonomik ve finansal istikrarı korumanın ülkemiz için öncelik olacağının altı çizilmiştir. Kamu harcamalarında tasarrufa gitmek, yurt içi tasarrufları artırmak, cari açığı azaltmak, kamuda mali denge ve disiplini güçlendirmek, fiyat istikrarını sağlamak suretiyle, dengeli ve sürdürülebilir bir büyümenin temel hedefimiz olduğu ifade edilmiştir. Bu bağlamda değerlendirildiğinde, önceki büyüme tahminlerinin Yeni Ekonomi Programı çerçevesinde gerçekçi bir zemine çekilmesi bir olumsuzluk değildir. Aksine dengeli büyüme konusundaki kararlılığın neticesidir.

    Zira IMF, birkaç gün evvel "İstikrarlı Büyümeyi Sınayan Zorluklar" başlığıyla "Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayımladı. Burada, bizim de uzun zamandır dile getirdiğimiz Ticaret Savaşlarından dem vurarak, artan küresel riskler nedeniyle 2018 ve 2019 yılları için dünya büyüme beklentilerini yüzde 3,9'dan yüzde 3,7'ye indirdi. Dünya ekonomisinin artan riskler sebebiyle darbe aldığı bir ortamdan, en hafif hasar ile çıkmamız gerekiyor. Bunun için de, bulunduğumuz ekonomik savaşta yeni ve güçlü bir taarruz planı ortaya koyan ekonomi yönetimimizi, sonuna kadar desteklemeliyiz.”

     

    Enflasyonla Topyekûn Mücadele

    Salı günü açıklanan Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı ile ekonomik saldırılara karşı milli bir duruş sergilendiğine inandığını belirten İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Bu noktada, başta Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak olmak üzere bu çalışmada emeği olan bütün bakanlarımıza şükranlarımı sunuyorum.

    İş dünyası ve hükümetimiz arasında adeta bir köprü görevi üstlenen, TOBB Başkanımız Rifat Bey’e de ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı, Yeni Ekonomi Programında dile getirilen enflasyon konusundaki politika ve tedbirleri, somut adımlarla detaylandırmış bulunuyor. Hepsine bu kürsüde hakkıyla değinmemiz mümkün değil. Ancak Finans sektörünün, fahiş karlar peşinde koşmak yerine, reel sektöre destek olmayı milli bir görev addetmesi gerektiğini daha önce ifade etmiştim. Bu sebeple Türkiye Bankalar Birliği’nin, 15 milyon TL’nin altındaki borçların yapılandırılması tavsiyesinin, önemli olduğunu düşünüyorum. Bununla beraber, program kapsamında bankalarımız tarafından 1 Ağustos'tan itibaren, oluşan dalgalanma nedeniyle yüksek oranlarda kredi çekmek zorunda kalanlar için, yüzde 10 indirim yapılacak. Ayrıca uzun süredir talep etmekte olduğumuz birikmiş KDV ödemeleri var. KDV Kanunu, 1985 yılında çıkmış ancak bugüne kadar iadeler yapılamamıştı. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da büyük gayreti ile bu konuyu da çözüme kavuşturduk. Bunun yanında, yılsonuna kadar hak edişlerin yüzde 50’lik kısmı sorgulama neticelenmeden ilk 10 iş günü içerisinde ödenecek. Bu para da iş dünyasına ve ekonomimize güç ve yatırım olarak geri dönecektir” şeklinde konuştu.

     

    Hal Yasası Müjdesi

    Uzun süredir üzerinde çalışılan Hal Yasası ile ilgili de önemli gelişmeler olduğuna dikkat çeken Ali Kopuz, “Özellikle bu konuda düzenleyici bir yasanın eksikliği, hem vatandaşın alım gücünü etkiliyordu, hem de satıcının kar marjını düşürüyordu. Gıda enflasyonunda da suni artışlara neden oluyordu.

    Önümüzdeki dönemde Ürün Gözetim Mekanizması Süreci de hayata geçirilirse üretici, satıcı ve vatandaş rahatlayacaktır. Aynı zamanda bu durum gıda enflasyonuna da olumlu şekilde yansıyacaktır” dedi.

     

    İş Dünyasına Destek Kredileri

    Son yıllarda iş dünyasına güçlü bir destek verildiğine dikkat çeken İSTİB Başkanı Ali Kopuz, bu desteklerin “nefes” aldırdığını belirtti. Kobi Destek Kredisi hakkında bazı hatırlatmalarda bulunan Kopuz şöyle konuştu: “Hatırlayacağınız üzere daha önce iki kez Nefes Kredisi vermiştik. Şimdi de bunun devamı niteliğinde olan KOBİ Destek Kredisi ile de artık 3. faza geçmiş bulunuyoruz.

    Kullanılacak kredi 6 ay anapara ödemesiz, 12 ay eşit taksitli geri ödemeli toplam 18 ay vadeli olacak. Kullandırılacak kredinin brüt faiz oranı aylık yüzde 1.85 olarak belirlendi. Borsamız üyeleri için kredi üst limiti 200.000 TL olmuş durumda. Kredi başvurusu yapmak isteyen üyelerimiz borsamızdan “Kobi Destek Kredisi Başvurusu içindir’’ ibaresi ile faaliyet belgesi alarak, ilgili bankalara başvuru yapabilir. Bu belge olmadan bankaların kredi başvurularını kabul etmeyeceklerini hatırlatmak isterim. Kredi değerlendirmesi ise bizim tarafımızdan değil, başvuru yapılan banka ve Kredi Garanti Fonu tarafından yapılacaktır. Olumlu sonuçlanması durumunda “Kobi Destek Kredisi”nden yararlanabileceksiniz. Bankalar tarafından, Kredi Destek Fonu’na ödenecek olan yüzde 0.03 kefalet başvuru bedeli ve komisyonu dışında, üyelerimizden herhangi bir masraf veya komisyon da talep edilmeyecek. TOBB bünyesinde yaptığımız bu çalışmanın, ülkemize ve üyelerimize hayırlı olmasını Allah’tan niyaz ederim.”

     

    Herkese Görev Düşüyor

    Enflasyon ile sadece faiz silahıyla veya para politikası araçlarıyla mücadele etmenin, yeterli etkiyi yaratmasını beklemenin hayalcilik olacağına dikkat çeken Başkan Ali Kopuz, “Bu yüzden dün olduğu gibi bugün de, reel sektöründen finans sektörüne, kamudan hane halkına, tüm Türkiye olarak ortaya konulan enflasyonla mücadele hedefinde kenetlenerek netice almalıyız. Bu mücadeleye ne kadar güçlü destek olursak, etkisi de o kadar büyük olur.

    Bu noktada, hepimizin yürekten ve tek ses olarak, enflasyonla topyekün mücadele etmesi gerekmektedir. Tarihimiz, bu mücadelenin farklı örnekleriyle doludur. Hem firmalarımızın hem de milletimizin, ekonomi yönetimimizin yaptığı bu çağrıya sağduyuyla yaklaşarak, icabet edeceklerine olan inancım tamdır. Ben İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali KOPUZ olarak sizlerin nezdinizde rica ediyorum. Tüm borsa üyelerimiz de bu kampanyaya ellerinden geldiğince destek versin. Bizler bugüne kadar refahı paylaşmayı bildik. Ülkemizin saldırı altında olduğu dönemde de fedakârlık gösterip en ön cephede yer almak mecburiyetindeyiz” dedi.

     





Etkinlik Takvimi

Galeri

İstek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinizi belirtiniz.
Sektörel Sorun ve Çözüm Önerileri



Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) nasıl üye olunur?